Baba

Mire vigyázz, ha babát vársz?

A terhesség gyönyörû hónapjait és a születendõ gyermeke egészségét nem érdemes kockára tenni. Néhány gyakran felmerült kérdésre olvashatsz itt választ – mit lehet és mit nem babával a hasadban.

Várandósok és háziállatok







  2  
Veszélyt jelentenek-e a kismamákra és fejlődő magzatukra a négylábú kedvencek, főleg a cica? A toxoplazmózis nevű betegség, amit elsősorban macskák közvetítésével kaphatunk meg, megbetegítheti a magzatot is, viszont a betegségen a felnőtt lakosság zöme szinte észrevétlenül átesik, s a későbbiekben védettséget élvez vele szemben. Az ellenanyagra irányuló vizsgálatot, amit a várandósság alatt szoktak elvégezni, célszerűbb volna még a fogantatás előtt lebonyolítani, hiszen így kiderülne, veszélyezteti-e még egyáltalán a cica a kismamát. Ha a vizsgálat azt mutatná, hogy még nem vészelted át a betegséget, indokolt az óvatosság. Tehát a fogamzás körüli időszakban és a várandósság alatt ne szerezz be se cicát, se más, szobában tartott háziállatot. A kórokozó többféle állatot is megfertőzhet, bár végleges gazdája a macska. A cica a fertőződés utáni harmadik naptól egy-két hétig üríti a kórokozót, melyet széklete és mindazok a testrészek, tárgyak terjesztenek, amelyek a székletével kapcsolatba kerülhetnek, tehát például a szőre – vagy a szőnyeg is, amire leheveredik.
A fertőzést nyers hústól is megkaphatjuk, de a kórokozók főzés, sütés hatására elpusztulnak. Ugyancsak veszélyt jelenthet az a zöldség, gyümölcs, amit a kertben beteg állat ürüléke szennyezett, és nem mostuk meg kellőképpen fogyasztás előtt.


Szabad-e várandósan hajat festetni?

A hajfestékek zömével az a probléma, hogy tíznél is több különféle alkotóelemet tartalmaznak. Ezeket nem vizsgálták meg egyenként, hogy károsítják-e a magzatot. A kísérletek azonban arra engednek következtetni, hogy a leggyakrabban használatos, márkás hajfestékek nem jelentek veszélyt a magzatra, ha a csomagoláson megadott útmutató szerint használjuk őket.
Nem mutattak ki magzatkárosító hatást a szőkítőszerek esetében. A hajfestékek alkotóelemeinek bizonyos hányada a bőrön keresztül is felszívódik, s elképzelhető, hogy a magzatig is eljut. Éppen ezért a kutatások mai állása szerint a várandósság első harmadában nem javasolják a kismamáknak a hajfestést.


Szabad-e várandósan szoláriumozni?

Ha babát vársz, felvetődik a kérdés, mennyit kell változtatnod korábbi szokásaidon. Vajon nem túlzás ilyenkor is arra törekedni, hogy barna legyél? A bőrben ultraibolya fény hatására aktív D-vitamin termelődik, amire szükségünk van a magzat csontfejlődéséhez. Semmiképp sem kell kerülni tehát sem a napozást, sem a szoláriumozást, néhány dolgot azonban tarts szem előtt:







  3  
– Használj nagyobb faktorszámú fényvédő szereket, mint korábban, mert a terhességi hormonok fényérzékenyebbé teszik bőrödet. Különösen azok vigyázzanak, akiknek a fogamzásgátló tabletta szedésekor májfolt jelent meg a bőrén.
– Ügyelj a fokozatosságra! Először csak néhány percet tölts a napon, inkább félárnyékos helyen, majd napról napra növeld néhány perccel a sütkérezés idejét. A déli órák tűző napsütésétől óvakodj! A szoláriumozás javasolható időtartama függ a készülék teljesítményétől is, de általában a korábban ajánlott időtartam felét töltheted odabent.
– Szoláriumozáskor nagyon ügyelj a tisztaságra. Nem baj, ha nem meztelenül, hanem tangában barnulsz le. Győződj meg arról, hogy mindenki után alaposan letakarítják-e a készülék fekvőfelületét.

Szaktanácsadó:Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász







  4  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top