Baba

Érvek és ellenérvek

Látogatóban címu½ rovatunkban minden hónapban más szülészet kap bemutatkozási leheto½séget. Igen változatos indokokat sorakoztatnak fel azok az intézmények, amelyek nem tudnak vagy nem akarnak éjjel-nappali együttes elhelyezést biztosítani anyának és gyermekének.

Íme néhány példa a leggyakrabban hallott kifogásokból:
1. Azért nincs huszonnégy órás rooming-in, mert az anyák nem tartanak igényt erre.
2. Éjszakára csakis az anyák nyugalma érdekében távolítják el a kisbabákat.
3. Az épület adottságai nem teszik leheto˝vé megfelelo˝ számú babás szoba kialakítását.
4. Az ÁNTSZ olyan szigorú követelményeket támaszt (légkondicionálás, alapterület, vizesblokk, csecsemo˝nként egy pelenkázószekrény) a babás szobákkal szemben, hogy nincs pénz a megvalósításra.
5. No˝vérhiány miatt nem valósítható meg egy-két babás szobánál több.
6. Nem oldható meg másképp a gyermekek fürösztése, mérése és orvosi vizsgálata, csak úgy, ha éjszakára begyu˝jtik o˝ket.
7. Az éjszakai órákban az anya nem képes kello˝ figyelmet szentelni újszülött gyermekének, hiszen alszik. Azért gyu˝jtik be éjszakára a babákat, hogy a csecsemo˝s no˝vérek figyelhessék az esetleg fellépo˝ szövo˝dményeket.


Mit mutat a gyakorlat azokon a szülészeteken, ahol huszonnégy órás rooming-in mu˝ködik (legalább választható formában)?
1. Az anyák túlnyomó többsége elégedett az együttes elhelyezéssel, mivel megfelelo˝ tájékoztatást és gyakorlati segítséget kaptak.
2. Hazai felmérések szerint édesanyjuk közelében nyugodtabban alusznak az újszülöttek, s ha felsírnak, a szoptatás után könnyen visszaalusznak.
3-4. A babás szobák felszerelése, mérete, kényelme olyannyira változatos Magyarországon, hogy ezek az indokok jószerével értelmezhetetlenek. Mindenütt a helyi adottságok figyelembe vételével alakították ki a kórtermeket.
5. Az anyák többsége szívesen vállalkozik gyermeke ellátására, ezért elméletileg csökken a no˝vérek feladatköre. Gyakorlatilag azonban munkájukban eltolódnak a súlypontok az ápolási, gondozási feladatokról a tanácsadásra, támasznyújtásra.
6. Azokban a kórházakban, ahol erre megvolt a szándék, megoldották az újszülöttek nappali fürösztését, mérését (otthon sem éjjel ketto˝kor fogják füröszteni a picit); a baba vizsgálatára pedig az anya jelenlétében, a kórteremben kerül sor.
7. A tapasztalatok szerint az anyák kello˝ éberséggel figyelik újszülöttjük állapotát akár éjszaka is, feltéve, ha nem ittasak, nem vettek be drogot vagy altató hatású gyógyszert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top