Több részmunkaidős állás: több gyerek

A magyar nőknek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mikor, illetve, hogy vállalnak-e egyáltalán gyereket. A részmunkaidős állás megoldás lenne.
A 20-24 év közötti nők foglalkoztatottsága több mint 14 százalékkal visszaesett az elmúlt 10 évben Magyarországon, míg az Európai Unióban átlagosan csak néhány százalékkal lett kevesebb e korosztályban a dolgozó nők aránya - olvasható az álláskereső portálon, a Profession.hu-n.


A részmunkaidő sok gyereket szülneA magyar 30-35 éves nők foglalkoztatottsága is alacsonyabb az EU-átlagnál ugyanis ebből a korcsoportból kerülnek ki általában a kisgyermekes anyák. Ezek a nők nagyon gyakran maradnak otthon gyeden majd gyesen, kitöltik a rendelkezésükre álló három vagy még annál is több évet.

Miért nem dolgoznak a harmincas nők?

Hazánkban nincs kiépülve a kisgyermekkori ellátórendszer, azaz kevés a bölcsőde, emiatt aki hamarabb vissza akarna menni a munkahelyére, az sem tudja hová tenni a gyermeket, amíg el nem éri az óvodáskort - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa. A bölcsődékben csak a három évesnél fiatalabb gyerekek 10 százalékának tudnak helyet biztosítani. (A kormány Új baby boom elnevezésű programjában egyébként szerepel a bölcsődei hálózat megreformálása is.)

Emellett az időben és térben rugalmas munkahelyekből is kevés van. Szalai Piroska elmondta: a részmunkaidős foglalkoztatás nagyon alacsony Magyarországon, mindössze 4,5 százalékos, szemben az EU 18,5 százalékával. A részmunkaidőt ő egyébként nem úgy képzeli el, hogy a dolgozó minden nap 4 órára beutazik a munkahelyére, hanem inkább a 3-4 napos munkahét híve.

Az időbeli rugalmasság még gyerekcipőben jár, a térbeli nem annyira: a távmunka már sokkal inkább elterjedt. "Beszélgettem céges HR-esekkel, akik azt mondták, hogy sok vállalat nyitott lenne a kombinált távmunkára, azaz arra, hogy a dolgozó egy-két napot a munkahelyen tölt, egyébként pedig otthonról dolgozna" - tette hozzá a miniszteri biztos.

Visszatérés vagy újrakezdés?

Nem mindegy, hogy ha valaki elmegy szülni, akkor csak egy évig kell helyettesíteni, vagy több gyereket is vállal és akár 9 évig távol van a munkahelyétől - hívta fel a figyelmet Szalai Piroska. Hosszabb időre a munkaerőpiacról kiesők estében el kell fogadni, hogy újrakezdésről beszélhetünk csak, visszatérésről nem, hiszen ha vissza is veszi őket a munkáltatójuk, akkor is már egy teljesen más céghez, más szervezethez kerül a dolgozó, mint 3-6-9 évvel azelőtt volt.

Az újrakezdés költséges dolog, s egészen más folyamat, mint egy pályakezdés. A miniszteri biztos szerint fontos erről beszélni, ezt tudatosítani, hiszen ha a társadalom és a civil szféra segít a tisztán látásban ezen a téren, a kisgyermekes szülők is könnyebben el tudják dönteni, mit szeretnének: visszatérni a munkahelyre, fél-egy éven belül, vagy otthon maradni több évig, és utána újrakezdeni, vagy valamilyen más, köztes megoldást. Lényeges, hogy legyen választási lehetőségük.

A régi embert is újra be kell tanítani, és ha a szervezet bővülni tud, akkor a helyettesítő és a korábbi munkavállaló is tovább dolgozhat a munkaadónál, ám válságban ez nem biztos, hogy megoldható. A miniszteri biztos szerint 2013-tól, a munkahelyvédelmi akcióterv életbe lépésével a kismama járulékkedvezménye megvalósulhat, ez megoldást és nagy könnyítést jelent majd a munkaadóknak.

A legfirssebb állások tt!
A legjobb állások itt!

Részmunkaidő és népesedés

Szalai Piroska szerint kimutatható a kapcsolat a foglalkoztatási adatok és a népesedés között, de kizárólag csak abban az összefüggésben, hogy abban az országban emelkedett a születési arány, ahol elterjedt a részmunkaidő. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: egyetért azzal, hogy az egykulcsos adórendszer és a családi kedvezmény szintén növelte a gyerekvállalási kedvet (mint ahogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban kifejtette).

