Baba

Megduzzadt nyirokcsomók

A nyirokcsomók a szervezet védekezõ berendezésének részei. Fertõzések, gyulladásos betegségek miatt megnagyobbodnak, s ez fõként a azon testtájékon tapasztalható, amelyet a megbetegedés érint.

Gyógyulás után a nyirokcsomóduzzanat is szép lassan visszafejlődik. Ha a fertőzések gyors egymásutánban érik a kisgyermeket, nem tud visszafejlődni a nyirokcsomó-duzzanat.

Mivel ebben az életkorban különösen gyakoriak a különféle, főként légúti fertőzések – főleg olyanoknál, akiknek közösségbe járó testvére, vagy állandó gyermektársasága van – a nyak két oldalán szinte állandóan tapinthatjuk a kicsi, duzzadt csomókat. Az orr-garatüreg, a száj és a torok gyulladását, a fül betegségeit olykor fájdalmassá váló nyirokcsomó-duzzanat is követheti.

A nyirokcsomók nem csak a látható helyeken nagyobbodnak meg, hanem a testüregben is. A hasüregi nyirokcsomó-duzzanat például hasi görcsöket okozhat, sőt, a vakbélgyulladás tüneteit is utánozhatja. A hasi ultrahang-vizsgálat ilyen esetekben segíthet a panasz okának kiderítésében.

Az állszöglet mögötti nyirokcsomó megnagyobbodását gyakran mumpsszal tévesztik össze. A pontos diagnózis felállításában az egyéb tünetek, vagy végső esetben vérvizsgálat segíthet. Ha az adott fertőzés a tüdőt is érinti, a mellüregben megnagyobbodott nyirokcsomók köhögést is okozhatnak. Ilyenkor a köhögés okát röntgenvizsgálattal szokták tisztázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top