Életmód

A só fehér arany vagy méreg? – Avagy mi köze a konyhasónak a narancsbőrhöz?

Mitől függ, hogy a szervezetünkbe bevitt só értékes táplálékként a javunkra válik, szervezetünket szolgálja, vagy egyenesen kóros folyamatokat indíthat el? Van különbség só és só között?
Tóth Krisztina Kneipp-tréner
Tóth Krisztina
Kneipp-tréner

A víz és a só, az élet építőkövei

Víz és só – két elem, amely lehetővé tette bolygónkon az élet létrejöttét. Mégis, létmeghatározó szerepüknek alig vagyunk tudatában. Azt mindenki tudja, hogy a Föld hetven százalékát víz borítja. Azt viszont annál kevesebben, hogy ugyanez az arány megtalálható a szervezetünkben is, amelynek szintén a hetven százaléka víz. A vízen keresztül állandó összeköttetésben vagyunk a Földdel.

Testnedveink: a vér, a könny és a magzatvíz sókoncentrációja pedig azonos az őstengerével.

A só teszi lehetővé a különböző sejtkapcsolódások közötti kommunikációt, szabályozza a szervezet összes funkcióját, de felelős gondolatainkért, érzelmeinkért is. Szellemiinformáció-hordozóként nem véletlen, hogy agyunk kilencven százaléka víz.

A só természetes előfordulása

Földünkön a só nagy mennyiségben megtalálható mind a tengerekben, mind kőzet formájában. Az éves 220 millió tonna sókitermelés mellett földünk sókészlete az elkövetkezendő 450 000 évre elegendő.

A só fehér arany vagy méreg?

Mint említettük, só nélkül nincs élet, a konyhasó fogyasztása mégis kifejezetten egészségkárosító. Ez azért van, mert konyhasónknak vajmi kevés köze van a természetben megtalálható sóhoz. A konyhasó főként nátrium-kloridból áll, nem az életünkhöz elengedhetetlen természetes sóból. A nátrium-klorid azonban természetellenesen kiragadott állapotot képvisel, és semmi köze nincsen a természethez, a teljességhez vagy a sóhoz. Hasonlóan a fehér finomított cukorhoz, a „fehér aranyból” hirtelen „fehér méreg” lett. Pedig megvolt az oka annak, hogy a sóban megtalálható a test minden természetes eleme. A nátrium-klorid egyedül egy agresszív anyag, amely biokémiai szempontból kiegyenlítő ellenpólust keres, hogy a szervezetben fennmaradjon a semlegesítő elv. A nátrium-kloridnak szüksége van természetes ellenpólusra, hogy hatását egyáltalán ki tudja fejteni. Természetes ellenpólusok a kálium, a kalcium, a magnézium és a többi ásvány és nyomelem.

A konyhasó (nátrium-klorid) hatása szervezetünkre

A legtöbb ember sóhiányban szenved, annak ellenére, hogy szervezete túltelített nátrium-kloriddal. A konyhasófogyasztás átlaga Nyugat-Európában személyenként 12-20 gramm naponta.

Mire jó és hogyan működik a sólámpa?

A levegő elektromos töltéssel rendelkező részecskékből, úgynevezett ionokból áll.
A mai, civilizált környezetünkben – az elektromos készülékek, elektromos sugárzások, légszennyezettség, fűtés stb.- főképpen pozitív töltésű ionokat hoz létre, így a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya. A túltengésben levő pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai és lelki kimerültségünkért.
Nincs annál kézenfekvőbb, mint, hogy otthonunk levegőjét egy természetes “Ionizátor” segítségével egészségesebbé tegyük. Tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a sólámpa biofizikai tulajdonságai pozitívan hatnak az emberi közérzetre. A só mind kémiai, mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású. A sókristályok életfontosságú negatív töltésű ionokat adnak le a szoba levegőjének.
A sólámpákkal elvégzett tesztek bizonyítják, hogy a hyperaktív gyerekek koncentrációs és alvási zavarai rövid idő alatt csökkenek, illetve megszűnnek.

Szervezetünk azonban kortól, felépítéstől és nemtől függően csupán napi 5-7 gramm konyhasót tud a veséken keresztül kiüríteni.

Testünk agresszív sejtméregként azonosítja a konyhasót, természetellenes, agresszív anyagként, amelyet intelligens önvédelmi funkciója segítségével mielőbb el akar távolítani. Ezáltal kiválasztó szerveink állandó túlterhelésnek vannak kitéve.

A fennmaradó konyhasót a szervezet megpróbálja elszigetelni és így ártalmatlanná tenni. Ennek érdekében vízmolekulákkal veszi körül a nátrium-kloridot, hogy nátriummá és kloriddá ionizálja és semlegesítse. Az ehhez szükséges vizet szervezetünk a sejtektől vonja el. Tehát testünknek magasan strukturált sejtfolyadékot kell feláldoznia a nátrium-klorid semlegesítése érdekében. A dehidratált sejtek közben elhalnak, hiszen elragadták tőlük az életet adó energiát.

Ennek következményei: túlsavasodott ödémák és narancsbőr, úgynevezett cellulitisz kialakulása. Amennyiben a nátrium-klorid-tartalom még ezek után is túl magas, a szervezet védekezik azzal, hogy újrakristályosítja a konyhasót. A kristályok elsősorban a csontokra és ízületekre rakódnak le. Ez olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a köszvény, az ízületi betegségek vagy az ízületi gyulladás, többek között vese- és epekövek kialakulásában is szerepet játszik.

Kristálysó a Himalájából

Ezen a területen a nyomási viszonyok olyan erősek voltak a hegytömbök kialakulásánál, hogy tökéletes rendezettségű kristályrácsok jöttek létre.

