Baba

Ádventi naptár háziasszonyoknak

Az ádventi naptár reggelrõl reggelre kinyíló kis ablakai szinte kézzelfoghatóan jelzik, hogy minden nappal közelebb kerülünk az ünnepi eseményhez. Az apróságokat türelmetlen várakozás tölti el, bennünket pedig a kétségbeesés, hiszen annyi a tennivaló.

Tervezzük meg hát gondosan a felkészülés napjait, készítsük el a magunk a kis adventi naptárát, melyben minden napra jut egy-egy tennivaló. Mire az utolsó ablak is kinyílik, jóleső érzéssel nyugtázhatjuk, hogy elkészült a nagy mű: az asztal terítve, a fenyőfa csillogó díszben várja, hogy négy hét boldog várakozása után átadhassuk magunkat a karácsony örömének.
A készülődést a tervezgetés előzi meg. Kinek is szeretnénk ajándékot venni? Mi legyen az, minek örülne? Egyáltalán, mennyit szánhatunk ajándékokra? Vendégeket fogadunk, vagy mi látogatunk el valamelyik családtaghoz? Mi legyen az ünnepi menü, milyen italok, édességek kerülnek majd a karácsonyi asztalra? Hagyomány, hogy karácsony előtt nem csak a lelkünket, az otthonunkat is díszbe öltöztetjük. Ablaktisztítás, könyvespolcok letörölgetése, pókhálózás, függönymosás, és még hosszan sorolhatnánk az ünnep előtti teendőket!
A hagyományok azonban arra valók, hogy felrúgjuk, vagy legalábbis magunkhoz szelídítsük őket. Ha domborodó pocakkal, netán két apró gyermekkel várjuk a karácsonyt, nyugodtan eltekinthetünk a nagyobb erőbedobást igénylő munkáktól, vagy segítséget is kérhetünk. Ha éppen “a Jézuska hozza a kisbabát”, a kismama semmiképpen se töltse az utolsó heteket felmosóvödörrel, partvissal a kezében, ne hajolgasson, ne nyújtózkodjon, kivételesen engedje meg magának azt a luxust, hogy a takarítószolgálathoz fordul segítségért. A gyakorlott szakemberek egy nap alatt elvégzik a számunkra legreménytelenebbnek tűnő munkát is.
Naptárunk igyekszik sorrendbe szedni a tennivalókat, és egyben az idő múlására is figyelmeztet.

DECEMBER
1. szombat
Már bizonyára összeállt az ajándéklista, immár a tettek mezejére léphetünk. Életünk párját jó előre figyelmeztessük: szeretnénk, ha ezen a napon velünk tartana áruházi körsétánkra. Tájékozódjunk a kínálatról, árakról, gyűjtsünk újabb ötleteket.

A listát ne felejtsük otthon, a látottak alapján újabb ötletekkel is kiegészíthetjük.

2. vasárnap









Elérkezett advent első vasárnapja!


3. hétfő
Vizsgáljuk át készleteinket! Mennyi liszt, cukor, olaj van a kamrában? Hogy állunk fűszerekkel, akad-e valami elfeledett kincs a szekrényben? Ellenőrizzük a szavatossági időket! Milyen tisztítószereket kell beszereznünk?

A pakolgatás jó alkalom a kamra és a fürdőszobaszekrény rendbetételére.

4. kedd
Célozzunk meg egy nagyobb bevásárlóközpontot, ahol mindent beszerezhetünk, ami nem romlandó, az alapvető élelmiszerektől a tisztítószerekig. Ha nincs autónk, és nem számíthatunk segítségre, természetesen sok kis részletben oldjuk meg a bevásárlást.

Vásárlás közben ne feledkezzünk meg a csokimikulásról se!

5. szerda








 


 


Érkezik a Mikulás!


6. csütörtök
Vegyünk egy mély lélegzetet, és veselkedjünk neki az ablakmosásnak! Mossuk ki a függönyöket is, de nem muszáj az egész lakást végigtakarítani. Az aprólékos törölgetéseket hagyjuk holnapra! Ha karácsonyra már nem úgy ragyog az üveg, ahogy szeretnénk, elég kívülről áttörölni.

A függönyöket legjobb nedvesen felrakni az ablakra, hogy “kilógják magukat”.

7. péntek
Ha van erőnk, szedjük le a könyveket, dísztárgyakat, és mossuk le a polcokat, szekrényeket! A poros munka végeztével aligha ússzuk meg az alapos porszívózást. Viszont a munkánk eredménye már szemmel látható, ragyognak a szobák.

Amikor a gyerekszobát takarítjuk, a kicsi is segíthet a játékok pakolásánál.

8. szombat
A hétvége újra az ajándékvásárlásé! Listánk egyre hosszabb, ötletünk viszont egyre kevesebb. Ne csüggedjünk, van még idő!

Ne hagyjuk lerázni magunkat, hogy “te tudod a legjobban, kinek mi kell”, mert férjurunk utólag esetleg nem lesz elégedett a javak elosztásával.

9. vasárnap






Megérdemlünk egy nap pihenőt. Kiránduljunk a családdal, vagy olvasgassunk az otthon falai között.


Ha karácsonyra valami új finomsággal akarunk előrukkolni, tartsunk főpróbát, nehogy felsüljünk vele!

10. hétfő
Barátnőinknek egyedül is megvehetjük a kiszemelt apró ajándékokat. No és mit visel anya és a baba az ünnep napjaiban? Ha szükségünk van kiegészítőkre, egy szép harisnyára, bizsura, az ajándékokkal együtt megvehetjük.

“Ha nincs egy rongyunk, amit felvegyünk”, sürgősen szerezzük be a varrás hozzávalóit. E havi számunk Szabóolló rovatának modelljei közül bármelyik elkészül még karácsonyig.

