Baba

A tehéntej megterheli a baba szervezetét

Az anyatej legalább féléves korig fedezi a gyermek tápanyagszükségletét. Teljes értékû fehérjéi a gyermek számára könnyen emészthetõk, és soha nem okoznak allergiát.




Ránézésre az anyatej a tehéntejnél hígabbnak, értéktelenebbnek tűnik, de ez csak látszat. Az anyatejben valóban kevesebb fehérje található, mint a tehéntejben, de ezt a gyermek teljes mértékben megemészti. A tehéntej fehérjéi viszont az éretlen szervezet enzimei számára rosszul hozzáférhető formában jelennek meg az tápcsatornában, így megnehezítik az emésztést. A fel nem használt fehérjék nitrogéntartalmú anyagcseretermékei pedig megterhelik a vesét.

Mindezt elkerülhetjük, ha az idegen fehérjék adásával megvárjuk azt az időszakot, amikor gyermekünk szervezete már meg tud birkózni a feladattal. Tejtermékek bevezetését a baba étkezésébe csak egy éves kor körül kezdjük, mert ekkor már kisebb az allergiás reakció kialakulásának esélye.

Mindez vonatkozik a kecske és juhtej származékokra, és az anyatejpótló és elválasztó tápszerekre, babatejekre egyaránt, hiszen ezek is tejből készültek. Ha az anya legalább egy éves korig szoptat, akkor addig nincs is szüksége ilyen termékekre! Utána viszont egészségessé, sokoldalúvá teszik a tejtermékek a kisgyermek étlapját. Kezdetben ne színtejet adjunk, hanem inkább úgynevezett fermentált tejtermékeket, sajtot, túrót, joghurtot, kefírt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top