Baba

A Szoptatás Világhete

A Szoptatás Világhetének idei fõ témája az információáramlás volt. Ha az anya ismeri a szoptatás elõnyeit, a tejtermelés mechanizmusát, az esetleg felmerülõ problémák megoldásának módját, akkor tovább fog szoptatni.




A szoptatás támogatása azóta tett szert nagy jelentőségre, mióta a tápszergyártók a Föld minden szegletébe eljuttatják és népszerűsítik termékeiket. Az a tény, hogy összességében egyre kevesebb anya szoptat világszerte, nem csak a gyermekek egészséges életkezdését veszélyezteti, hanem komoly gazdasági és környezeti kárt is okoz.

A hatalmas mennyiségű tápszer, cumisüveg gyártása, csomagolása, szállítása rengeteg alapanyagot, energiát igényel, tengernyi szemetet hagy maga után.

A tápszerek vásárlásának állami támogatása minden ország költségvetését jelentős összeggel rövidíti meg. A korai elválasztás növeli a túlnépesedést, mivel a nem szoptató anya szülés után pár hónappal újra teherbe eshet. Ez a probléma legégetőbben a fejlődő országokat érinti, mivel ott nem terjedtek el a fogamzásgátlás más módszerei és több százmillió kisbaba számára valóban az anyatej jelenti az egyetlen biztonságos és jó minőségű táplálékot.






A WABA tevékenysége


Ahhoz, hogy a szoptatás újra tért hódítson, korrekt információval és gyakorlati segítséggel kell ellátni a családokat, és a társadalom összes tagját. Ezt a feladatot próbálja ellátni egy nemzetközi szervezet, a World Alliance of Breastfeeding Assotiation (WABA). A WABA, amellett, hogy konferenciákat rendez, tájékoztató anyagokat ad ki, minden évben meghirdeti, és irányítja a Szoptatás Világhetét. Ehhez a kezdeményezéshez már százhúsz ország csatlakozott, hazánkban lassan egy évtizedes múltja van a rendezvénynek.





Ma a tápszer és bébiételgyártók juttatják el az anyákhoz és az egészségügyi dolgozókhoz a legtöbb információt a csecsemőtáplálásról. A cégek tájékoztatása viszont gyakran arra ösztönzi az anyákat, hogy minél hamarabb adjanak kiegészítő táplálékot a csecsemőnek. Ez, mint tudjuk, az anyatej mennyiségének csökkenéséhez vezet, tehát aláássa a szoptatás sikerességét.

Létfontosságú tehát, hogy minden gyermeket váró család tisztában legyen azzal, hogy milyen gyakorlat vezet a sikeres szoptatáshoz. Hazánkban e téren még igen sok a tennivaló. Míg sok országban szinte minden településen működnek szoptatási tanácsadó szolgálatok, vagy szoptatásra összpontosító kismamaklubok, nálunk még csak néhány ilyen fórum létezik, és sajnos ezekről is kevesen tudnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top