Baba

Augusztusi számunk

<font size=-0>Augusztusi számunk tartalmából:</font>






  1  
Ajándékunk:
állatfigurás gyerekcenti, mellyel évekig követheti gyermeke növekedését, ráadásul a babaszoba díszévé is válik!

A hónap témája:
Miért jó szoptatni?

Évről évre több kisbaba részesülhet az anyatej áldásaiban. Egyre hosszabb ideig tart a kizárólagos szoptatás időszaka. Az Anyatej Világhete alkalmából készült összeállításunk célja nem az, hogy bűntudatot keltsen azokban, akik nem szoptatnak. Többnyire nem az akaraton, hanem a helytálló információkon és a szakszerű segítségen múlik, hogy sikeres-e a szoptatás. Szerencsére egyre több felkészült tanácsadó várja az édesanyák hívását országszerte, így jó az esély arra, hogy a csecsemők nagy része élvezze mindazt az előnyt, amit a szoptatás nyújt. (10-15. oldal)


Új rovatunk: Gyermeket szeretnék!
Előkészítjük a talajt

A legtöbb baba még ma is szerelemgyerekként jön világra, de az sem ritka, hogy komoly testi és lelki felkészülés előzi meg a várva várt fogantatást. Írásunkban ezúttal arról olvashatnak, hogyan hozhatjuk magunkat a legjobb formába, hogy ne csak áldott, hanem egészséges is legyen állapotunk. (18-19. oldal)








  2  
Kismamadivat
Torna kettesben

A mai nő életéhez hozzátartozik a sport, a mozgás. Miért kellene lemondani róla? Egy kis gyaloglás, néhány könnyű gyakorlat a konditeremben jól esik még annak az apróságnak is, ott a pocakban. Nagyobb kedvet érzünk az efféle programokhoz, ha ilyenkor is csinosak vagyunk. (22-25. oldal)








  3  
Testben-lélekben
A kismama is élvezheti a nyár örömeit!

Amikor mindenki bágyadtan kókadozik a nyári hőségben, szánakozva tekintünk a görögdinnye méretű pocakokra. Pedig sok kismama nem viseli nehezebben a kánikulát, mint mások. Sőt! Nem cserélne a télikabát és harisnyanadrág szorításában szenvedő sorstársaival! (28-31. oldal)


Szülőszoba
Lili születése: Főszereplő az édesanya

Előző este, kilenc körül kezdődött. Hol negyedóránként, hol öt-, nyolc-, tízpercenként követték egymást a méhösszehúzódások. Eszter és Miklós első kisbabájuk születésére készültek, ezért éjjel három körül úgy döntöttek, bemennek a MÁV-kórházba. (33-36. oldal)








  4  
Babadivat
Tipegő topogók

Az első pár kiscipő húsz év múltán is a fiókban lapul, a legbecsesebb emléktárgyak között, ott fityeg az autó szélvédőjén, de láttam már bekeretezett kompozíciót, a szoba falára akasztva, mint valami műremeket. Mert az első cipő több, mint egy egyszerű ruhadarab. A lábra állás szimbolikus jelentőséggel bír, ami a szülőket büszkeséggel és meghatottsággal tölti el. Összeállításunkban csupa olyan cipőt mutatunk, amelyik egykor elfoglalhatja ezt az előkelő helyet az emléktárgyak sorában. (66-67. oldal)


Kirakatnéző
Hogyan válasszunk kiscipőt?

Az ember szinte elérzékenyül a sok apró lábbeli láttán, amelyek ugyanolyan divatosak (és drágák), mint felnőtteknek szánt társaik, a csöppnyi edzőcipőtől a falatka szandálig. Nem csoda, ha szinte meg sem várjuk, hogy a pici elinduljon, és már megvesszük élete első lábbelijét. (68-69. oldal)








  5  
Bevásárlókörúton
Teszteltük az autósüléseket 1. rész

Milyen kedves látvány, ha az előttünk haladó kocsi hátsó ülésén térdeplő apróságok az ablakon át felénk mosolyognak, és lelkesen integetnek az apró kezek. Az újév beköszöntével borsos büntetés vár az ilyen gyermekek szüleire. Idén még csak szóbeli figyelmeztetésben részesülnek azok, aki biztonsági ülés nélkül fuvarozzák az apróságokat, ám hamarosan letelik a türelmi idő. (70-71. oldal)


Egészségőr
Nyári bajok: kerüljük el a kellemetlen útitársakat!







  6  
Hányszor előfordul, hogy a tervezett program egyik pillanatról a másikra semmivé foszlik. A gyerek belázasodik, folyik az orra, hasmenése van, nyűgös. Kit érdekel ilyenkor a zöldellő hegyoldal, a tenger kékje. Az ember nem kíván mást, csak hogy minél előbb otthon legyen, és az ismerős doktor bácsi után sóhajtozik. Mindezt elkerülhetjük, ha betartunk néhány szabályt. (65. oldal)


Legbátrabb döntésem
Megtartottam a babát!

