nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Minden, amit a hisztaminintoleranciáról tudni kell

Akiknek a szervezete allergiához hasonló tünetekkel reagál a fokozott hisztamintartalmú ételek bevitelére, és nincs megfelelő mennyiségű enzim a testükben a hisztamin lebontására, hisztaminintoleranciában is szenvedhetnek.
NLCafé
f Ajánlom

A hisztamin az emberi testben termelődő hormon, amelyet a szervezet is előállít, de az étkezés során is bejuthat a véráramba. A hisztamin a májban bomlik le enzimek segítségével. Ha viszont nincs meg a megfelelő mennyiségű enzim, és olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekben sok a hisztamin, allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. Az allergiás reakciók során sok hisztamin szabadul fel, és annak lebontása nem megfelelően történik.

Hisztaminintoleranciáról akkor beszélünk, ha az élelmiszerrel bevitt hisztaminra ilyen módon reagál a szervezet. Európában egyre több embert érint a betegség. A szakemberek szerint nemcsak bizonyos gyógyszerek, leginkább antibiotikumok szedése hajlamosít rá, hanem az egészségtelen életmód is hozzájárul a terjedéséhez.

A hisztaminintolerancia tünetei az étkezés vagy italfogyasztás után jelentkezhetnek:

  • vörösödés, csalánkiütés, ekcéma, viszketés
  • orrfolyás, légzési nehézség
  • fejfájás, hőhullámok
  • szapora szívverés
  • hasmenés, puffadás, hasi görcsök
  • kimerültség, alvászavar
Minden, amit a hisztamin intoleranciáról tudni kell

A hisztaminintoleranciának is vannak fokozatai: a szinte nem is észlelhető, enyhe érzékenységtől egészen az anafilaxiás sokkig reagálhat a szervezet a túl sok hisztaminra. Ha bekövetkezik az allergiás reakció, azt antihisztaminnal lehet kezelni. Azoknak, akik tudják, hogy milyen ételt, italt vagy esetleg gyógyszert nem bír a szerveztük, mindenképpen kerülniük kell a reakciót kiváltó termékek fogyasztását.

Hisztamin termelését fokozó élelmiszerek:

  • tojásfehérje
  • eper
  • paradicsom
  • alkohol
  • hal
  • csokoládé
  • ananász

Olvass még többet az allergiáról az NLCafén: 

Olvass tovább

{PostTitle}

Megosztás Facebookon