11. kedd
Ezt a napot szánjuk a fürdőszobára! A csempe, a krómszerelvények tisztítása aprólékos, hosszadalmas munka. Ha van még erőnk, néhány ajtót is lemoshatunk.

Gondoljunk a frizuránkra is! A festést, vágást lehetőleg ne az utolsó hétre tartogassuk.

12. szerda
Vár ránk a konyha! Mikor is mostuk le a szekrényeket belülről? Kukkantsunk be kritikus szemmel a fiókokba, polcokra. Ha nem tűr halasztást a munka, ne késlekedjünk tovább.

Engedjük le a hűtőszekrényt, mossuk ki fertőtlenítő tisztítószerrel. Megérdemli a gondoskodást, hiszen a következő napokban csúcsra fogjuk járatni.

13. csütörtök
Találjuk ki a menüt. Írjuk össze, mikor mit főzünk, és valamennyi étel mellett soroljuk fel a hozzávalókat! Ne feledkezzünk meg a fűszerekről se, nehogy a hiány az utolsó percben derüljön ki.

Díszítsük fel az ablakokat adventi dekorációval. A készülődés csak fokozza a gyerekek izgalmát.

14. péntek
Az ünnepi menühöz szükséges húsféléket, halat sem kell az utolsó napra hagyni! Fagyasztás előtt tisztítsuk, szeleteljük, fűszerezzük oly módon, hogy már csak sütni, főzni kelljen. Belekerülhet a töltelék, megspékelhetjük, sőt panírozhatjuk is, semmit nem változtat a minőségén, ha előre elkészítjük.

Az elkészített csomagokra feltétlenül írjuk rá, mit tartalmaznak, mert fagyos állapotban nehéz felismerni!

15. szombat






Süssük meg a mézeskalácsdíszeket. Jól zárható fémdobozban, papír közé csomagolva sokáig eltarthatók, és az állástól csak még omlósabbak lesznek.


 


16. vasárnap
Már bizonyára megálmodtuk, milyen lesz idén a karácsonyfánk. Tartsunk szemlét a díszek között, próbáljuk ki a karácsonyfaégőket! Egy ebéd utáni séta keretében körülnézhetünk az árusok kínálatában. Vegyük meg a csomagolópapírt, csillagszórót, szaloncukor-akasztókat.

Ne feledkezzünk meg a pótégőkről se, nehogy sötétbe burkolózzon a fánk!

17. hétfő
Húzzunk friss ágyneműt, és tartsunk nagymosást. Délután összehozhatunk egy kis barátnő-bulit, és átadhatjuk egymásnak az ajándékot, amit persze szigorúan csak szenteste szabad kibontani.

Találkozhatunk egy cukrászdában vagy egy hangulatos pizzériában is, hogy senkinek ne kelljen vásárlással, süteménnyel készülnie.

18. kedd
Számoljuk fel a vasalnivalót, és rakjuk el a szekrényekbe. Délután jutalomképpen fizessük be magunkat a kozmetikushoz, és miközben pakolás hűsíti arcunkat, próbáljunk meg relaxálni.

Ha most végeztetünk arctisztítást, nem lesznek olyan frissek a kezelés nyomai.

19. szerda
A karácsonyi piac különös hangulatot áraszt. Szerencsére már csak a gyümölcsöket, zöldséget, darált mákot, diót kell beszereznünk. És persze a savanyú káposztát a töltött káposztához, ami kalóriabomba ugyan, de pompás, annál finomabb, minél többször melegítik.

Ha nem akarunk kísérletezni, és cukrászdában vesszük az ünnepi süteményt, ma már feltétlenül adjuk le a rendelést.

20. csütörtök








A fenyő kiválasztása nem kis feladat. Jó, ha a család apraja-nagyja részt vesz benne, hacsak nem akarjuk titkolni a gyerekek előtt.


 


 21. péntek
Teendőink fogyatkoznak. Nem olyan nagy baj, igaz? Végezzünk utolsó számvetést! Vegyük meg a tejfölt, tejszínt, élesztőt! Csak a tej, kenyér maradjon utolsó napra, bár ezek is kiválóan tárolhatók a mélyhűtőben.

A kenyeret szeletelve csomagoljuk fóliába, így mindig csak annyit kell elővennünk, amennyire szükség van.

22. szombat
Az utolsó nagy roham előtt gyűjtsünk erőt! “Levezetésképpen” csomagolgassuk be az ajándékokat! Nézzük meg az ünneplő ruhákat, kell-e rajtuk valamit javítani, vasalni. Ha akad egy távoli rokon, akivel nem találkozunk az ünnepek alatt, ma elvihetjük az ajándékát.

Ellenőrizzük, a kicsi nem nőtte-e ki a cipőcskéjét, harisnyáját.

23. vasárnap 
Itt az ideje a sütés-főzésnek. Készülhet a töltött káposzta, összeállíthatjuk a salátákat, mindent, amit nem kell feltétlenül frissen készíteni. A főzés végeztével mossunk hajat, most már nem kell attól tartanunk, hogy átveszi a konyhai szagokat, tönkreteszi frizuránkat a gőz.

Este hívjuk fel barátainkat telefonon, küldjük el karácsonyi e-mailjeinket!

24. Hétfő
Ha jól osztottuk be az időnket, ma már nincs sok teendőnk. Fadíszítés, terítés, az utolsó teendők a konyhában. A délután már legyen a pihenésé! Egy finom fürdő, frissítő arcpakolás, smink. Ezek már tényleg az ünnep percei.

És amikor csak a gyertyák és a csillogó gyermekszemek világítanak, fény gyúl a mi szívünkben is, és ki emlékszik már a vásárlás, készülődés fáradságos perceire! Ugye megérte?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top