Allergia kisokos cikkek

5 dolog, amit sose mondj egy allergiás kisgyerek anyukájának

Egyre több anyukának születik ételallergiás gyereke, ez pedig sokszor olyan súlyos lehet, hogy akár egy kis adag is halálos lehet a veszélyes alapanyagból. A helyzet egyértelműen nem könnyű, szóval ne tetézd a bajt az alábbi mondatokkal.

1. Túl sokat ettél magvakból a terhesség alatt?

Ez a kérdés egyszerűen arra utal, hogy csinált-e valami olyat az anyuka, amivel allergiát okozott a gyerekének… Ezt minden anyuka felteszi magának, viszont tudományos válasz még nincsen rá. Szóval inkább ne nyomaszd a szülőket ezzel…

2. Jaj, én nem bírnám ki… Imádom a mogyoróvajat! 

Hát ki nem? Vannak szülők, akik jól el tudják különíteni a gyerekek élelmiszereit a szülők ételeitől, de sokan inkább biztosra mennek és mondjuk teljesen mogyorómentes háztartást vezetnek. Ez egy döntés, amit bizonyos szülők meghoznak a gyerekük biztonságáért.

5 dolog, amit sose mondj egy allergiás kisgyerek anyukájának

3. Ismerem ezt, az én lányom is vega!

Azért az nem ugyanaz… Vegetáriánusnak lenni választás, míg egy komoly ételallergia esetében akár egy kis dózis is halálos lehet.

4. Azt hallottam, hogy ha minden nap csak egy kicsit adsz neki belőle, kigyógyulhat az allergiából!

Tény, hogy vannak már komoly kutatások, amik az ételallergia gyógyításával foglalkoznak, biztos eredmények azonban – egyelőre – nincsenek. Sok jel arra mutat, hogy csak az allergiás reakciók súlyosságát lehet majd csökkenteni ezekkel a gyógymódokkal, ami persze nem kis eredmény, de a kockázatot még semmi nem éri meg.

5. Szóval a te gyereked miatt nem lehet muffint küldeni az iskolába

De hol tehet erről az édesanya? Igen, lehetséges, hogy egy ételallergiás gyerek szülei kérték, hogy az iskolában semmi (például nyomokban mogyorót tartalmazó) édességet ne lehessen beküldeni, de próbáljunk belegondolni, hogy azok a szülők saját gyerekeik életét védelmezik.

 

Mothering

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top