Trend

2009-es karikagyűrű trend

A karikagyűrű egy életre szóló választás, leginkább a pár ízlését és stílusát követi, azonban minden évben vannak jellemző trendek. Budapest egyik legkeresettebb ötvösével beszélgettünk az idei év legkedveltebb gyűrűiről.

Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen.
www.nleskuvo.hu »

Gyűrű, amelyet sohasem szeretnénk megunni

A karikagyűrű hosszútávra készíttetett, vásárolt ékszer, amely a tényleges értékén túl, eszmei értékkel is bír. A karikagyűrű választásnál az aktuális trendek csak csekély mértékben befolyásolják a választást, a párok sokkal inkább saját egyéniségüket és ízlésüket szeretnék viszontlátni és megmutatni gyűrűjükben. – tudtuk meg Nagy Gertrúd ötvös mestertől.

Csillagszemű
Csillagszemű

A változások, újhullámok igen lassan gyűrűznek be, és a trendek nem változnak évről évre. Az utóbbi években jellemző, hogy az egyszerű, keskeny karikagyűrű helyett izgalmas megoldásokat, karikától eltérő, szögletes, ívelt vagy éppen csepp alakú formákat keresnek, illetve nagyon népszerűek a felületmegmunkált karikagyűrűk. Az igényekre a szélsőségek is jellemzőek. A legegyszerűbb, szinte minimalista karikagyűrűk mellett keresettek a különböző anyagkombinációk, amelyek során két- vagy háromszínű aranyból készül a gyűrű, illetve a gazdag motívumokkal díszítettek. Utóbbiakra jellemző a finom kézműves módszerekkel készített gyűrűk.

Gertrúd kollekciójában a Magyar Menyegző nevet kapták ezek a gyűrűk, amelyeket gépi műveletekkel nem lehet előállítani. Mind formailag, mind díszítő elemeiben rendhagyó ékszerek ezek – a magyar népművészetben kedvelt, hagyománytisztelő motívumok uralják őket. Olyan modern ékszerek, amelyekről könnyű azt hinni, nagymamánktól örököltük.

Ha az idei év irányvonalairól beszélünk, akkor az egyik legjellemzőbb – erősíti meg Gertrúd – a kézi ötvösművészet presztízsének emelkedése és a finom, aprólékos munkát igényelő mintakidolgozás. Az elmúlt években divatos széles, már-már túlzottan egyszerű, „esztergapadon” előállított gyűrűket, az ódon hangulatú, finom gyűrűk váltják.

Vaszilisz
Vaszilisz

 

A gyűrű anyaga

A gyűrű formája és a megmunkálási technika nagymértékben meghatározza a gyűrű anyagát. Minden anyag más-más stílusú ékszerhez tökéletes. Formagazdag karikagyűrűt nemigen lehet elképzelni titánból – avat be szakmai részletekbe Gertrúd -, hiszen nem alkalmas az anyag a kivitelezésre, de szépen mutat különböző más szokatlan, vagy éppen jól ismert ékszerészeti fémekkel, ahol nem a forma, hanem a színek dominálnak. A platinagyűrű nem lehet túl vastag, hiszen olyan a fajsúlya, hogy zavarhatja gazdáját a viselésben. Ez a fém kifejezetten finom kecses gyűrűk alapanyaga szokott lenni. Tehát a folyamat fordított, ritkán kezdődik a karikagyűrű készítés az anyagválasztással, mert sokkal fontosabb, hogy az óhajtott formához és összképhez, a remélt hatás eléréséért megtaláljuk a legmegfelelőbb alapanyagot. Sőt, az is  előfordul, hogy ugyanaz az arany karikagyűrű más-más színkombinációkban más-más hatást kelt.

