Baba

Patikamérlegen a gyógyszerszedés

A magzat védett környezetben van az anyaméhben, de mi van akkor, ha a várandós nõnek gyógyszert kell szednie? A kismamák, ha csak lehet, elkerülik a patikákat, pedig a kezeletlen betegség nagyobb kárt okozhat, mint ha a beszedték volna a felírt tablettákat.

Általában nem kell abbahagyni







  2  
A várandós anyákkal folytatott beszélgetésekből kiderül, hogy a felírt készítmények ártalmas hatása miatt nagyobb a félelem, mint a betegség kedvezőtlen tünetei miatt. Pedig a tabletták elhagyásával nagyobb bajt okozhatunk, mint amit a beszedésükkel. Például az antibiotikumok egyike sem szerepel a teratogén (veleszületett rendellenességet okozó) gyógyszerek között, míg a magas láz, az asztma miatti fulladás, bár kis százalékban, de ártalmas lehet. A korai magzati halálozások egy része is külső okokból ered.


A negyedik és tizedik hét között indokolt az óvatosság

Fejlődési rendellenességek általában a magzati fejlődés második és nyolcadik hete között alakulhatnak ki, amikor létrejönnek a szervek és a testformák. A nyolchetes magzat már ember formájú. Az ezt megelőző két hétben még csak a sejtosztódás zajlik. A nyolcadik hét után a növekedés visszamaradása, vagy az agy fejlődésének zavarai jellemzők. Fontos tudnivaló, hogy nőgyógyászati vizsgálatkor a terhességet az utolsó menstruációtól számítják, viszont a fogamzás ezután 14 nappal következik be, ezért a magzati fejlődés szakasza két héttel rövidebb, mint a terhesség számított ideje.
A teratogén ártalmakra jellemző, hogy egy bizonyos góc egy adott rendellenességért felelős. A rubeolavírus például kis koponyát, süketséget, szemészeti eltéréseket és szívhibákat okozhat, de ugyanígy a gyógyszereknek is megvan a maguk speciális veszélyfaktora. A Diphedan szedésével ott lebeg az ajakhasadék és a körömfejletlenség rémképe, a Convulex pedig gerinchasadéki problémákat idézhet elő.


Mit szedhetnek az allergiás kismamák?







  3  
Az allergiás betegségek a felnőtt lakosság 20-25%-át érintik, ezek a kellemetlenségek nem kímélik a terhes nőket sem. Legjellemzőbb gyógyszertípusaik közül az antihisztaminok és a béta-mimetikumok gyakorlatilag veszélytelenek, bár a béta-mimetikumok szedését a szívfrekvenciára és cukoranyagcserére gyakorolt hatása miatt a szülés előtt hat héttel lehetőség szerint abba kell hagyni. A szteroidok szedését viszont hagyd abba terhességed idejére.


Epilepszia

Az epilepszia nem gyakori betegség, de gyógyszerei között több gyengén teratogén is van. Ezek 10%-nál kisebb kockázattal okoznak rendellenes-séget. Terhesség előtt meg lehet kísérelni az átállítást, de ha erre nincs lehetőség, akkor fokozott ellenőrzés mellett lehet vállalni a terhességet. A velőcsőzáródási rendellenességek és a szívrendellenességek a 20. hétig 100%-osan felismerhetőek. Igazolt, súlyos magzati rendellenesség esetén a terhesség ebben a korban is megszakítható.


Cukorbetegség

Az inzulinnal egyensúlyban tartható cukorbetegség jó példa arra, hogy a betegség megnyilvánulása sokkal több gondot okoz, mint a szükséges gyógyszer. Az inzulin biztosan nem teratogén, ugyanakkor jól ismert tény, hogy a rosszul beállított cukorbetegség fokozott kockázatot jelent magzati elhalásra, illetve jellegzetes fejlődési rendellenességet is okozhat. Szerencsére ezzel ma már ritkán találkozunk. A terhesség alatt kialakult cukorbetegséget könnyen felismerik és kezelik.


A teratológiai tanácsadó ingyenesen hívható telefonszáma:0680-200-3339







  4  


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top