Baba

Lázcsillapítás

A betegségek nagy részét kisebb-nagyobb láz kíséri. Kisbabáknál mindig popsiban mérjük a lázat. 37-38˚C-ig hõemelkedésrõl, 38-39˚C-ig lázról, 39-40˚C-ig pedig magas lázról beszélünk.

A láz magassága nem mindig arányos a betegség súlyosságával, s pusztán a láz alapján azt sem lehet megállapítani, mi a betegsége a gyereknek. Magasságát meglehetősen sok tényező befolyásolja, például a fertőzést kiváltó kórokozó, és nem utolsó sorban az egyéni hőérzékenység.

Mivel a láz a szervezet védekező reakciójának része, jogos a kérdés, hogy minden esetben csillapítsuk-e. Csecsemőkorban ez nem lehet kétséges, mivel a kicsiket még fokozott görcskészség jellemzi, másrészt pedig a láz megterheli az anyagcseréjüket, légzésüket, szívműködésüket, s hamarabb kerülnek válságos állapotba.

A lázgörcs tünetei általában hirtelen emelkedő magas láz esetén alakulnak ki: a csecsemő szemei egy pontra merednek, arcán rángások észlelhetők, szája elkékül, egész teste rángatózni kezd, eszméletét veszti. Ez az ijesztő roham lehet csak két másodperces is, de akár tíz percig is tarthat. Rövid ideig tartó alvás követi. Ébredés után semmi különöset nem észlelünk. Gyakori a családi halmozódás.

Nagyon fontos, hogy gyermekorvos lássa a csecsemőt a lázgörcs után, mert nem csak egyszerű betegség okozhat lázas görcsrohamot, hanem idegrendszeri gyulladásos betegség, agyhártya gyulladás is. A lázcsillapítást természetesen azonnal el kell kezdeni azzal a gyógyszerrel, amit a házi gyermekorvos javaslata alapján már korábban beszereztünk.

Ha még nem lenne érvényes szavatosságú lázcsillapító kúp otthon, feltétlenül vásároljunk, hogy kéznél legyen. Lázgörcs esetén hűtőfürdővel vagy borogatással is igyekezzünk lejjebb vinni a testhőmérsékletet.

Mivel a lázgörcs a későbbiekben ismétlődhet, fontos, hogy már a kezdődő, kis lázat is csillapítsuk. A gyermekorvos által felírt speciális gyógyszerrel magát a lázgörcsöt is meg lehet szüntetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top