Aktuális

Manipulált izgalmak

A testek, a mosolyok mára kedvünk szerint alakíthatóvá váltak a képszerkesztő programok jóvoltából. Így lehetett a minap a csontsovány, beteges kinézetű modellből egy egészséges életmódra buzdító magazin címlaplánya. Winkler Nóra különvéleménye következik a valóság manipulálásáról…

A hír:
A brit egészségkonszern, a Holland & Barrett áprilisi magazinjához túl vékony címlaplányt választott, ezért kénytelen volt digitálisan felhizlalni. A Healthy című magazin áprilisi címlapjának elkészítéséhez kérték fel a lengyel modellt, Kamila Wladykát. Kiderült, hogy Kamila túl sovány ahhoz, hogy egy egészséges életmódra buzdító magazin címlapján szerepelhessen, ezért a készítők kénytelenek voltak számítógép segítségével néhány pluszkilót ráaggatni.

Forrás: dailymail.co.uk
Forrás: Dailymail.co.uk


Különvélemény Winkler Nórától

Nézzük a dolog zöldvonatkozását. Kamila Wladyka valószínűleg Londonban él, modell-lány társaival közösen bérel lakást, ásványvizes palackkal közlekedik, bal kezében sovány tejből készült Starbucks lattéval utazik a metrón, és talán egy érdekesebb iskolába is jár a fotózások mellett. De néha hazavágyik Łódźba/Varsóba/Krakkóba, és ha teheti, odarepül. Ilyenkor Kamila nem tud brit címlapcastingon lenni, de a hír szerint mégis. Ha melléfotoshoppolnak egy labradort, akkor a Life with Dogs borítójára jó, ha megtolják a vádliját, akkor Run-címlap lehet, ültetőlapátkák, rózsatövek, terebélyes földlabdák között övé a Gardening, és így tovább.

Minden test formálható Kerozin nulla, CO2-kibocsátás nulla, stylist nem rohangál, nem pakol taxiba mázsányi kiegészítőt, nem hergel öt másik embert, akik nem telefonálnak sminkesnek, fodrásznak, ügynöknek. Műteremdíler nem ül motorra, hogy beengedje a vállfák, lámpaszettek, hajlakkok alatt roskadozó csapatot. Mindenki nyugodtan egy helyben marad, és – mondjuk – olvas. Egy operátor aktív, és a művészeti vezetők körülötte. Szerintem jó.

Másfelől az jut eszembe, mennyire fura vadhajtásai vannak ennek a fotómanipulációs mániának. Túlmegy sztárokon, öregedéssel harcoló hollywoodi színészeken, vastagabb/csontosabb combú énekesnőkön, már egy sima fókát sem kímél. A National Geographic fotósorozatban mutatja be, három évtized alatt hogyan alakult át a természetfotó műfaja a magazinokban. Eleinte nagy öröm volt közelről nézni egy vadon élő példányt, aztán ez unalmas lett, csináljanak már valamit, kisfókát vagy acsarkodást élelem miatt, bármit, ami akciós, mozdul vagy véres. Van fotós, aki etetéssel csalogatja közelebb a farkast, és szoktatja egy útvonalra, amerre sosem menne, de ott jobb a háttér, mások a pincéjükben rendeznek be tótükröt és felette lebegő, amúgy kitömött madarat, újrarendeznek elefántvadász-jelenetet, mert ami van és igazi, az nem elég izgi. Kínában most börtönöztek be egy természetfotóst, akiről kiderült, manipulált a felvétele. Bár ott azt sem szeretik, ha az ember testvért szán a gyerekének. 

Manipulált izgalmakA hét korábbi különvéleményei:

Karafiáth Orsolya: Akik nem a fogyókúra miatt éheznek
Soma Mamagésa: Két évezrede nyomorítják a nőket

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top