Baba

Szeptemberi számunk

Szeptemberi számunk tartalmából:





Gyereket szeretnék
Lélekben is készüljünk föl!

A gyermekvállalással még csak gondolatban foglalkozó olvasóinknak ajánljuk cikkünket. Csodálatos érzés azzal a tudattal babát várni, hogy mindent megtettünk a kicsi ideális növekedéséért és fejlődéséért. A kismamatorna, a vitaminok, az orvosi vizsgálatok mind a baba egészségét szolgálják. Mielőtt megfogan a gyermek, készítsük elő a helyét a lelkünkben is!




A hónap témája
Szex a szülés után





A szeretet és türelem ideje ez az időszak. Kevésbé kívánják a szerelmeskedést a kisbaba érkezése után a kismamák, vagy éppen férjük lett tartózkodóbb velük szemben – egyre gyakrabban találkozunk az aggodalom soraival olvasóink leveleiben. Vajon valóban így áll a helyzet? A szülés és a gyermek születése felelős a történtekért? Elmúlt volna a szerelem?


Szülőszoba
Ez a fájdalom más, mint a többi





Aligha találunk olyan anyát, aki azt mondaná, hogy egyáltalán nem volt fájdalmas a szülése. A fájdalom mértékét, elviselhetőségét illetően azonban nagyon sokféle beszámolót hallhatunk. Utólag néha nehéz megítélni, hogy a szörnyűnek mondott szülést vajon valóban a fájdalom, vagy inkább a félelem, a kiszolgáltatottság érzése tette olyan keservessé.  A várandósság során tájékozódjunk minél több forrásból a kórház szemléletmódjáról, a szülőszoba berendezéséről és arról is, hogy milyen fájdalomcsillapítási eljárások közül lehet választani. Nem árt, ha tudjuk, pontosan milyen mellékhatásokra számíthatunk, és alkalmazásuknak mi a feltétele.


Anyamellen
A cumi megzavarhatja a szoptatást





Szoptatási kérdéseket taglaló rovatunkban ezúttal a cumizavarról olvashatnak. A szülés utáni első napokban adódhatnak nehézségek a szoptatás körül. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy cumit vagy bimbóvédőt nyomnak a mama kezébe ahelyett, hogy türelemmel, hozzáértéssel megkeresnék a baj okát. A tapasztalatok szerint a javulás csak átmeneti, a valódi szoptatási nehézséget épp az ilyen segédeszközök indokolatlan használata okozza.






Babakonyha

A paradicsom

Havonta jelentkező rovatunkban minden alkalommal más nyersanyag felhasználásáról olvashatnak. Egyik legkedveltebb konyhai alapanyagunk a paradicsom. Ha a baba szervezete jól bírja, akár főszereplő is lehet az étrendben. Ez annál is könnyebb, mivel a gyerekek általában rajonganak a szép, piros ételekért. Így aztán – különösen mikor önállóan kezdenek el enni – egykettőre az olasz konyha rabjai lehetnek. Nem mintha rosszul járnának vele: a tészta, sajt és paradicsom hármasa értékes tápanyagokkal látja el a fejlődő szervezetet.


Apasorban
Apa tartja a frontot!





A hagyományosnak számító szereposztásban az édesapák kenyérkeresők, s a csecsemő gondozásából, nevelgetéséből legfeljebb az esti fürdetéskor veszik ki részüket. Ám aki már töltött otthon gyermekével boldog heteket, hónapokat és éveket, az tudja, miből maradnának ki a papák, ha nem vonnánk be őket a szokásosnál jobban a család mindennapjaiba.

Voltaképpen nem is az a lényeg, miért marad a pelenkázás, a közös játék, a főzés, a mosogatás a papára, hiszen igen különböző helyzetek adódhatnak. Előfordulhat, hogy az édesanya is dolgozik, mert fizetését nem tudja nélkülözni a család, s ezért alakul ki valamiféle munkamegosztás. Arra is jócskán van példa, hogy a gyerek másfél éves kora után a papa megy gyesre, mert ő épp munkanélküli, feleségét viszont visszavárja a munkahelye. Lehetséges, hogy váratlan betegség, külföldi tanulmányút, szakmai továbbképzés miatt hiányzik a mama időlegesen a családból.






Családi praktikák
Nyeregben a család

Kétségtelen, hogy az ember egyik legnagyobb találmánya a kerék. A gyalogkeréktől a triciklin át a mountain bike-ig számtalan formáját alkotta meg a helyváltoztatás e népszerű eszközének. A kicsik és nagyok körében egyaránt közkedvelt bringa vagy bicaj nemcsak sportolásra alkalmas, de a megfelelő kiegészítőkkel felszerelve kiváló közlekedési eszköz lehet egy egész család számára. Részletesen bemutatjuk a kerékpárra szerelhető gyermeküléseket.


Lélekbúvár
Beszoktatás: Ebéd után megyünk haza!





Amikor bölcsődébe, óvodába kerül a gyerek, számára megváltozik a világ. Nem elég, hogy el kell válnia a mamájától, de idegen ízekhez, illatokhoz és emberekhez is alkalmazkodnia kell. Eleinte olyan az egész, mintha egy sötét, elvarázsolt kastélyban botorkálna. Ha nem hagyjuk magára az első hetekben, hamarabb leküzdi a félelmét: az elvarázsolt kastély izgalmas, felfedezni való játékparadicsommá válhat.


Rendelőben

Kínzó köhögés: Asztma vagy hörghurut?





Az ijesztően hangzó, kínzó, száraz köhögés alaposan megviseli nemcsak a kicsit, de a szülőket is. Nem csoda, ha aggódva teszik fel a kérdést: csak nem asztmás a gyerek? Maguk az orvosok is gyakran szembesülnek ezzel a problémával, hiszen a sípoló, asztmás jellegű köhögés könnyen összetéveszthető a valódi asztmával.






Szülés után

Sok mozgásnak fogyás a vége

Alapszabály, hogy mindegy, mit csinálunk, csak mozogjunk, hiszen a fogyókúra önmagában nem hozza meg a kívánt eredményt! Az intenzív séta, a könnyű kocogás nem kerül semmibe, csupán egy jó cipő kell hozzá. Nem vagyunk időhöz kötve, a nap bármely szakában szakíthatunk rá időt. Kerékpározás közben izmaink harmincöt százalékát dolgoztatjuk, az úszás még egészségesebb aerob mozgás, igaz, ilyenkor csak izmaink tizenöt százaléka égeti a zsírt. Sokan a tornára, az aerobikra esküsznek, aminek azon túl, hogy a célnak tökéletesen megfelel, megvan az az előnye is, hogy avatott szakember diktálja az iramot, és minden izomcsoportot megmozgat. 






Valamint:


• Mondókák kicsiknek
• Émelygés a várandósság első hónapjaiban
• Miből jönnek össze plusz kilók a kilenc hónap alatt
• Látogatóban az Uzsoki utcai kórház Szülészetén
• Csinos kismamaruhák szabásmintával
• Balesetmegelőzés a fürdőszobában
• Kismama notesz
• A legszebb szüléstörténetek



Itt fizethetsz elő a Kismama magazinra!
Itt tudsz levelet írni a szerkesztőségnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top