Aktuális

Nincs barátod? Kölcsönözz egyet!

A normális társasági élethez túlságosan elfoglalt japán párok egyre növekvő számban fordulnak színészekhez: azt kérik tőlük, hogy játsszák el barátaikat életük legfontosabb családi eseményein.

Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.” – kérte a Kis Hercegtől a Róka Saint-Exupéry művében. Japánban viszont úgy tűnik, sokan élnek, akiknek nincs idejük igaz barátokat szerezni – ezért inkább feltalálták a barátkereskedőket, vagy inkább -kölcsönzőket. Számos cég ajánl ugyanis a családi barátok szerepének eljátszására színészeket esküvőkre, de akár még temetésekre is.
Az első bérbarát-kölcsönző céget kilenc-tíz évvel ezelőtt alapították, jelenleg pedig már egy tucat ilyen vállalkozás kínálja szolgáltatásait családi eseményekhez – írja a The Daily Telegraph online kiadása (www.telegraph.co.uk), amelyet a Magyar Távirati Iroda idéz.
A Hagemasi Taj cég – melynek neve annyit jelent: fel akarlak vidítani – 30 ezer forintnyi összeget számít fel minden egyes kölcsönzött „bérbarátért”. A külön szolgáltatások, mint például a menyasszony vagy a vőlegény méltatása többletköltséggel járnak.
A hamisbarát-kölcsönző cégek felbukkanása a japán társadalmi és gazdasági élet változásaihoz kötődik. Mivel az „élethosszig” tartó alkalmazotti lét ma már a múlté, a párok nem szívesen hívják meg munkatársaikat az esküvőjükre. A növekvő munkahelyi elfoglaltság miatt azonban a japánoknak nemigen marad idejük a barátkozásra, kevés baráttal veszik magukat körül. Házasságkötéskor viszont mindkét fél úgy érzi, ugyanannyi barátot kell meghívnia a nagy eseményre, mint párjának.
A barátkölcsönzők biztosítják, hogy alkalmazottaik az esküvő napjára tökéletesen felkészülnek a menyasszony vagy a vőlegény házasság előtti életéből. A bérbarátok feladata ezenkívül, hogy boldognak látsszanak, jólöltözöttek legyenek és sugározzon róluk, hogy jó munkájuk van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top