A karikagyűrű anyaga leggyakrabban arany, amely különböző színekben sárga,vörös, sárgásfehér, rozé, valamint zöldes és kékes árnyalatokban elérhető. A platina és a palládium különböző ötvözetei fehéres-szürkék, akárcsak a jól ismert ezüst is. Ritkább, de ékszerkészítésre alkalmas anyag még a titán és a nemesacél.

Orfeum
Orfeum

Legyen-e gyémánt a karikagyűrűben?

Néhány éve tűntek fel azok a karikagyűrűk, amelynek női gyűrűjében apró (vagy nagyobb) brillek kerültek. Az elmúlt időszak jellemző irányzata, hogy nem csak a nők, hanem a férfiak is bevállalnak egy-egy díszítő gyémántot – ők leginkább a konyakszínű gyémántokat és négyszögletes csiszolásúakat kedvelik. A színes gyémántok ugyancsak trendiek. Különleges hatást lehet elérni, ha azonos színárnyalatú ötvözetekbe helyezzük őket – avat be minket Gertrúd az apró titkokba -, a barna a vörösarannyal igen különleges harmóniát alkot, vagy a sárga a sárga színű aranyötvözetben. Persze, kontrasztokban is jól mutatnak: ha egy fehér kősorba beleteszünk néhány izzó pink színű brillt, meglepően extra látványt nyújt.

Színes gyémántokból létezik királykék, zöld, babarózsaszín, liláspink, kanárisárga, sárgásbarna, rozsdabarna, fekete. A színes gyémántok esetében vagy természetes kövekről, vagy kezelt színű követről beszélhetünk. A színeket a szénatomok által alkotott szabályos kristályrácsba beékelődő fém és egyéb atomok okozzák. A természetes színek közül a legritkábbak a pirosasak, rózsaszínek, éppen ezért áruk is borsos. A színes gyémántok, igen kényes portékák – tér ki minden részletre az ötvös mester -, utólag ugyanis nehezen kezelhető (tágítható, szűkíthető) az olyan ékszer, amiben színes kövek vannak. Hő hatására előfordulhat színváltozás. Ennek elkerülése érdekében a legbiztonságosabb előbb kifoglalni őket és ez bizony komoly komplikáció bizonyos esetekben.

Cognac
Cognac

 

 

Spórolj a nászúton!

Játssz velünk, és nyerj egy mauritiusi álomutazást!


Neked is különleges volt az eljegyzésed? Tölts fel egy képet, és írd meg hozzá a saját fantasztikus történetedet! Bővebben a játékról »

Csak egymásnak szóló titkok

Egyre divatosabb és egyre többen választják a „befelé fordulást” a karikagyűrűnél is. A hivalkodás eltűnni látszik és helyette a lelki mélységek kerülnek előtérben. A legtöbb pár – meséli Gertrúd – nem markáns, anyagiakban jelentős, dekadens gyűrűt válasz. Sokkal inkább egy-egy apró, egyedi ötletre vágynak. Gyakori a gyűrű belső felületének díszítése, amely nem látható idegeneknek, csak a beavatottak tudnak róla. A belső oldalra vésett üzenetek, szövegek mindennaposak. Azt tapasztalom, hogy a párok egy egységként kezdik értelmezni a jegyékszereket. A lánykérő jegygyűrű passzol az esküvőre készíttetett karikagyűrűkkel és a három ékszer: egy szolitergyűrű és egy karikagyűrűpár összehangolásába kell elgondolásunkat belevinni. A jegyékszer egyre személyesebb tárgy és nekünk alig van két egyforma munkánk.

Tulipán
Tulipán

 

Nagy Gertrúd – Affianced »
karikagyűrű.lap.hu »

NLCafe-tipp: Az esküvődre készülsz, és még mindig a tökéletes helyszínt vagy ruhát keresed? Egypár pénztárcakímélő tipp sem jönne rosszul? Álomesküvő rovatunkban minden gondodra megoldást találsz! Segítünk, hogy a nagy nap tökéletes legyen! nlc.hu/alomeskuvo »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top