Baba

Öt hónapos a baba

Az öt hónapos kisbaba sokat gõgicsél, több magánhangzó és néhány mássalhangzó is megjelenik "mondókájában". Egyre nagyobb érdeklõdést tanúsít a tárgyak iránt, megragadja õket, de a hüvelykujj mozgása még nincs összhangban a többi ujjacskával.




Lábfejét szájához tudja húzni, szopogatja a lábujjait. Először hasról hátra tanul meg fordulni, hasonfekve szívesen “repülőzik”, vagyis kinyújtott lábbal, kezeit széttárva billeg ide-oda. Háton fekve is igyekszik célirányosan mozogni: lábával löki el magát az ágyrácsoktól.

Ha ülő helyzetbe hozzuk, biztosan, függőlegesen tartja a fejét. Megérti a saját nevét, hangokat és mozdulatokat tudatosan utánoz. Ebben az időszakban már jócskán akadnak fejlődésbeli eltérések a csecsemők közt, s önmagában nem probléma, ha valamelyik fejlettségi szintet az itt leírtaknál némileg később éri el.





A legtöbb anyuka aggodalmasan figyeli, tele lett-e már aznap a baba pelenkája, pedig nem a széklet gyakorisága a fontos, hanem elsősorban a minősége. A szopós, csak anyatejjel táplált csecsemő széklete aranysárga, kenőcsös állagú, enyhén savanyú illatú, míg a tápszeres babáké szilárdabb, darabosabb, halványabb színű.

Fiatal csecsemőknek gyakrabban van székletük, naponta akár 3-4-5-ször is, de az is teljesen normális, ha kimarad 2-3 nap. A székürítés anyatejes babáknál gyakrabban történik, mint tápszereseknél. 2-3 hónapos korban kezd ritkulni a székletürítések száma, sok baba áll át ebben az időszakban a naponta-másnaponta egy teli pelusra.

Az ürítés természetes ritmusa elsősorban a helytelen táplálás hatására változik meg. A csecsemőkori székrekedés leggyakoribb oka például a diéta. Ha túl kevés táplálékot kap a kisbaba, vagy normális mennyiségű és minőségű táplálék mellett túl kevés folyadékot, székrekedés alakulhat ki.





A túlzott fehérjebevitel – például ha a tápszert nem az előírás szerint, hanem annál sűrűbbre készítjük el – hasonló panaszokat, bogyós kakit eredményez. Ilyenkor nyilvánvalóan nem a hashajtó célzattal alkalmazott beöntés, és a glicerines kúp vagy a bekrémezett hőmérő jelenti a megoldást – sőt az efféle módszerekkel kifejezetten ártunk a babának, mert nem a probléma okát szüntetjük meg. Ehelyett az étrendi hiba javítására törekedjünk, és növeljük az elfogyasztott folyadékmennyiséget.

Ha a megfelelő módon táplált csecsemőnél hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, keressük fel a gyermekorvost, hogy a székürítés zavarával összefüggő betegségeket kizárhassa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top