Baba

Gyógyszerallergia

Minden kisbabánál más-más korban jelentkezik az elsõ komolyabb betegség. Ilyenkor kap elõször bizonyos gyógyszercsoportokból. Mivel terápiás hatásuk mellett nem kívánt mellékhatások is jelentkezhetnek a szedés alatt vagy után, fokozottan figyeljünk oda arra, milyen tünetek jelentkeznek ezekben a napokban.

Ha a tünetek néhány napos szedés után alakulnak ki, gyógyszerallergiáról van szó, ha azonban már az első adag után is fellépnek tünetek, pszeudoallergiáról beszélünk – ilyenkor a terápiás adag hatására jelentkeznek a panaszok.

Allergia esetében a panaszok megjelenése független az adagtól, vagyis már egészen csekély mennyiséggel is kiválthatók a tüntek. Az allergiát nem mindig a gyógyszer hatóanyaga váltja ki. A tabletták, szirupok (csecsemőkorban főleg ezeket használjuk), vivőanyagot, oldó, tartósító, színező és ízesítő anyagot is tartalmaznak. Allergiát okozhat a gyógyszer lebontási terméke is.

Másrészt, a leggondosabb és legsterilebb gyógyszerelőállítási folyamat során is előfordulhat, hogy szennyeződés kerül a szerbe, és ez okoz az arra érzékeny csecsemőnél allergiás reakciót. Ezért lehetséges az, hogy azonos hatóanyagú, de más-más gyógyszergyárban előállított gyógyszer nem minden esetben okoz allergiát.

Különösen nehéz az allergiát okozó orvosságot meghatározni, ha többfélét is kap egyszerre a kisbaba, például lázcsillapítót, antibiotikumot, köptetőt. Ráadásul előfordulhat, hogy az allergiának gondolt kiütés magától a betegségtől van, vagy pedig új étel bevezetése okozza. Akkor kell gyógyszerallergiára gondolnunk, ha a kiütések nem hasonlítanak az ismert bőrbetegségekre jellemző tünetekre.

A légző- és emésztőrendszerben is felléphetnek kóros eltérések – hasmenés, hányás, légszomj – az érzékenységet kiváltó gyógyszer hatására. A kiütések lehetnek apróbbak, mint a kanyaró vagy a rózsahimlő kiütése, de gyakori a csalánkiütés is, vagy az apró, pontszerű vérzések okozta kiütés.

A legsúlyosabb forma az egész testre kiterjedő, hólyagképződéssel járó bőrjelenség, mely úgy néz ki, mint egy másodfokú égés. A hólyagmentes területen a bőr letörölhető. A betegség heg nélkül gyógyul, de igen súlyos állapotot eredményez. Kizárólag kórházban kezelhető, mert speciális ellátást igényel.

Gyógyszerallergia gyanúja esetén a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni. Ha életmentő szerről van szó, másikkal kell helyettesíteni. Miután az allergia kiváltóját elhagytuk, a bőrtünetek néhány nap alatt begyógyulnak.

A megelőzés érdekében tartsuk szem előtt, hogy gyógyszert valóban csakis szükség esetén adjunk a kisbabának, és lehetőleg egyszerre ne többet, mert ez nehezíti az esetleges panaszok felderítését. Az öngyógyszerelés veszélyes, mindig egyeztessünk a gyermekorvossal, mielőtt bármit beadnánk a gyereknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top