Aktuális

Úgyis belefogyok? – Felejtsd el!

Cipő, fehérnemű, szoknya, naci. Kinek az egyik, kinek a másik a szenvedélye, van, aki pedig egyszerűen mindenért odavan, amit magára tud aggatni. Így nem csoda, ha a göncök egyik szekrényt a másik után kerítik hatalmukba, lassan pedig az ágyneműtartóba is cipők telepednek.

Persze ezek csak ruhák, nem kérnek enni – szokták mondani. Azonban ha már annyi kincset cserkésztél be, hogy egy élet is kevés lenne az elhordásukra, ráadásul a legtöbb darabon még büszkén ott fityeg az árcímke, talán ideje taktikát váltani. Tippjeink a megfontolt, tudatos vásárlásra hívják fel a figyelmed, hogy a végén aztán elmondhasd: „Egytől egyig imádom a gönceimet, hisz mindegyik jó vásár volt!”

Mielőtt vadászni indulnál

  • Nézz körül alaposan a ruhásszekrényed háza táján! Az ember lánya könnyen kétségbeesik, különösen vészhelyzetben, hogy neki aztán nincs mit felvennie, mialatt rejtett kincsek lapulnak a szekrény mélyén. Legyél tisztában azzal, hogy mid van, és mire van még szükséged.
  • Tervezd meg, hogy egy-egy ruhadarabra legfeljebb mennyit vagy hajlandó kiadni!
  • Ne a divat diktáljon! Az épp aktuális trend egész egyszerűen nem mindenkinek áll jól, a stílus pedig nem abban rejlik, hogy sikerül vakon magadra aggatnod mindent, amit a tévében látsz. Vesd össze a divatot az ízléseddel és az adottságaiddal!
  • Ha nincs konkrét célod, csupán kedvtelésből indulsz bevásárló körútra, csak annyi készpénzt vigyél magaddal, amennyit nem sajnálsz elkótyavetyélni. Viszont az ilyen körutak kitűnőek arra, hogy feltérképezd a legjobb boltokat és a legalacsonyabb árakat.
Vásárolj tudatosan - ruhát!

 

Mielőtt hazavinnél még egy fölösleges darabot

  • Törekedj jó minőségű termékek vásárlására! Különösen akkor, ha bírnia kell a strapát, mint például a napi használatra szánt farmernadrágnak. Ilyenkor ne sajnálj mélyebben a pénztárcádba nyúlni! Illetve ha teheted, válassz műszálas helyett 100% pamutot!
  • Akárcsak az élelmiszereknél, a ruhák esetében is beszélhetünk méltányos kereskedelemről. A címkén látható „fair trade” jelzés elméletileg bizonyítaná, hogy az előállításnál nem dolgoztattak gyerekeket, és a környezetet is kímélték. Azonban sajnos nálunk ez a fajta jelölés ruhák esetén igen ritka (kivétel például: Marks & Spencer). Így az egyszerű vásárló nem tehet mást, mint érdeklődik, és utánanéz kedvenc márkáinak.
  • Vásárolj tudatosan - ruhát!Ha megtetszik valami, mindenképpen próbáld föl, ne csak a méretre hagyatkozz! (Kivételt képez persze a fehérneműalsó, harisnya, zokni.) Ne szégyellj sokáig próbálgatni, fontold meg alaposan a döntésed! Ha az eladó nem együttműködő, nem türelmes, ideje továbbállni, elvégre nem te vagy érte.
  • Gondold végig, hová, mihez szeretnéd felvenni majd a kiszemelt darabot! Ne feledd, ha nem tudod kellőképpen kihasználni, ő is csak a szekrény mélyén fog búslakodni.
  • Arra is figyelj, nincs-e otthon esetleg hasonlód. Akkor fölösleges még egy darab belőle.
  • Bármennyire is tetszik, csak akkor vedd meg, ha pontosan jó a méret! Ne hagyatkozz arra, hogy két kilót simán lefogysz a tündéri naci kedvéért, mert nem fogsz.
  • Ne tévesszen meg a leárazás! Persze felemelő érzés, ha olcsón kifogsz egy olyan cuccot, melyet amúgy is régóta kerestél. De ha a ruhát még akciósan is méregdrágának találod, ne foglalkozz azzal, milyen összeget húztak át rajta.
  • Fizetés előtt mindig vedd alaposan szemügyre a ruhát, cipőt, nincs-e rajta hiba, szakadás. Különösen óvakodj az utolsó daraboktól!

