Álláskereső

Szerezz állást most!

A héten ismét megnyitja kapuit a legnagyobb magyarországi állásvásár: A Műegyetemi Állásbörze.

Fenyeget a recesszió, biztosra vehető, hogy ez majd a munkaerőpiacon is érezteti hatását. Ha éppen nincs állásod, vagy váltáson gondolkodsz, akkor lépj hamar, mert egyre nehezebb lesz, nem jó munkát, hanem munkát egyáltalán, találni. Az állásbörzék szezonja a héten (szerda, csütörtök) ér a csúcspontjához, Műegyetemi Állásbörzével. Az NLC szakértője, a Karrier Intézet igazgatója az állásbörzére készülőknek ad hasznos tippeket.

Hogyan készülj fel?
Minden állásbörze honlapján jó előre fel vannak sorolva a résztvevő cégek. Nagyon hasznos, ha felkészülten, a kiszemelt vállalatot legalább körvonalakban ismerve érkezel. „Az önök cége mivel is foglalkozik?” kezdetű beszélgetés nem szokott messzire vezetni. Válassz ki 4-5 olyan kiállítót, amelyik érdekes lehet a számodra, nézd meg a honlapjukat, esetleg keress rájuk valamelyik keresővel. A börzén is érdemes „több hullámban támadni”: először esetleg csak hallgatózni, mit mondanak másoknak, begyűjteni és elolvasni néhány prospektust. Az otthoni felkészülést így kiegészítve már biztos lehetsz benne, hogy jókat tudsz majd kérdezni. Azok, akiken látszik, hogy igazán érdeklődnek és képben vannak a vállalattal/iparággal kapcsolatban, komolyabban szokták venni.

Mit vigyél?
Sokan tanácsolják, hogy önéletrajzot elsősorban. Ez azért kockázatos, mert mivel sok cég van ott, akik sokféle pozícióra keresnek embereket, nem tudod az önéletrajzodat az adott cég igényeinek megfelelően megszerkeszteni. Ha egy „általános” önéletrajzod kerül az ilyenkor szokásosan összegyűlő kupacba, kicsik lesznek az esélyeid, hogy megkeressenek. Vigyél névjegyet, mivel ez a kapcsolatépítés alapvető eszköze. Érdemes még magaddal vinni a cégekkel kapcsolatos jegyzeteidet (pl. kinyomtatott honlapmásolatokat) papírt, ceruzát, esetleg diktafont (sok MP3 lejátszóban és telefonban van ilyen funkció), hogy fel tudd jegyezni a megszerzett információkat, mert ha szisztematikusan keresel meg cégeket, akkor sokkal több információt kapsz majd, mint ami a fejedbe hirtelen beférne.
 
Mit vegyél fel?
Jó benyomást akarsz tenni. Nem kell túlságosan kiöltözni, de szolid üzleti viselet (ing/blúz, zakó vagy kosztüm ezekhez illő cipővel) azért szükséges. Vigyél valamilyen kulturált táskát vagy mappát, amibe a papírjaidat és a kapott brosúrákat tenni tudod. Ne felejts el diszkrét sminket feltenni, a kutatások szerint ez javítja az első benyomást.

Három ok amiért el kell menni
1. Az információ
Az ilyen rendezvényeken nagyon sok cég képviselteti magát egyszerre, gyakran szakmai vezetők is jelen vannak a HR-es (személyzetis) dolgozókon kívül. Kiváló lehetőség arra, hogy ismerkedj, és főleg hogy kérdezz. Megtudhatod, melyik vállalat milyen munkatársat keres most, illetve a közeli jövőben, milyenek a fizetések, és ami még ennél is fontosabb, benyomást szerezhetsz az adott cégnél dolgozó emberekről – a vállalati kultúráról, elvárásokról és szokásokról. A munkaerő piac ismerete megkönnyítheti az újbóli elhelyezkedést, de akár a fizetésemelésről folytatott tárgyalásodat is sikeresebbé teheti.

2. Álláslehetőségek
Ha éppen nincs állásod, vagy aktívan keresel akár találhatsz ajánlatokat is, amikre ott azonnal jelentkezhetsz – akadnak cégek, akik helyben egy rövid interjút is csinálnak a jelentkezőkkel. A műegyetemi börzén például majdnem 3000 állás ajánlat lesz, minden területről, azaz ha nem vagy mérnök, akkor is érdemes kimenned.

3. Ingyenes szolgáltatások
Grafológusok, tanácsadók és egyéb szakemberek állnak rendelkezésedre, tippeket adnak az elhelyezkedéshez, tesztet tölthetsz ki, vagy próbainterjún vehetsz részt.

Cikkünk szerzője Gerlei Béla  vezető karrier-tanácsadó és coach, a Karrier Intézet igazgatója, állandó szakértőnk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top