Egy ultrahangvizsgálat során derült ki, hogy Erika babájának nyitott hasfala van. Első orvosa terhesség-megszakítást javasolt, mert – mint mondta – ez a rendellenesség összeegyeztethetetlen az élettel. (72. oldal)


Babaszoba
Paneltippek: gyerekkuckó a legkisebb szobában

Természetesen a gyerekének mindenki a legjobbat akarja. Ha kisbaba születik, minden szülő vadonatúj, szuperdivatos ruhácskákban, hirdetésekben látott felszerelések között, hatalmas, fantasztikusan berendezett bababirodalomban látná legszívesebben csemetéjét, minderre azonban legtöbbször nincs lehetőség. Persze a baba így is, úgy is gyönyörű, még akkor is, ha testvérétől, vagy éppen unokatestvérétől örökölt holmiban jár (ami azért így is szép és divatos lehet), tökéletesen fejlődik, ha a bababörzén vásárolt járókában játszik és nagyszerűen érezheti magát még egy aprócska, lakótelepi szobácskában is. Feltéve, ha megteremtjük számára az ideális körülményeket. (75. oldal)


Személyesen
Egy ikres anyuka feljegyzései

Mindenkin túltesznek kíváncsiságukkal, étkezéseik nem zajlanak feltétlenül mintaszerűen, mozgékonyságukból adódóan nevelésük sok türelmet és odafigyelést kíván. Mindez nem csak az Ikrek jegyében születettekre, de az én ikreimre is igaz. (76. oldal)








  7  
Lélekbúvár
Korai kötődés: pótolni lehet az elmaradt ölelést

Szinte minden kismama megpróbálja elképzelni a pillanatot, amikor szülés után karjába foghatja még vértől és magzatmáztól maszatos gyermekét. Úgy gondolja, ez lesz az a perc, amikor igazán anyává válik. Valóban, az a legjobb, ha a kicsit rögtön szülés után magunkhoz ölelhetjük, de ha nem várt események miatt a találkozásra csak később kerülhet sor, ez sem lehet akadálya a kialakuló mély érzelmi kapcsolatnak anya és gyermek között. Anyává válni ugyanis nem egy pillanat műve, hanem hetek, hónapok “munkája”. (78-79. oldal)








  8  
Asszonysorsfordító agykontroll

Nem is az a legfontosabb, hogy milyen az átlagos női élet, hanem az, hogy miként viszonyulunk hozzá – állítja a pszichológus. Márpedig nemegyszer nyomasztóan nehéz teherként cipeljük női szerepeinket, rosszkedvűen végezzük feladatainkat. (84-85. oldal)


Szülés után
Kismamák csúcsformában

Elérkezik a nap, amikor a boldog babázás időszakában egyszer csak a tükörbe nézel. A látvány szinte soha nem azonos azzal, amit saját magadról őriz emlékezetedben. A hasad a kelleténél jobban kidomborodik, mintha még maradt volna odabent valaki, arcbőröd száraz, itt-ott májfoltok csúfítják. Ez most már mindig így marad? Szó sincs róla! Próbáld ki az alábbi gyakorlatokat, és szépségápolási tanácsokat, meglátod, csodát művelnek! (80-83. oldal)


Évek és kismamák
Negyvenen innen, húszon túl

Az élet ritmusa szerint megvan a maga ideje mindennek, így a születésnek is. Ám hogy ez az idő mikor jön el, az néha a természet szeszélyétől függ. A szülőszobákon gyakran egymás mellett vajúdik az anyaság örömét már átélt, rutinos negyvenes és a testében végbement csoda bűvöletében élő, szinte még gyereklelkű tini. Húszas, harmincas éveikben járó hírességek szólalnak meg, akik koruktól függetlenül ugyanazokkal az érzésekkel vallanak az anyaságról. (86-87. oldal)


Kettőnk dolga
Veszekednek a szülők







  9  
Ha máshol nem, hát filmen ki ne látott volna élénken gesztikuláló, ordibáló olasz családot. Első pillantásra azt hinné az ember, vérre menő veszekedés tanúi vagyunk, holott csak beszélgetnek, s közben megvitatják életük aktuális problémáit. A nagy hangzavar mögött valahogy mégis érződik a szeretet, az összetartozás: ez a család szoros kötelékben éli mindennapjait, és abból bizony nem hiányoznak a konfliktusok. (88-89. oldal)








  10  
Családi praktikák
Nagyszüleire bízzuk a kicsit

Előbb-utóbb eljön az a nap, amikor bátran rábízhatjuk másra is a kisbabát! Az első félévben még nehéz kimozdulni az egymásba érő szoptatások miatt, később viszont a nagyszülők is remekül helyettesíthetik és kiegészíthetik az elfoglalt vagy némi kikapcsolódásra vágyó anyát és apát. (90-91. oldal)


Továbbá:


  • babahoroszkóp
  • mese
  • gyerekszáj
  • babafotó-pályázat
  • könyv-, videó- és programajánló








      11  
    Tanácsadó
    Csecsemők

  • Babaszórakoztatás
  • Fürösztés
  • Nyűgösködés éjjel-nappal

    Egyévesek

  • Mérgező növények
  • Búcsú a cumisüvegtől
  • Délutáni alvás







      12  
    Kétévesek

  • Székrekedés
  • Tanuljunk gyalogolni!
  • Biztonság a lakásban

    Három-négyévesek

  • Hányszor lehet beteg?
  • Egyedül öltözik!
  • Éjszakai szobatisztaság
    (37-40. oldal)


    Kismama mozaik:

  • Szabad-e emelgetni?
  • Magzatmozgások
  • Testünk teljesítménye növekszik!
  • Veszélyessé válhat a jódhiány
    (21. oldal)

    Itt fizethetsz elő a Kismama magazinra!
    Itt tudsz levelet írni a szerkesztőségnek
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top