Baba

Három hónapos a baba

A kis csecsemõ már hosszabb ideig is figyelemmel tudja kísérni a tárgyakat és a fényt. Környezetét, hozzátartozóit is megismeri, barátságosan gõgicsél. Gágágá, áo, öö – ilyesmiket mondogat magában, amikor éppen elégedett a dolgok menetével.




Mosolyog, sőt, néha már hangosan kacag, karjával, lábával lelkesen csapkod. Ez utóbbira akkor is sort kerít, ha el van keseredve: de ilyenkor a boldog torokhangok helyett ingerült sírás veri fel a szoba csendjét.

Az érdekes, színes tárgyakat követi a tekintetével, bizonytalanul kaszál kezével a levegőben. Látszik, hogy szívesen elkapná az érdekes holmit, de még nem tudja eldönteni, hogyan is kezdjen hozzá. Néha sikerül az akció, ujjacskái “beleakadnak” a játékba, ilyenkor tétován a szájához viszi. Mutató és gyűrűsujját gyakran bekapja és szopizza egy darabig. Ha hasra fektetjük, felemeli a fejét és a mellkasát, alkarjaira támaszkodik.





Három hónapos korra a kisbaba már két kötelező, életkorhoz kötött védőoltáson átesett: újszülött korában a BCG-n, s – 1999 áprilisa óta – két hónaposan az Act-HIB-en, mely a gennyes agyhártyagyulladás, gégefedőgyulladás és egyes tüdőgyulladásfajták kialakulásáért felelős kórokozó ellen véd.

Betöltött három hónapos kortól a TETRACOQ 0,5 elnevezésű oltás következik, amely kombinált oltóanyag: a diftéria, a tetanus, a szamárköhögés és a járványos gyermekbénulás elleni védelmet biztosítja.

Az oltás után fájdalom jelentkezhet a szúrás helyén, ami egy-két nap alatt elmúlik. Előfordulhat, hogy a csecsemő emiatt nem szívesen mozgatja azt a végtagját. Az oltás utáni két napon belül sokszor láz (38°C körüli), étvágytalanság, kedélytelenség tapasztalható a kisbabánál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top