Aktuális

Dobd ki az ágyad és nem fogsz horkolni!

A japán tudósok megdöbbentő tanulmánya alapjaiban forgatja fel az alvással kapcsolatos ismereteinket. A férjük horkolásától szenvedő feleségek végre meglelhetik a módját a nyugodt alvásnak.
Vigyázz, kamu!

Ne higgy a szomszédnak!

Dobd ki az ágyad és nem fogsz horkolni! Évtizedek kellenek ahhoz, hogy egy horkoló partner mellett nyugodtan, zavar nélkül lehessen aludni. Azonban ezeket az évtizedeket túl kell élni, és addig minden egyes éjszaka kínszenvedés. Persze, mindenkinek van egy praktikus tanácsa a horkoló partner elviselésére. „Ébreszd fel az urad, hogy forduljon oldalra, úgy nem horkol.” Való igaz, hogy az idő előrehaladtával a horkolás egyik leggyakoribb oka éppen az alvási póz (hanyatt fekve férfiak és nők egyaránt hajlamosak rá), azonban vannak olyan notórius horkolók, akik minden testhelyzetben képesek rá. Velük csak úgy lehet egy ágyban és egy szobában tölteni az éjszakát, ha füldugó csökkenti a zajokat. A füldugót azonban nehéz megszokni.


Ki tehet róla?

A horkolás tényét és bosszúságát a szenvedő felek ritkán dörgölik partnerük orra alá, mert általános vélekedés, hogy a horkoló nem tehet arról, hogy alvása elviselhetetlen zajokkal jár. Ráadásul a horkoló sokszor nem is tud arról, hogy milyen hangokat ad ki alvás közben, hiszen őt lefoglalja az alvás, az pedig nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki a saját horkolására ébredjen. Alvásszakértők mégis azt javasolják, hogy a horkoló szembesüljön horkolásával, hiszen a hangos alvás nem csak kellemetlen, de egészségtelen is. Megfigyelések azt mutatják, hogy a horkolás igen gyakran összefüggésben van az elhízással, és a testsúly csökkentése kedvezően hathat a horkolás mérséklődésére.

Melyik nemzet horkol a legjobban?

Dobd ki az ágyad és nem fogsz horkolni!
Hetsnurken

Japán tudósok vették górcső alá a nemzeti horkolást a dán Hetsnurken professzor megfigyelései alapján. Hetsnurken professzor hosszú évtizedeket töltött el Japánban, ahol a gésakultúrát tanulmányozta, és mintegy mellékesen arra a megfigyelésre jutott, hogy a japán emberek kevesebbet horkolnak, mint az európaiak. Az elmúlt öt évben folytatott kutatás során, amelyben 25 ország 35 alváscentruma vett részt, a japán kutatók a nyugati és a keleti alvási szokásokat összehasonlítva arra a megállapításra jutottak, hogy a horkolás szoros összefüggésben van az ágy keménységével.

Az alvásmegfigyelések azt mutatták, hogy a japánok, akik köztudottan még mindig a hagyományos tatamit használják ágyként, sokkal jobban és főleg horkolásmentesen alszanak. A kemény, európai hátnak szinte kőkemény felület olyan alváspóz kiválasztását teszi szükségessé, amely a horkolási okok 67 %-át azonnal megszünteti. A vizsgálati tapasztalatok azt mutatták, hogy a nyugati emberek nagyon nehezen szoktak hozzá a spártai körülményekhez, de a horkolás elmaradása kellő ösztönzést jelentett a program folytatásához. 6 hónap elteltével a programban résztvevő európai párok kezdeti derékfájása is elmúlt, és úgy döntöttek, nem kérik vissza pihe-puha ágyukat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top