Baba

Mit tegyünk, ha fáj a szoptatás?

Ha minden szerencsésen alakul, elkerülhetõ a mellgyulladás, hisz nem egyik pillanatról a másikra kezdõdik. A szoptatásnak nem szabad fájnia, ezért éppen a megelõzés érdekében törekednünk kell arra, hogy már az apróbb kellemetlenségek okát is felderítsük.





Tipp: Az első hetekben szinte folyamatosan csordogáló anyatej felfogására legfeljebb rövid ideig használjunk műanyag kagylót, mert nem levegőzik kellőképpen a mellbimbó, hanem inkább tiszta, kivasalt textilpelenkát, amit szükség esetén egy viszonylag szoros trikóval rögzíthetünk.


Jó megoldás a bimbóvédő?

Sokan úgy gondolják, a bimbóvédő átmeneti használata gyorsítani fogja a gyógyulást. A szoptatási tanácsadók tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy inkább problémákat okoz ez a praktikusnak tűnő segédeszköz. Nem éri elég inger a mellbimbót, ezért csökkenhet a tejmennyiség.





Problémák adódhatnak a tejleadó reflex működésével, szintén azért, mert a műanyag burkolat miatt nem éri elég intenzív inger a bimbót. A baba megszokja a másfajta szopástechnikát, s gondot jelenthet a későbbiekben a bimbóvédő elhagyása. Ha viszont cumisüveghez szoktatták a babát, és gondot okoz a szopásra való átállás, átmenetileg segíthet ez a kis eszköz, mint közbülső megoldás a két táplálási mód között.

A gyógyulást nem gyorsítja, hisz az így is, úgy is legalább néhány napot, maximum két hetet vesz igénybe.

Aki ragaszkodik a bimbóvédőhöz, minél vékonyabb fajtát válasszon, s lehetőleg olyat, mely a baba orrához eső részen félkörívben kivágott. Így legalább érzi a pici a mellbimbó illatát, ami fontos információ számára.

A Kismama Extrában, a Kismama májusi számában több édesanya bimbóvédővel kapcsolatos tapasztalatait olvashatják. Kinek beválik, kinek nem, ám annyi bizonyos, nélküle könnyebben rendeződnek a problémák.






Nem kell csökkenteni a szopások számát!


Bármennyire is fájdalmas a szoptatás, ne hagyjunk ki egyet sem! Sőt, éppen a gyulladt mellel érdemes kezdeni a szoptatást, hogy az éhes baba minél alaposabban kiürítse. A fejés ritkán ilyen hatásos! Egy ideig korlátozhatjuk az úgynevezett komfort szopást, amikor a pici már csak cumizza a mellbimbót. Ne várjuk meg, amíg a probléma elfajul, kérjünk idejében szakszerű segítséget. Rendszerint nem bizonyul elegendőnek a telefonos kapcsolattartás, mellgyulladás esetén célszerű a probléma szoptatásbarát megoldásában járatos személy segítségét kérni.


A tejpangástól a mellgyulladásig 





• A tejbelövellés napjaiban normális jelenség az enyhe hőemelkedés (38 fok Celsius alatt) és a kemény, feszülő mellek. Ez nem gyulladást jelez! Törekedjék a minél gyakoribb szoptatásra, hogy ürüljön a tej, és kialakuljon a kereslet-kínálat egyensúly!

• Tejpangás esetén a tünetek csak az érintett mellen jelentkeznek, a csomó tapintható, a hőmérséklet 38,4 fok Celsiusig emelkedhet. Változtasson a szoptatási testhelyzeten, ötleteket fotóinkon láthatnak. Melegítsék az érintett területet!

• Mellgyulladás esetén erős fájdalom, hidegrázás, betegségérzet, végtagfájdalom tapasztalható, a láz 38,4 fok Celsius fölé emelkedik. Nem csak csomó, hanem nagyobb vörös terület is látható a mellen, általában csak az egyiken.





• Gennyes mellgyulladás esetén a láz akár negyven fok Celsius fölé is emelkedhet. Hidegrázás, éles fájdalom, betegségérzet, végtagfájdalom tapasztalható. Mindkét mell érintett lehet. Ezt az állapotot nem szabadna kivárni, hiszen sosem ezzel kezdődik a baj, mindig napokkal előtte jelentkeznek a panaszok, eleinte csak enyhe formában. Átmeneti szopási sztrájk előfordulhat az anyatej ilyenkor megváltozó íze miatt. Elválasztásra ekkor sincs szükség, az antibiotikumkúra orvosolja a panaszokat, de csak akkor, ha továbbra is rendszeresen, naponta legalább hat-hét alkalommal kiürülnek a mellek. Ha a pici nem hajlandó szopni (ez elég ritkán fordul elő), muszáj fejni.


Tipp: A melegítés segíti a gyulladás lezajlását és a tej ürülését. Héjában főtt, meleg krumplit nyomjunk szét nyolcrét hajtott textilpelenkában, majd tegyük az érintett felületre. Mikróban két napig újramelegíthető. Ugyanígy beválhat a gyógyszertárban kapható termótasak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top