A Himalájából származó kristálysó magasrendű struktúrát és ezzel együtt információtartalmat mutat.

Az egészséges alternatíva: kősó, kristálysó

Földünkön a só nagy mennyiségben megtalálható mind a tengerekben, mind kőzet formájában. A tengeri só sokat vesztett jó hírnevéből. Komoly problémát jelent a világ tengereinek növekvő kémiai és radioaktív szennyezettsége is. Tengereink mára a szemétlerakó helyek szomorú sorsára jutottak. Ezért nincsen ma már a tengeri sónak olyan pozitív hatása az egészségünkre, mint korábban volt.

Földünkön azonban van még elegendő tiszta, jó minőségű só, mégpedig ott, ahol sok millió évvel ezelőtt az őstengerek a nap energiájának hatására kiszáradtak. Ez a sóbányákban előforduló só olyan tiszta és természetes, mint a korábbi őstengerek voltak. Minden olyan elemet tartalmaz, amely az emberi testben is megtalálható. Ez a só csak arra vár, hogy a benne elraktározott energiát, biofoton-tartalmát víz hozzáadásával felszabadíthassa és átadhassa. Biofizikai szempontból megkülönböztetünk kősót és kristálysót. A magas fokú kristályszerkezettel rendelkező természetes kősókat nevezzük kristálysónak, fizikai és biofizikai szempontból egyedülálló és bizonyíthatóan teljességet mutató minőségi ismérveik alapján.

A só fehér arany vagy méreg? - Avagy, mi köze a konyhasónak a narancsbőrhöz

 

A természetes kősót a mai napig használják nyalósóként a háziállatok számára. A kősó kedvezőbb árú alternatívát jelent a konyhasó helyettesítésére, mivel legalább természetes termék. A kristálysó magas rendezettsége tudja számunkra közvetíteni a geometrikus szerkezet rezonanciáját, valamint az elemek ionális-kolloid állapota teszi hasznosíthatóvá a sót sejtjeink számára. Ez nagy jelentőségű, mert a sejtjeink csak azt tudják felvenni, ami szerves, illetve ionális-kolloid formában van jelen. Amit a sejtek nem vesznek fel, az anyagcserébe sem kerül be. Ezért hasztalan a legjobb kalcium is, ha a sejt számára nem felhasználható. Egy elemnek szerves, illetve ionális-kolloid formában kell lennie természetesen tökéletes szimbiózisban a többi elemmel ahhoz, hogy szervezetünk hasznosítani tudja. Tehát nem az a fontos, hogy egy-egy elem milyen mennyiségben van jelen, hanem az, hogy milyen a minőségi felhasználhatósága.

Gyógyulás a kristálysóbarlangban

A sós levegő különösen alkalmas bőr- és légúti megbetegedések kezelésére. A különböző sótárnákban lefolytatott vizsgálatok bizonyítják, hogy pl. a köhögés, az asztma, a szénanátha, az alvási zavarok, az allergiák, a neurodermitis és más szervi betegségek rendkívül jól reagálnak a többhetes sóbarlangkúrára. Különösen a légúti panaszokban és az allergiában szenvedők eredményei jók: a páciensek könnyebben tudnak lélegezni, a hörghurut és az asztmatikus rohamok csökkennek.

 

Tanulmányok megdöbbentő felfedezése volt, hogy a sóbarlang hatása, tehát a betegség javulása sokaknál a kúrát követően még több hónapig, néhány embernél pedig akár egy évig is észlelhető. Az orvos kétórás tartózkodást ajánl, minimum tíz egymást követő alkalommal.

Gyógyhatások

A só fehér arany vagy méreg? - Avagy, mi köze a konyhasónak a narancsbőrhözA gyógyító kristálysópára belélegzése: A sótartalmú levegő igen pozitívan hat a légúti megbetegedésekre. A só természetes antihisztamin, tisztítja a tüdőt, a hörgőket. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.

A sós levegő messzemenően pozitívan hat a bőrbetegségekre. Segíti a sejtmegújulást, enyhíti a vegetatív idegrendszer zavarait, harmonizálja a mirigyek működését és a hormonháztartást, gyulladáscsökkentő hatású.

A sótégla által leadott, belélegzett negatív töltésű ionok kedvezően hatnak egészségünkre, és erősítik teljesítőképességünket, a test összes funkciójára messzemenően pozitív hatással vannak. A negatív töltésű ionok lelkileg támogatják idegi erőinket és általános közérzetünket, például a stressz, a gondok, a félelmek és a depresszió esetében. A negatív töltésű ionok csökkentik a vér koleszterinszintjét és ezáltal a vérnyomást és a szív megterhelését is.

A sótéglák megvilágításából adódóan érvényesül a szín- és fényterápia. A kristálysó által kibocsátott fény frekvenciája megfelel az úgynevezett meleghang-tartomány 600–700 nanométer közötti frekvenciájának. A gyógyításban már évtizedek óta alkalmazzák a monokróm fénnyel való sugárzást, ugyanis ennek frekvenciái közvetlen hatással vannak sejtképző funkciónkra.

A kristálysó testazonos biorezonancája rendezi a testünkben felmerült energiahiányt.

Tippek:

A VI. kerületi Mozsár utcában megnyílt Európa egyik legnagyobb sóbarlangja. 130 m²-en két terem áll a felnőtt látogatók és egy különálló helyiség – játszó- és homokozórésszel – a gyerekek részére.
Bővebb információ »

Sókamrát találhatsz még a Lukács gyógyfürdőben is.
Bővebb információ »

 


 

A cikk Tóth Krisztina Kneipp-tréner, kristálysó-terapeuta és GGB-referens – orvosilag akreditált étkezési és egészségtanácsadó – tanácsai alapján készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top