Baba

Bõrvédõ zsírréteg

A kisbaba bõre sérülékenyebb, érzékenyebb, mint a felnõtteké. Testtömegükhöz viszonyítva nagy a testfelületük, ami azzal jár, hogy bizonyos anyagok a bõrükrõl fokozottabban szívódnak fel.

Nagyobb, egészséges bőrű gyerekeken hamarabb újraképződik a védő zsírréteg, míg a kicsiknél lassabban zajlik ez a folyamat. Csínján bánjunk ezért a gyakori szappanos, meleg vizes mosdatással, mert a bőr szárazzá, rugalmatlanná válik miatta.

Kizárólag csecsemők számára készített fürdőoldatot, semleges vegyhatású sampont használjunk. Ezek úgynevezett „visszazsírozót” is tartalmaznak. Kerüljük a nagyon erősen habzó fürdetőszerek használatát. Fürdetés után, meleg kézzel testápoló emulziót masszírozhatunk a kisbaba bőrébe.

A hintőporok növelik a párolgást, ezért szárító hatásúak. Szükség szerint tartalmazhatnak baktérium- vagy gombaellenes szert. Ezek használatát csak szakorvos írhatja elő! Szárítás céljból ne szórjunk vastagon hintőport a hajlatokba, mert az izzadságtól összecsomósodva izgatja a bőrt és gyulladást is okoz. Ugyancsak kerüljük, hogy a kislányok nemi szerveire hintőpor kerüljön, mert folyást okozhat. Ha mégis előfordulna, mossuk le folyó vízzel.

A csecsemők mosdatását, fürdetését, a különféle tisztító babakozmetikumok használatát ne vigyük túlzásba, hanem szükség szerint alkalmazzuk, vagyis akkor, ha piszkosak lesznek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top