Baba

Hasmenés

Az egyik leggyakoribb betegség, amellyel a gyerekgyógyász találkozik, a hasmenés, amelyet a széklet gyakoriságának, folyékonyságának és tömegének növekedése jellemez.

A hasmenést különböző kórokozók válthatják ki. Baktériumok, vírusok, egyéb élősködők. Hasmenés társulhat más, nem emésztőrendszeri betegséghez, pl. tüdőgyulladáshoz is, de felszívódási zavar, vagy valamilyen örökletes betegség is okozhat hasmenést.

A Salmonella nevű baktérium az embert, állatot egyaránt megfertőzi, különösen akkor, ha a higiénés rendszabályokat nem tartjuk be. Az ember általában élő Salmonella baktériumokkal érintkezésbe került étel vagy víz fogyasztása útján fertőződik. Miután a közömbös vagy alacsony hőmérsékleten a kórokozó sokáig életképes marad, nem megfelelően tárolt élelmiszerrel, vízzel valamint széklettel terjed a fertőzés.

A Salmonellák számos állatfajt is képesek megfertőzni. Az állati fertőzés tünetmentes marad, de az emberen már meglehetősen szembeszökően jelentkezik a betegség. A leggyakoribb fertőző forrás a hús, különösen a baromfi, a tojás, a tej. Miután a csirkék között igen nagyszámú fertőzés fordul elő – különösen, ha fertőzött halliszttel etetik az állatokat – a tojásokon is megtelepszik a kórokozó. A konyhában a fertőzés tovább terjedhet a konyhai eszközökre és személyzetre. A tojásokon megtelepedett Salmonella két-három perces főzést is kibír.

Az ember ritkábban válik a fertőzés forrásává, de előfordul, hogy az étel kórokozót ürítő személytől fertőződik. Éppen ezért fokozottan ügyeljünk a tisztasági rendszabályokra és az alapos kézmosásra, sokszor ugyanis éppen a kéz adja tovább a fertőzést.

A Salmonella a beteg székletéből hosszú ideig kimutatható, ezt a jelenséget nevezzük úgy, hogy a beteg üríti még a kórokozót. Az ürítés időtartama független attól, hogy tünetmentes ürítőről van szó, vagy kifejezett tünetekkel zajlik a betegség. Az ürítést megnyújtja az antibiotikus kezelés, sőt, ha megelőzésképpen kezdünk antibiotikumot adagolni, ez növelheti a fertőződés kockázatát.

A salmonella eredetű hasmenés csúcspontja a késő nyári, kora őszi időre esik. A tünetek a hat-negyvennyolc órán belül jelentkeznek. Hányinger, hányás, magas láz, híg, vizes, nyálkás székürítés, amely nemritkán véres is lehet. Az esetek egy része enyhe lefolyású, de, különösen kis csecsemőnél, korán kialakulhatnak a folyadékvesztés tünetei: kiszáradás, sokkos állapot, keringési elégtelenség, görcsök.

A kezelés is ennek megfelelő, vagyis legfontosabb a folyadékpótlás, az elektrolit zavar megszüntetése és a lázcsillapítás. Az antibiotikumok nem tüntetik el a Salmonella baktériumokat a béltraktusból, sőt, a salmonella ürítés idejét meghosszabbíthatják. Antbiotikus kezelés csak súlyos esetben indokolt, amikor nagy a veszélye annak, hogy a betegség más szerveket is megtámad.

Az egyszerű hasmenéses betegségről sokszor nehéz megmondani, milyen fertőzés állhat a háttérben, biztos eredményt csak a tenyésztéses vizsgálat eredményétől várhatunk.

A fertőzés megelőzésében igen fontos a higiénés rendszabályok betartása. Az alapos kézmosást már említettük, s legalább ugyanilyen fontos az élelmiszerek megfelelő tárolása, nyers gyümölcsök, zöldségek alapos folyóvizes tisztítása, a tünetmentes baktérium ürítők felkutatása, bár ez utóbbi már inkább közegészségügyi feladat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top