2017. 08. 18. Ilona

Több részmunkaidős állás: több gyerek

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A magyar nőknek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mikor, illetve, hogy vállalnak-e egyáltalán gyereket. A részmunkaidős állás megoldás lenne.
2012. 09. 08. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A 20-24 év közötti nők foglalkoztatottsága több mint 14 százalékkal visszaesett az elmúlt 10 évben Magyarországon, míg az Európai Unióban átlagosan csak néhány százalékkal lett kevesebb e korosztályban a dolgozó nők aránya - olvasható az álláskereső portálon, a Profession.hu-n.


A részmunkaidő sok gyereket szülneA magyar 30-35 éves nők foglalkoztatottsága is alacsonyabb az EU-átlagnál ugyanis ebből a korcsoportból kerülnek ki általában a kisgyermekes anyák. Ezek a nők nagyon gyakran maradnak otthon gyeden majd gyesen, kitöltik a rendelkezésükre álló három vagy még annál is több évet.

Miért nem dolgoznak a harmincas nők?

Hazánkban nincs kiépülve a kisgyermekkori ellátórendszer, azaz kevés a bölcsőde, emiatt aki hamarabb vissza akarna menni a munkahelyére, az sem tudja hová tenni a gyermeket, amíg el nem éri az óvodáskort - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa. A bölcsődékben csak a három évesnél fiatalabb gyerekek 10 százalékának tudnak helyet biztosítani. (A kormány Új baby boom elnevezésű programjában egyébként szerepel a bölcsődei hálózat megreformálása is.)

Emellett az időben és térben rugalmas munkahelyekből is kevés van. Szalai Piroska elmondta: a részmunkaidős foglalkoztatás nagyon alacsony Magyarországon, mindössze 4,5 százalékos, szemben az EU 18,5 százalékával. A részmunkaidőt ő egyébként nem úgy képzeli el, hogy a dolgozó minden nap 4 órára beutazik a munkahelyére, hanem inkább a 3-4 napos munkahét híve.

Az időbeli rugalmasság még gyerekcipőben jár, a térbeli nem annyira: a távmunka már sokkal inkább elterjedt. "Beszélgettem céges HR-esekkel, akik azt mondták, hogy sok vállalat nyitott lenne a kombinált távmunkára, azaz arra, hogy a dolgozó egy-két napot a munkahelyen tölt, egyébként pedig otthonról dolgozna" - tette hozzá a miniszteri biztos.

Visszatérés vagy újrakezdés?

Nem mindegy, hogy ha valaki elmegy szülni, akkor csak egy évig kell helyettesíteni, vagy több gyereket is vállal és akár 9 évig távol van a munkahelyétől - hívta fel a figyelmet Szalai Piroska. Hosszabb időre a munkaerőpiacról kiesők estében el kell fogadni, hogy újrakezdésről beszélhetünk csak, visszatérésről nem, hiszen ha vissza is veszi őket a munkáltatójuk, akkor is már egy teljesen más céghez, más szervezethez kerül a dolgozó, mint 3-6-9 évvel azelőtt volt.

Az újrakezdés költséges dolog, s egészen más folyamat, mint egy pályakezdés. A miniszteri biztos szerint fontos erről beszélni, ezt tudatosítani, hiszen ha a társadalom és a civil szféra segít a tisztán látásban ezen a téren, a kisgyermekes szülők is könnyebben el tudják dönteni, mit szeretnének: visszatérni a munkahelyre, fél-egy éven belül, vagy otthon maradni több évig, és utána újrakezdeni, vagy valamilyen más, köztes megoldást. Lényeges, hogy legyen választási lehetőségük.

A régi embert is újra be kell tanítani, és ha a szervezet bővülni tud, akkor a helyettesítő és a korábbi munkavállaló is tovább dolgozhat a munkaadónál, ám válságban ez nem biztos, hogy megoldható. A miniszteri biztos szerint 2013-tól, a munkahelyvédelmi akcióterv életbe lépésével a kismama járulékkedvezménye megvalósulhat, ez megoldást és nagy könnyítést jelent majd a munkaadóknak.

A legfirssebb állások tt!
A legjobb állások itt!

Részmunkaidő és népesedés

Szalai Piroska szerint kimutatható a kapcsolat a foglalkoztatási adatok és a népesedés között, de kizárólag csak abban az összefüggésben, hogy abban az országban emelkedett a születési arány, ahol elterjedt a részmunkaidő. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: egyetért azzal, hogy az egykulcsos adórendszer és a családi kedvezmény szintén növelte a gyerekvállalási kedvet (mint ahogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban kifejtette).

Ám amíg nem érdeke egy munkaadónak, hogy kisgyermekes dolgozót alkalmazzon (hiszen talál olyat is helyette, akinek nincs gyereke, nem akar részmunkaidőt, és nem kell odaérnie a szülői értekezletre vagy otthon maradnia a csemete betegsége miatt), addig például a CSR, azaz a társadalmi felelősségvállalási programokban alkalmaznak kismamákat. Ha viszont előnyt jelent a vállalatnak egy ilyen munkavállaló felvétele, akkor lesznek részmunkaidős állások is.

A cikk folytatásához kattints ide!

