Aktuális

5+1 tipp, hogy az állatoknak se legyen kutya hideg

Ebben a kutya hidegben bizony a négylábúaknak sincs könnyű dolguk. Íme néhány tipp, hogy kis házi kedvenceid se szenvedjék meg a telet!

Kutya hideg van az állatoknak is

Hetek óta tombol a különösen zord téli időjárás. A hideg az utcán lévő emberek mellett ilyenkor az utcán sétáltatott és a szabadban tartott állatokra is komoly veszélyt jelent, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhető a házi kedvencek, a szabadban élő állatok éhezése, fagyása.

• A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül gondoskodjunk energiában dús eleségről. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni.

5+1 tipp, hogy az állatoknak se legyen kutya hideg

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészeti szolgálata a nagy hideg beköszönte után számtalan esetben találkozott fagyásveszélynek kitett kóbor és gazdás állatokkal. Számos esetben a szolgálat későn érkezik, és már csak fagyott állattetemeket talál. A háziállatok felelős tartása az állattartók erkölcsi és büntetőjogi kötelessége is! A gondatlan tartás állatkínzássá is fajulhat, ami bűncselekmény. Aki állatkínzást követ el, az 2 évig terjedő börtönt is kaphat.

• Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet.

• Az utcán sétáltatott állatok marási sebeket szerezhetnek, ha sózott területeken sétálunk velük. Az állatok védelmében ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni, vagy a kedvencünk tappancsát cipővel megvédeni!

Mire jó a kutyacipő?
A vízálló anyagból készült kutyacipő kényelmes és hasznos viselet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedés miatt, ott megvédi a kutyus lábát a káros maró anyagtól, a sótól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, a gyógyulás pedig hetekig is eltarthat. A marástól véd meg a kutyacipő.

5+1 tipp, hogy az állatoknak se legyen kutya hideg


• Hideg ellen kutyaruha?! – Nem csak nagyvárosi hóbort
A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni, ilyenkor azonban az állatok szőrét védő faggyú, zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásban tartott kedvencünk – ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban – könnyen meg is betegedhet… A problémák megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat.

5+1 tipp, hogy az állatoknak se legyen kutya hidegTipp: Ha kreatívak vagyunk, akár otthon is elkészíthetjük a kutyánkra szabott kutyaruhát. (Állatboltokban ezekért a darabokért több tízezer forintot is kifizettetnek velünk.) A kutyaruha készítése kapcsán figyelni kell arra, hogy az állatot a ráadott ruha a mozgásban ne zavarja, ne szorítsa, de ne legyen rá nagy sem. Fontos, hogy az állat a ruhájában tudjon rendesen vécézni is. A kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen leszaggathatják egymásról a ruháikat, hiszen ők vadabbul játszanak. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktériumot, vírust összeszedhetnek. Nem árt tehát, ha két-három váltást készítünk vagy szerzünk be kutyánként a kutyaruhából.

• Milyen a jó téli kutyaház? Védjük a házaink őrzőit!
Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg! A kutyaház az ő számukra nyáron a hőgutától, télen pedig a fagyás ellen véd.

Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, de ugyanezt mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit legyen csak nagyobb. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon áll, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házat belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente-kéthetente higiéniai okokból cseréljük le.

Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. A kutyaházat tegyük fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba). Egy kis odafigyeléssel csökkenthető a szenvedésre ítélt állatok száma!

Madarak etetése – készítsünk madáretetőt!

Amikor beköszönt a hideg tél, érdemes körülnézni a kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt, hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

5+1 tipp, hogy az állatoknak se legyen kutya hideg

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már „gazdátlan” virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgómagvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, fekete rigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tartanak. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.

Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni.

Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Állatbarát Web Kuckó – www.zug.hu »
Gazdikereső »
Állatvédelmi adatbank – www.ebrendeszet.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top