 

Ha nem azt kaptad, amit vártál…

  • Boltban vásároltál ruhaneműt, de otthon meggondoltad magad, mert mégsem úgy áll, ahogy kellene? Érdemes megpróbálni visszavinni és becserélni a terméket, azonban ez kizárólag a kereskedő jóindulatán és fogyasztóbarát politikáján múlik. Ezért előre kérdezz rá – főleg ajándékvásárlás esetén –, hogy van-e lehetőség cserére, és ha igen, mennyi ideig. Ha az ígéretet később nem tartják be, akkor lehet reklamálni! Persze ha a termékről hiányzik a címke, és láthatóan hordták, nincs miről beszélni.
  • Ha rendelés útján vásároltál valamit (például internetről, katalógusból), a kézhezvételtől számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül meggondolhatod magad, és visszakérheted a vételárat. Azonban ez esetben a visszaküldés díja téged terhel.
  • Ha a termék nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra (például egy nadrág szétszakad az első használatkor, vagy egy téli, vízállónak hirdetett csizma beázik), akkor a vásárlónak joga van a termék javítását, ha ez nem lehetséges, a cseréjét kérni. Ha azonban nem tudnak ugyanolyan méretet, modellt biztosítani, nem vagy köteles elfogadni más terméket (vagyis levásárolni az árát)! Ilyenkor jogod van visszakérni a pénzed!
  • Gyakori csapda: „Leértékelt árura garanciát nem vállalunk!” Ez azonban csak akkor törvényes, ha a termék azért akciós, mert hibás, és ezt tudatták is a vásárlóval. De ilyenkor is csak a meglévő hibára vonatkozóan nem érvényesíthető a reklamáció! Tehát az egyszerű akció még nem ok arra, hogy probléma esetén ne vihesd vissza a terméket!
  • Ha nem veszik figyelembe a panaszodat, ne félj elkérni a vásárlók könyvét!

Egyéb alternatívák

  • Egy ügyes varrónő valóra válthatja nem csupán a te álmaidat, de akár híres divattervezőkét is. Vágd ki a képet a magazinból, válassz anyagot, és a méregdrága ruha az eredeti ár töredékéért a tiéd lesz, ráadásul úgy fog állni, mintha csak rád öntötték volna. A minőség garantált, és tuti, hogy nem gyerekek dolgoztak vele. A varrónők változó árfekvésekben dolgoznak, ezért a megrendelés előtt mindenképpen kérj árajánlatot!
  • Ki-ki maga dönti el, hogy áll a turkálókhoz, azonban ha egyedi, márkás darabokra fáj a fogad szemtelenül olcsón, mindenképpen látogass el egybe. Ez amolyan újrafelhasználás, tehát mindenképpen környezetbarát, ráadásul a másodszori megvásárlással nem a gyártót gazdagítod.
    Tipp: Nem ciki a turi!
  • Cserebere a barátnőkkel: szervezz csajos bulit, ahova mindenki elhozza nem használt, de jó állapotban lévő gönceit! Amit te meguntál, másnak kincs lehet, vagy épp fordítva. Egy halom új ruhára tehetsz szert teljesen ingyen, ráadásul biztosan tudod, hogy megunt darabjaid is jó kezekbe kerülnek.
Vásárolj tudatosan - ruhát!

 

Ha már nem férsz el tőlük…

Legalább félévente szortírozd a ruháidat! Légy kíméletlen azon darabokkal, melyek nem voltak rajtad az utóbbi egy évben. Nem használt ruháidat soha ne dobd ki, inkább ajándékozd el! Biztosan van olyan ismerősöd, rokonod, szomszédod, aki szívesen elfogadná! Ha bizonytalan vagy, óvatosan kérdezz rá. Az is jó ötlet, ha beleteszed egy ruhagyűjtő konténerbe:
Pestmegye.voroskereszt.hu, vagy eljuttatod egy segélyszervezetnek. Ha vidéken élsz, talán a legegyszerűbb, ha a helyi önkormányzattól érdeklődsz, ők ugyanis általában összegyűjtik a kapott ruhákat, és eljuttatják a rászoruló családoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top