Baba

Gyakorlatozó méhizomzat

A méhösszehúzódások fogalma a köztudatban a szüléshez kapcsolódik, pedig akkor is félpercenként követik egymást a finom kontrakciók, ha nem várunk babát. Hogyan válnak ezek a rezdülések mindent elsöprõ erõvé, hogy világra segítsék a várva várt kisbabát?







Legfeljebb a menstruáció idején veszünk észre valamit a méh rendszeres időközönként ismétlődő összehúzódásaiból, pedig műszerrel mindig kimutathatóak.


A terhesség alatt, ahogy múlnak a hetek, hónapok, egyik-másik kontrakció – teljesen véletlenszerű, hogy melyik – észrevehetővé válik: a méh megkeményedése a hasfalon keresztül is érezhető.


Mikor lesz belőle fájás?

Semmi baj sem volna ezekkel az ártalmatlan összehúzódásokkal, ha a várandósságok egy részében nem válnának egyre sűrűbbé és intenzívebbé, s nem végződnének aztán koraszülésben. Mikor forduljon orvoshoz a kismama? Mindenképpen indokolt az alapos, körültekintő vizsgálat, ha tartósan, naponta többször óránként négy vagy annál több összehúzódást érzékelünk.

A terhesség vége felé mind gyakoribbá és egyre erősebbé válnak a méhösszehúzódások. Ekkor már jósló fájásokról beszélünk, mert ezek egyre jobban hasonlítanak arra, amit majd vajúdás és szülés közben fogunk érezni. Csak néha súrolják a kellemetlenség határát, s nem jelentkeznek olyan rendszeresen és kitartóan, mint az igaziak. 












Mitől függ, hogy mennyire fáj a szülés?



A fájdalomérzetet több dolog is befolyásolja. Például az, hogy mennyire figyelünk rá. Azt is nap mint nap tapasztalhatjuk a mindennapi életben, hogy sokkal jobban fáj az, amitől előre rettegünk. Aki azt hallja már jó előre, hogy a szülés borzalmasan fáj, sőt, nincs is semmi az életben, ami ennél elviselhetetlenebb lenne, ráadásul eleve szorong a kórházi környezetben, annak jó esélye van arra, hogy előzetes elvárásai teljesüljenek. Ha ráadásul egy-két egyéb körülmény is kedvezőtlenül alakul, valóban lidérces élmény maradhat a szülés. Ezzel persze korántsem azt akarjuk elhitetni kedves olvasóinkkal, hogy kizárólag képzelődés lenne, ha a szülés nagyon fáj. Valójában a legjobban előkészített, legsimább szüléseknél is csak ritkán fordul elő, hogy az anya nem érez jelentős fájdalmat.


Mire valók az utófájások?

A baba megszületése után, a lepényi szakban kezdődnek az utófájások. Céljuk, hogy a méh összehúzódjék, s így csökkenjen a lepény tapadási helyén létrejött sebfelszín. Minél jobban halad ez a folyamat, annál kisebb lesz a szülés utáni vérveszteség, s annál jobban csökken a fertőzés lehetősége.

Szakértő: Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász

A cikket kivonatosan közöltük, teljes terjedelemben a Kismama 2001/júniusi számának 16. oldalán olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top