Baba

Ha a gyermek a Szûz jegyében született





augusztus 24 – szeptember 23.

A kis Szűz-szülöttről hamar kiderülhet: hangsúlyozottan precíz ellátást, mindig tiszta pelenkát és nyugodt környezetet igényel. Nem kedveli, ha folyton kézről kézre adogatják, számára idegenek becézgetik. Ettől akár feszültté, szorongóvá is válhat. Ha jó közérzetét maradéktalanul szeretnénk biztosítani, lehetőség szerint óvjuk meg a rokonlátogatások heves rohamaitól. Arról azonban meg ne feledkezzünk, hogy szeretteitől és környezetének megszokott tagjaitól nagy örömmel fogadja a dajkálgatást!

Etetése okozhat némi gondot, ugyanis válogatós, sőt, akár finnyás is lehet. Ám semmiképpen se erőltessük rá a szerintünk finom és tápláló falatokat – már csak azért se, mert emésztőrendszere érzékenyebb lehet az átlagosnál. Étkezéseire szánjunk elegendő időt, és igyekezzünk eltalálni kényes ízlését. Járni általában hamar megtanul, beszélni még hamarabb. Jó megfigyelő és szókimondó alkat lévén olykor alaposan zavarba is hozhatja környezetét sarkos véleményének kinyilvánításával. Amit ismerősökről hall otthon, kertelés nélkül közölheti a szóban forgó személlyel. Ha kedveskedésre akarják rávenni, de nincs kedve hozzá, azt is elszántan közli. Felnövekedve ugyancsak erős kritikai érzék jellemezheti.

Ő maga ennek ellenére nem tudja könnyedén kezelni a csipkelődő megjegyzéseket – az ilyesmit meglehetősen szívére veszi. Hogyne, hiszen a túlfejlett önbizalom igen távol áll tőle – éppen ezt ellensúlyozza csípős nyelvével! Esetleg szorongásra, önmaga alulértékelésére is hajlamos lehet, ezért nevelése során sose fukarkodjunk a dicsérettel. Ugyanezen okból lehetőség szerint ne bíráljuk, ne szidjuk és ne korlátozzuk őt, amikor nem feltétlenül muszáj. Mivel legalább annyira óvatos, mint amennyire kíváncsi, biztassuk bátorságra, önállóságra és új dolgok kipróbálására.

Érdeklődését általában felkeltik az állatok, a növények és a természet kincsei-szépségei. Biztosítsuk számára rendszeresen, hogy találkozhasson ezekkel. Meséljünk neki ilyen tárgyú könyvekből, gyűjtsünk vele szép faleveleket, nagyobbacska korában vigyük kirándulni, továbbá kifogyhatatlan kérdései nyomán nevezzük meg az általunk ismert természeti jelenségeket (amelyeket ezek közül magunk sem ismerünk, azoknak nézzünk-olvassunk utána). A homokozást, gyurmázást, földre rajzolást, kavicsok rakosgatását, babcsíráztatást, cicasimogatást is mind kellemes foglalatosságnak találhatja – hiszen a Szűz-gyermek kedveli a kézzelfoghatóan konkrét tevékenységformákat.

Racionális és segítőkész alkat lévén a későbbiekben magától is feladatokat vállalhat a háztartásban. Érdemes plusz időt szánnunk teendőinkre azért, hogy elfogadhassuk tőle ezt a gesztust – a mindennapokban való együttes munkálkodás ugyanis tovább mélyítheti hozzá fűződő kapcsolatunkat. Különösen élvezheti, ha pakolászhat, sorba rendezhet tárgyakat, söprögethet, vagy mondjuk tésztaformákat készíthet. A borsófejtéshez hasonlatos, aprólékos munkákat is jó játéknak tekintheti. Mégse terheljük meg őt túlságosan feladatokkal, és ösztönözzük arra is, hogy időnként lazítson – például fogócskázzon vagy labdázzon egy jót a pajtásaival.

Nagyobb gyermekcsoportba kerülve eleinte talán kissé ijedt és szégyenlős. Valószínűleg rendkívüli módon igyekszik megfelelni az óvodai, majd az iskolai elvárásoknak, és sokat izgulhat amiatt, nehogy otthon felejtsen valamit a felszereléséből, vagy nehogy hibát találjanak a leckéjében. Később azonban minden bizonnyal ráébred, hogy szorgalma, eszessége és már említett segítőkészsége a közösség megbecsült tagjává, sőt a pedagógusok egyik kedvencévé teheti. Különösen a reáltárgyakban, azonkívül a magyar és idegen nyelvek tanulásában jeleskedhet. A tipikus Szűz-gyermek ráadásul fürge, ügyes mozgású, ezért testnevelésórákon sincs miért szégyenkeznie. A túlerőltetéstől azonban óvni kell – mindig kapjon lehetőséget elegendő pihenésre!

Felnőtté válva közvetlenül vagy választott szakmája révén gyakorta mások támaszává válik. Hivatásában hasznára lehet józansága, rendszerező képessége és pontossága. Megállhatja a helyét például raktározási, pénzügyi területen, de akár tudományos közegben is. Kiváló könyvtáros, tanár, gyógyító is lehet belőle. Ha írásra adja a fejét, jól követhető, szabatos stílusával, tényszerű fogalmazásmódjával vív ki elismerést.


Ha Ön személyre szóló, írásos babahoroszkópot, illetve családi horoszkópot szeretne készíttetni, “Horoszkóp” jeligére írhat az 1255 Bp., Pf.: 244. címre. Szükséges adatok: születési hely, év, hó, nap, óra, perc, továbbá lakcím és telefonszám, hogy az asztrológus részletes tájékoztatást nyújthasson az elemzés feltételeiről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top