Aktuális

H1N1 – a sertéseket is oltani kell?

Nem csupán a lakosságot, hanem a sertéseket is célszerű lenne beoltani az új influenza ellen a hideg beköszönte előtt - vélik az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának illetékesei. Ennek jegyében a tárca ellátta az állati vakcinákat gyártó cégeket a világjárványt okozó A/H1N1 vírustörzzsel.

Eddig egy cég jelezte, hogy kidolgozza a sertéseknek szánt védőoltást, amely megóvhatja az állatokat attól, hogy elkapják az új influenzát a megbetegedett emberektől. Az amerikai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ (CDC) szerint a sertésekre ugyanúgy terjed át emberről a kór, mint az emberek között – vagyis köhögéssel és tüsszentéssel.

A vakcina segít majd az állattartóknak, hogy megóvják az állományt a vírus A/H1N1 törzsétől, amely az új influenzát (köznapi elnevezése szerint sertésinfluenzát) váltja ki. Másrészt pedig az oltóanyag megakadályozza olyan vírustörzsek kialakulását, amelyek a jövőben veszélyeztetnék az emberek és a sertések egészségét.

A sertéseket, amelyek egyaránt fogékonyak a madár- és az emberi influenzára, egyfajta „vírusmixernek” tartják: szervezetükben a kórokozók kereszteződhetnek, s igen veszélyes eleggyé mutálódhatnak. „E mutációk révén sokkal fertőzőképesebbé válhatnak, és komoly veszélyt jelenthetnek az ember számára, ahogy a sertések részére is: amennyiben megváltozik a vírus, a meglévő oltóanyagok hatástalanok lesznek” – hangsúlyozta John Clifford, az amerikai mezőgazdasági minisztérium főállatorvosa.

Az új influenza mindeddig nem okozott gondot az amerikai sertéstartóknak, ám a kórokozót már kimutatták kanadai, argentin és ausztrál csordákban. Kanadában májusban regisztrálták az első esetet, amikor egy beteg állatgondozó fertőzte meg új influenzával az állatokat egy sertéstelepen. Míg a humán oltóanyag iránt a felmerült viták ellenére is nagy keresletre számítanak, senki sem tudja, hogy mekkora lesz az igény a sertéseknek szánt vakcinára.

John Clifford szerint nem kötelezik az amerikai sertéstartókat, hogy oltassák be az állatállományt a humán vírustörzs ellen. Az illetékesek csupán ajánlják majd a vakcinálást abban az esetben, ha az Egyesült Államokban valamely sertéstelepen újinfluenza-járvány törne ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top