A magyar munkaerő ára külföldön

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Több pénz, nagyobb elismerés, tágabb lehetőségek - mondják a külföldi munkahelyek toborzói, de, hogy ez a valóságban is így van, csak az tudhatja, aki megtapasztalta. Harsányi Szilvia a Manpower Tanácsadó - cégcsoport közvetítési üzletág vezetője több éves tapasztalatait osztja meg azokkal, akik külföldön próbálnak meg egzisztenciát építeni, vagy csak egy kis tőkét teremteni. A cégcsoport hosszú évek óta közvetít magyar munkavállalókat Nyugat-Európa és a volt szocialista tábor, szerencsésebb gazdasági fejlődéssel rendelkező munkaerő-piacára. Jellemző - mondja az üzletág vezető, - hogy külföldön szeretik a magyar dolgozókat és szívesen látják őket mind, a diplomához kötött, mind az alap, vagy középfokú végzettséget igénylő fizikai munkakörökbe. Becsületesnek, megbízhatónak, dolgosnak tartják a magyarokat és még azt is szívesen bízzák rájuk, amely munkakör diszkréción, vagy személyes szimpátián, közvetlen kontaktuson múlik. Például az orvosainkat, ápolóinkat, gyógyszerészeinket kifejezetten keresik Nyugat-Európában, de ugyanilyen népszerűek a Cseh, vagy a Szlovák Köztársaságban is.
2009. 07. 16. Álláskereső rovat  Forrás: Profession.hu
Előnyben a pályakezdő diplomások 

Egyetemeinkről, főiskoláinkról kikerült szakembereink elméleti és gyakorlati tudása szinte minden területen felveszi a versenyt a tőlünk nyugatra végzetekkel. Ennek köszönhető, hogy a nyugat-európai cégek a frissen végzett mérnököknek, gépészeknek, tervezőknek, akár egy pillanat munkahelyi tapasztalat nélkül is bruttó 350-400.000 forintot juttatnak euróban, kezdő havi fizetés gyanánt. 

Ők, a pályakezdők nyerhetnek a legtöbbet azzal, ha külföldön próbálnak elhelyezkedni, mert még Bulgáriában is minimum a kétszeresét kaphatják annak, amire itthon szerencsés esetben számíthatnak. Ennek oka nem csak az, hogy elismerik a hazai szakemberképzés színvonalát - állapítja meg Harsányi Szilvia - hanem a gyors asszimiláció és beilleszkedés reménye, amiben a fiatalok sokkal rugalmasabbak, mint a harminc-negyven éves korosztály. Ezért keresik szívesebben a pályakezdőket, mert náluk remélhető, hogy huzamosabb ideig számíthatnak a munkájukra, sőt még akár arra is, hogy ott alapítanak családot és telepednek le végleg. 
 
A magyar munkaerő ára külföldön
 
A bűvös 30% 

A tapasztaltabb diplomások a hazai bérszinttől - átlagosan és megközelítőleg - harminc százalékkal számíthatnak magasabb bérre külföldön. Ez érvényes Nyugat-Európa és a környező, nálunk jobb helyzetben lévő országok munkaerő-piacára került magyar és más külföldi munkavállalókra egyaránt. Az orvosok, vagy a több diplomához, esetleg specializált képzettséghez kötött kutatói, fejlesztői pozíciókban a bérek már megközelítik az anyaországiak szintjét, de átlagosan és megközelítőleg harminc százalékkal maradnak alattuk. Nagyon ritka, hogy ugyanannyit adjanak egy külföldi munkavállalónak, mint egy hazainak. 

Szakmunkásoknak 200% 

Egy Norvégiában, Olaszországban, vagy Szlovákiában munkába álló sofőr, műtős, vagy marós szakmunkás a hazai bérének éppen és pontosan a duplájára kalkulálhat hó végén, euróban. Ez szinte minden kétkezi munkára igaz, sőt vannak még ennél is magasabb besorolások, ami azért van, mert a szakmunka értéke sokkal elismertebb és megbecsültebb külföldön, mint nálunk. A munkakörülmények között óriási a különbség - mondja Galgóczi Árpád, aki negyedik éve segíti az orvosok munkáját egy oslói kórház műtőjében. Természetesen ahhoz, hogy megkapja a munkát tárgyalóképesen kellett angolul beszélnie, az egészségügyi szakszavakkal együtt, de hát ez a minimum elvárás, nem csak egy diplomással, hanem egy szakmunkással szemben is, ha külföldön kíván munkába állni.

