Fenyőfa öltöztető

Szaloncukor: a magyarok ajándéka.

Hungarikumnak is nevezhetnénk a szaloncukrot, mivel készítésével magyar cukrászok kezdtek el foglalkozni. Igazán csak a századfordulón vált divatossá, de a mestercukrászok már korábban is készítették műhelyeikben.

A szaloncukor őse a XVI. századi Franciaországból származik. Alapanyaga a fondantcukor, mely egy túltelített oldatból kristályosított cukormassza. Akkoriban kizárólag fondatból készítették, de hamar kiszárad, ezért kandírozott réteggel vonták be.

A kiszáradás megakadályozására ma már csokoládé bevonatot használnak, mely nemcsak a kiszáradástól védi az édességet, hanem még finomabbá is teszi! A nyalánkság később Németországból került hozzánk. A XVII. században Berlinbe települt francia cukrász készítette el először az alkalmi édességet.

A polgári lakásokban a reformkorban jött divatba a szalon, azaz a fogadószoba. Itt állítottak karácsonyfát – francia mintára -, amit díszes csomagolásban lévő cukorkákkal díszítettek. Így kapta nevét a szaloncukor.

Arról nincs pontos adat, hogy mikor lett a fondantból szaloncukor, de a XIX. század elején kezdtek el foglalkozni a magyar cukrászok a szaloncukorral és fejlesztették tökélyre. Hazánkban attól kezdve nincs jellegzetesebb karácsonyi édesség, mely híres mestercukrászok keze nyomát dicséri. Régebben otthon készítették a szaloncukrot és zsírpapírba csomagolták. A cukor és csokoládégyárak tömegtermelése a századfordulótól kezdődött. Eleinte idegenkedek a háziasszonyok a gyári készítményektől, de a folyamatosan javuló minőség, az egyre nagyobb választék gyors érdeklődést eredményeztek. Nem utolsó sorban a szolidabb ár is hozzájárult a termék elfogadásához, mivel a kézzel készített szaloncukor sokkal drágább volt a gyárinál. Később már csak a különleges szaloncukrokat készítették cukrászokkal, mint például a mandulás ízűt.

A szaloncukor Magyarországról terjed el és nagy becsben tartották Felvidéken és Erdélyben is. Nálunk vált hagyománnyá a szaloncukorral díszíteni karácsonyfánkat, mivel más országokban leginkább a falánkságukat csillapítják az édességgel. Itthon sokkal fontosabb szerepet kapott ez a fára akasztható, csillogó sztaniolba csomagolt finomság. Gyermekként én is alig vártam, hogy felfalhassam a fán csüngő kis “masnikat”, de mivel minden egyes darab a fa díszeként volt számon tartva, ezért csak óvatosan kicsomagoltam papírjából és kiettem a cukorkát, hátrahagyva további fadíszként az üres papírt. Máskor olyan is előfordult, hogy az okozott hiányt, kockacukorral pótoltam. Ma már finomabbnál finomabb szaloncukrokat készítenek, egyre elegánsabb csomagolásban. A Monarchia óta speciális magyar hagyománnyá vált, hogy karácsony idején szaloncukorral díszítjük fel karácsonyfánkat.

Tippünk:

24.-én rengeteg apukát látunk lent hógolyózni gyermekükkel, míg otthon szorgos kezek díszítik titokban a fenyőfát.

 

Hogy még szebben csillogjon a karácsonyfa válaszd a bronz színt, hiszen ezzel igazán ünnepi hangulatot varázsolhatsz! Egy különleges karácsonyfához, különleges szaloncukrot válassz.

 

A Milka mandulás krémmel töltött alpesi tejcsokoládés szaloncukor ropogós rizspehely darabokkal kitűnő választás, mely bronz színű csomagolásával igazán különlegessé teszi a karácsonyfát.

 

Látogass el honlapunkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top