Baba

Anyajegyek

A kisbabák bõrén legtöbbször semmi feltûnõ nem látszik, a festékes anyajegyek még ritkák ebben az életkorban.

Azok a vöröses, foltos elszíneződések a bőrön, amelyeket tűzfoltnak szoktak nevezni, bárhol elhelyezkedhetnek a testen. Tágult hajszálerek okozzák, s a bőrből egy cseppet sem emelkednek ki. Teljesen ártalmatlan jelenség.

A haemangióma, vagyis az ér eredetű anyajegy ezzel szemben kiemelkedik a bőrből, lilás-vöröses színű, puha tapintású, növekedésre is hajlamos bőrelváltozás. Nagysága különböző lehet és változhat, a színes gombostű fejnyitől a tízforintos nagyságúig sokféle előfordulhat. Az elváltozások az első élethónapokban növekedhetnek, de két-három éves korra általában maguktól és nyomtalanul elmúlnak. máskor halvány heget hagynak maguk után.

A visszafejlődés jele, ha az éranyajegy halványulni kezd, és szürkés szigetecskék jelennek meg benne. Sebészi beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a haemangiómia gyors növekedésnek indul vagy kifekélyesedik. Ez főként olyankor fordul elő, ha az éranyajegy olyan helyen van, ahol könnyen megsérülhet, például a fejbőrön, térden, alsókaron. A haemangióma szépen eltüntethető fagyasztással vagy lézeres kezeléssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top