Külföldi tapasztalatok, cégen belül 

A BAT, a British American Tobacco Hungary dohányipari vállalatnál bevett gyakorlat, hogy a magyarországi dolgozóik, jellemzően inkább a közép- és felsővezetői réteg, a nemzetközi vállalaton belül, egy külföldön működő lányvállalatnál folytatja a karrierjét. Ennek köszönhetően valós, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek arról, hogy mennyit ér külföldön a magyar munkaerő. 

Láng Zsolt, a magyarországi támogató osztályok és BAT Ausztria HR vezetője arról számolt be, hogy a BAT magyar dolgozói kifejezetten keresettek a nemzetközi porondon is, kiküldöttjeik aránya európai szinten is kimagasló. Jelenleg 21 kollégájuk dolgozik az anyacég különböző vállalatainál a világban, elsősorban közép- és felsővezetői pozíciókban. Ennek elsődleges oka, hogy a magyar szervezetben olyan tudásra és tapasztalatokra tehetnek szert, melyet másutt is nagyra értékelnek. 

A magyar "idegenlégiósok" népszerűségét fokozza, hogy gyorsan, és könnyen megtalálják a hangot más kultúrákkal, amihez nagyban az is hozzájárul, hogy a BAT globális vállalat révén egységes értékekkel és cégkultúrával rendelkeznek. Emellett természetesen erős az összetartás az azonos országba érkező magyar dolgozók között is.  

A bérek 

Láng Zsolt elmondta, hogy a külföldi kiküldetések során az a céljuk, hogy az itthonival lehetőleg megegyező életszínvonalat biztosítsanak a kitelepült dolgozók számára. Így a bérüket továbbra is a hazai munkaerőpiac változásaihoz igazítják, de ezt kiegészítik egy plusz elemmel, ami az új ország árszínvonal különbségeit és a költözéssel, külföldi léttel kapcsolatos plusz költségeket hivatott kompenzálni. 

Emigrációs veszély 

A BAT feltétlenül hisz az egyes országok közötti tudásmegosztásban, illetve a hosszú távú karrierlehetőségekben, melyekre remek lehetőség a külföldi kiküldetés - jegyezte meg Láng Zsolt. Ennek értelmében támogatják a dolgozóikat abban, hogy külföldön kamatoztassák és fejlesszék tudásukat, de céljuk, hogy a kiküldöttjeik idővel hazatérjenek. Ám, mert ilyen forgandó és lehetőségekkel teli a világ, bizonyos esetekben a kiküldöttek "túlnőnek" a helyi szervezeten, és már csak központi pozíciók közül válogathatnak, ami csak büszkeséggel töltheti el a magyarországi céget. 


Szerző: Hajós Dániel
Fotó: profimedia.hu
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Sorsolás 2014-05-05
C&A - Nők Lapja

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Sorsolás 2014-04-25

Címlapon

Legjobbak

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma
Ilyen álomvilágban él anya és lánya

Ilyen álomvilágban él anya és lánya

„Néha nehéz volt eldönteni, hogy ki az irányító, ki...
Facebook lájkok száma
Ezer napon múlik az élet?

1000 napon múlik az élet?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek,...
Facebook lájkok száma
Megszabadult legendás tetoválásától Pamela Anderson

Leszedette tetoválását Pamela Anderson

Az ötven felé közeledő Pamela Anderson rájött, hogy...
Facebook lájkok száma
Elvált nőként a társkeresőn

Elvált nőként a társkeresőn

Én is ehhez a módszerhez fordultam. Szégyen, nem...
Facebook lájkok száma
Ezért vitáznak annyit a házastársak

Ezért vitáznak annyit a házastársak

Miközben vudubabák segítségével mérték, mennyire...
Facebook lájkok száma
Női táskák elengedhetetlen kelléke: az extra kártyatartó!

Női táskák abszolút kelléke: az extra kártyatartó!

A pénztárca remek dolog, mert nemcsak pénzt rakhatunk...
Facebook lájkok száma
Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Kellemetlen baleset érte Kim Kardashiant egy...
Facebook lájkok száma
Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Rövidebb és gyérebb a frizurája.
Facebook lájkok száma
Marihuánaautomatát állítottak fel

Marihuánaautomatát állítottak fel

Három hónappal a marihuána legalizálása után üzembe...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma317
„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma152 Hozzászólások száma137
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma119 Hozzászólások száma11
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma99
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma85 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma79 Hozzászólások száma5
Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Ma 125 éve született Londonban Charlie Chaplin...
Facebook lájkok száma66
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma49