nlc.hu
Aktuális
Csernus nevel bennünket

Csernus nevel bennünket

Végy egy deci kólát, tégy hozzá ugyanennyi borecetet, ízesítsd sóval és borssal! Az eredmény? Egy kolának kinéző, és minden valószínűség szerint borzalmas ízű katyvasz.

– Pont ilyen az a család is, amelyikben nem működik minden rendesen. Akkor mi a jobb? Ha a gyerek vizet iszik, vagy ezt a kólának látszó folyadékot, amelynek elméletileg kóla ízűnek kell lennie? – tette fel a költői kérdést új könyve, a „Ki nevel a végén?” családias hangú sajtótájékoztatóján dr. Csernus Imre. A válasz egyértelmű. Az ő sikere pedig pont ebben rejlik: úgy magyaráz, hogy mindenki megérti a kétkezi munkástól a többdiplomás egyetemi tanárig.

– Segítő vagyok, és teljesen mindegy, hogy milyen technikát használok, a személyiségemmel változtatok. Amíg nincs meg bennem a belső nyugalom és a béke, addig nem tudok segíteni – vallja a szerző szóban, és ezt olvashatjuk új könyve, a „Ki nevel a végén?” utolsó soraiban is. „Sokan vagyunk segítők. Ezért vagyunk: eszközök, amelyeket használhat az útját kereső ember. De nem kötelező. Itt kezdődik az önnevelés. Csak akkor lehet másokat nevelni, ha először magunkat tanítjuk önismeretre.”

A „Ki nevel a végén?” egyszer már megjelent, most a kibővített változatot tarthatja kezében az olvasó. Ahogy a könyv címéből is egyértelműen kiderül a szerző a nevelés kérdéskörét feszegeti a maga szókimondó stílusában. A nyolc fejezeten keresztül a hiteles szülői mintától a váláson vagy például az erőszakon át egészen a bűn és a bűnhődés témaköréig jutunk el. Hogy ne egyoldalú „megmondásról” legyen szó, a leírtakat a könyvben egy „átlagosnál is átlagosabb körülmények között élő” szülő, egy általános iskolai tanító, egy tizennyolc éves gyerek, és a szerkesztő kommentálja.

Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint elolvasni, átgondolni, és cselekedni – a legjobb belátásunk szerint. Elsősorban azért, hogy változtassunk egy olyan társadalmon, ahol a megoldatlan problémák és konfliktusok testi és lelki betegségben szenvedő emberek, depressziósok, öngyilkosságra hajlamosok, vagy éppen alkoholisták ezreit termelik ki.

Csernus Imre szerint a mai gyerekeket a legjobban világos ajánlatokkal és előre lefektetett szabályokkal lehet nevelni, rájuk nyomva a döntéseik felelősségét. A könyvben megfogalmazott gondolatok a szerző ajánlata a mi számunkra. Mi döntünk, hogyan tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top