Olvass tovább

Hozzászólások

Bea.P 2012-10-11 12:06

Köszönöm a segítséget, hogy kitettétek újra a felhívást!
A program adatbázisába változatlanul lehet jelentkezni!

ladybird65 2012-10-01 19:50

Ez attól függ mekkora a cég. Egy kisebb Kft-ben, Bt-ben (stb). a főnök is csinál mindent. Hiszen nem is tud felvenni minden egyes mozzanatra valakit, mert azt nem bírja el a ktg-vetés büdzséje. A párom is dolgozott egy kisebb Kft-ben, ahol a főnöke is mindent csinált, amit épp kellett, ha úgy volt, akkor takarított is. Nyilván egy nagy cég (pl. RT.) vezérigazgatója, aki titkárnőt tart, az nem fog ilyenekkel foglalkozni. Egyébként nem kéne naívnak lenni. Attól hogy egy "vezér" nem csinál ilyeneket, nem biztos, hogy azért, mert nincs rá ideje. Egyszerűen csak derogál neki. Köztük is vannak, akik munkaidőben pornót néznek a neten, randira mennek, tv-ben meccset néznek, stb. Érdekes mód ezekre a dolgokra van idejük, csak kávét főzni, fénymásolni, stb nincs. Mert hát ugye arra van ember. Az ilyeneknek nem irigylem a feleségét. Sokszor beírnak ilyen-olyan fórumokra, hogy a férjük otthon is igazgatót játszik, és úgy ugráltatja az asszonyt, mint ha a beosztottja lenne. Uhhh, isten őrizzen az ilyentől.

Torolt_felhasznalo_462187 2012-10-01 12:42

Ne vegye fel a telefont, ne fénymásoljon, ne nyomtasson. Azért vannak a beosztottak, alkalmazottak. Ezek időrabló dolgok, egy vezetőnek nem ez a feladata. Ha azt hiszed, csak ülnek és meresztik, akkor nagyon tévedsz.

Bea.P 2012-10-01 12:30

Kedves csutak51!

 

Köszönöm a jó linket!

 

A program jelenleg a teljes Közép- magyarországi régiót érinti, de későbbiekben szeretnék kiterjeszteni máshova is.

 

üdv

B

ladybird65 2012-09-27 17:25

Én is így látom. Mindent kitalálnak, csak a lényeget nem látják. A nagyobb gyerekvállalási kedvhez valami minimális biztonságérzet kéne, jobb kereset, stb. De nem csak az alacsony jövedelemmel van a gond, hanem azzal, hogy ha odamegy az anyuka, hogy van x gyerekem, akkor viszlát. De már gyerek sem kell, akadálynak elég az is, ha elmúltál  x éves. Tehát a cégek szerint a gyerekes, meg a 35 feletti "vén csoroszlyák" menjenek nyugdíjba. Eddig oké is lenne, de a nyugdíjkorhatárt viszont folyamatosan emelik. Ez egy bődületes ellentmondás. Egyre tovább kéne dolgozni, de hol?

peszike 2012-09-27 05:50

Itt nem nimbuszdöntésről van szó. Elég szomorú lennék, ha a vezetői fizetésért cserébe a főnököm intézné az iroda apró-cseprő ügyeit, vagy ő hajtaná el az aznap már ötödik irodagépdílert.

A mailjeit amúgy megírja/nyomtatja, és a telefonjait is felveszi, ha éppen nem tárgyal (nincs is titkárnője/személyi asszisztense). Ha tárgyal, akkor valamelyikünk átveszi az irodából - vagy szerinted hagyjuk a fenébe, hadd dőljön a főnöki nimbusz??

 

A felsorolt sztereotípiákból nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem sok vezető mellett dolgoztál.

etilany 2012-09-26 20:14

Mivel a cikk megemlítette a kormány "új baby-boom" tervét, ehhez fűznék néhány gondolatot. Nem fogom megérteni, hogy miért gondolja azt bárki is, hogy pár részmunkaidős állással meg lehet oldani a dolgot. Vagy a tervezett kedvezmények gyesről visszatérő anyukáknak........ Addig itt nem lesz semmilyen baby-boom, amíg ekkora a létbizonytalanság. Szerintem sokunk szülei dolgoztak teljes állásban, mégis sokkal több gyerek született, mert az emberek nem érezték ennyire kilátástalannak a helyzetüket. Sok egygyerekes szülőt ismerek, szeretnének második gyereket, de egyszerűen az anyagiak miatt nem merik bevállalni. Még úgy sem, hogy anyukát simán visszavenné a munkahelye (közalkalmazott). Szóval elsősorban stabilabb gazdaságra lenne szükség, hogy az ember egyáltalán gyereket merjen tervezni....aztán utána lehet beszélni a részmunkaidős, távdolgozós stb állásokról anyukák számára.

*Diorella* 2012-09-26 20:00

Szerintem a számítógép, nyomtató, papír, telefon még a könnyebbik rész. Számítógép lehet olyan elvárás, mint amikor azt írják, hogy saját kocsival kell rendelkezni. Az írószerekről meg kérhet számlát, amit havonként elszámoltat, ill. a telefont is el lehet számoltatni. Viszont maga az adminisztratív munkakör kivitelezhetetlen. Pl. az is kérdés, hogy a posta akkor hova megy? Az adminisztrátor lakására? Aztán havonként bemegy és lefűzi, iktatja? És ha neki kell pl. egy másik osztályról adat, ami nem biztos, hogy számítógépen is megvan, csak aktában, akkor majd a kedvéért, szkennelik és elküldik neki?...