Ám amíg nem érdeke egy munkaadónak, hogy kisgyermekes dolgozót alkalmazzon (hiszen talál olyat is helyette, akinek nincs gyereke, nem akar részmunkaidőt, és nem kell odaérnie a szülői értekezletre vagy otthon maradnia a csemete betegsége miatt), addig például a CSR, azaz a társadalmi felelősségvállalási programokban alkalmaznak kismamákat. Ha viszont előnyt jelent a vállalatnak egy ilyen munkavállaló felvétele, akkor lesznek részmunkaidős állások is.

A cikk folytatásához kattints ide!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

asztanaviszta 2012-09-26 13:30

A járulékokat a fizetés arányában kell fizetni.

 

Ha kevesebb a munkabér, akkor a fizetendő járulék is kevesebb.

peszike 2012-09-26 13:21

A járulékokat bérarányosan kell fizetni, tehát ha fél állásra fél pénzt fizetnek a kismamának, akkor a járulék is arányosan kevesebb. Az adminisztráció viszont valóban több.

 A probléma szerintem ott van, hogy ha megosztanának egy teljes állást két kismama/kisgyerekes között, akkor nagy valószínűséggel mindkettő a  10-14 óra közötti időszakot szeretné magának megkaparintani.

 

Plusz a munkáltatók sajnos alapból nem szeretik a kismamákat a betegeskedő gyerkőc miatt. Arra sincs garancia,  hgoy munkakör-megosztás esetén a gyerekek majdan egyeztetnek és felváltva lesznek betegek, hogy a munka azért haladjon....

 

Mellékinformáció: a jelenlegi állásom korábban (5-6 éve) 4 órás volt és nem nagyon volt rá érdeklődés.

Torolt_felhasznalo_757204 2012-09-26 12:51

Én nem nagyon látom az átütő erőt ezekben a változásokban...

 

Szerintem akkor lesz majd több részmunkaidős állás, ha a járulékok is a részmunkaidőnek felelnek majd meg... tehát lehessen fél TB-t, és egyéb járulékoknak is a felét fizetni, vagy a 3/4-ét, ha mondjuk 6 órás munkaviszonyról beszélünk... akkor  nem jelentene pénzügyi többletterhet a vállalkozások számára a részmunkaidősök foglalkoztatása... akkor már max. az adminisztráció lenne dupla annyi, de azzal még megbírkóznának szerintem...

csutak51 2012-09-26 12:34

A kisgyermekes szülők számára indult kezdeményezés 2012. szeptember elején. A Munka Kisgyermekkel Program célja hosszú távú, egyénre szabott megoldásokat találni mind a kisgyermekes munkavállalók, mind az őket foglalkoztató munkáltatók számára a munka és a családi élet összeegyezethetőségére.
A program a kiválasztott kétszáz szülőnek és hatvan cégnek ingyenesen kínál olyan képzéseket, érzékenyítő és személyiségfejlesztő tréningeket, illetve gyermekfelügyeleti-lehetőséget, melyek segítségével a kisgyermekes szülő könnyebben illeszkedik vissza a munka világába.

A regisztráció szeptember végéig tart.
További információ:
www.munkakisgyermekkel.hu

idézet: Bea.P (2) 2012-09-26 12:09:39

https://www.google.hu/search?q=munkakisgyermekkel.hu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

 

(ide meg beteszem az összes linket, amit rákeresésre találtam a neten. :))

 

Remélem, sikeres lesz a program!

csutak51 2012-09-26 12:32

A másik topikodban betettem a jó linket.

 

Bea, vidéki kisgyerekesek is jelentkezhetnek?

Torolt_felhasznalo_325942 2012-09-26 12:18

Kíváncsi lennék én arra, kiket válogattok ki a továbblépésre.

 

A másik helyen, a te  saját topikodban, meg meg sem lehet nyitni a linket.

Bea.P 2012-09-26 12:09

A kisgyermekes szülők számára indult kezdeményezés 2012. szeptember elején. A Munka Kisgyermekkel Program célja hosszú távú, egyénre szabott megoldásokat találni mind a kisgyermekes munkavállalók, mind az őket foglalkoztató munkáltatók számára a munka és a családi élet összeegyezethetőségére.
A program a kiválasztott kétszáz szülőnek és hatvan cégnek ingyenesen kínál olyan képzéseket, érzékenyítő és személyiségfejlesztő tréningeket, illetve gyermekfelügyeleti-lehetőséget, melyek segítségével a kisgyermekes szülő könnyebben illeszkedik vissza a munka világába.

A regisztráció szeptember végéig tart.
További információ:
www.munkakisgyermekkel.hu

Nők Lapja Cafe 2012-09-26 12:09

A magyar nőknek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mikor, illetve, hogy vállalnak-e egyáltalán gyereket. A részmunkaidős állás megoldás lenne.

Nők Lapja Café: Több részmunkaidős állás: több gyerek