Szabadidő

Buddha-ereklyék világ körüli úton

Buddha és más buddhista mesterek több mint 1000 szent ereklyéjének gyűjteménye járja a világot, te is megnézheted most őket Budapesten.
Mi a Maitreja Project szívereklye-kiállítás?

Buddha és más buddhista mesterek több mint 1000 szent ereklyéjének gyűjteménye járja most a világot. Ezen ereklyéket Maitreja Buddha hatalmas szobrának szívében fogják véglegesen elhelyezni, amelyet Indiában, Kusinagarban fognak felállítani 2010-ben.
www.maitreyaproject.org

Buddha és számos jelentős buddhista mester hamvai között gyöngyökhöz hasonló gyönyörű kristályokra bukkantak. Természettudományos szempontból sem keletkezésükre, sem időnként tapasztalható szaporodásukra nincs magyarázat. A buddhista szemlélet szerint a gyöngyök a magas szintet elért mesterek spirituális értékeinek, együttérzésének és bölcsességének a leglényege, egyben emlékeztetnek saját alapvető jóság természetünkre, s arra, hogy mindenkiben megvan a belső potenciál, hogy ezt megvalósítsa.

Az ilyen ereklyéket a világon mindenhol sztupák, templomok, kolostorok szentélyeiben őrzik, és csak ritkán hozzáférhetőek a nyilvánosság számára. Mintegy 1000 ereklyéből álló kivételes gyűjtemény azonban 2001 óta utazik a világ körül, s immár több száz nagyvárosban (Washington, Los Angeles,
London, Párizs, Moszkva stb.) mutatták be. 2006-ban itt volt Budapesten, és a kiállítás két napja alatt rekordszámú – 11 000 – ember látta.

A kiállítássorozat célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson bárkinek, hogy megtapasztalhassa a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet. A látogatók gyakran számolnak be felfokozott érzésekről, megnyílásról,
gyógyulásokról és hasonló inspirált tapasztalatokról. Az ereklyéket vallásra való tekintet nélkül bárki megtekintheti, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy sok helyen éppen keresztény templomokban, imaházakban került sor a kiállításukra.

Ereklyék
Ereklyék


Küldetés

A budapesti rendezvény célja, hogy az ereklyék szellemi energiájával minél több látogató találkozzon. Terjedjen a béke, a szeretet, a jó szándék, a tisztaság a világ minden égtája felé. Az egész
esemény minden egyes szervezője önkéntes felajánlásból dolgozik, egyetlen céllal, hogy szeretteinknek, hazánk és Földünk minden lakójának, faji hovatartozástól, világnézeti és vallási elkötelezettségtől függetlenül szellemi haszna származzon az áldásból. Nagy örömmel és szeretettel várunk mindenkit, aki ebben az önzetlen munkában kész együttműködni!

Az ereklyék jelenlétében a látogatók gyakorta számolnak be felfokozott élményekről és gyógyulásról. Míg egyesek indíttatást nyernek, hogy jókívánságokat fogalmazzanak meg a világ békéjéért, és mélységes felismerésekhez jutnak, másokban az ereklyék erőteljes hatása érzelmi megindultságot vált ki, és szívük megnyílik az együttérzés és a gyengédség felé. A szent tárgyak látványa
ösztönöz bennünket szívünk kibontakoztatására, és bátorságot ad a szeretetteljes cselekvésre, amellyel békét teremthetünk a világon.

Megnézem
Összes kép (1)

A kiállítás

Helyszín: SYMA Sport- és Rendezvényközpont; 1146 Budapest, Dózsa György út 1.

Időpont: 2008 augusztus 1–3.
• aug. 1., délelőtt: VIP, közjogi méltóságok, állami vezetők, sajtó
• aug. 1., 12 óra: nyitás a nagyközönség számára – zárás 18 óra
• aug. 2–3.: nyitva tartás 10.00–18.00

A kiállítás megtekintése díjtalan.

Bővebb információ: Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség
www.korosi-emlekpark.hu
www.buddha-tar.hu

Őszentsége a Dalai Láma
Őszentsége a Dalai Láma

• Mi az ereklye?

Ha ereklyére gondolunk, hajlamosak vagyunk olyan holt, élettelen és esetleg nem tetszetős dolgokra gondolni, mint ruhadarabok, csontok vagy fogmaradványok. Ezek az ereklyék nem ilyenek. Amikor egy szellemi vezetőt elhamvasztanak, szép, gyöngyszerű kristálygolyókat lehet találni a hamvak között. A tibetiek ezeket ringszelnek hívják. Ezek az ereklyegyöngyök különlegesek, mivel a szellemi mester kvalitásainak lényegét tartalmazzák. Az ő belső tisztasága jelenik meg ereklye alakjában. Az igazi mesterek nem beszélnek képességeikről. Az ereklyék fizikai bizonyítékai annak, hogy egy tanító megvalósította életében az együttérzést és a bölcsességet.

Mi a haszna az ereklyék megtekintésének?

Az ereklyék kivételes lehetőséget nyújtanak arra, hogy személyes szellemi kapcsolatba lépjünk megvilágosult lényekkel. A mesterek saját akaratukból hagytak hátra ereklyéket, azért, hogy lehetőségünk legyen saját boldogságunk alapjainak megteremtésére. Az emberek folyamatosan kapcsolatba léphetnek az ereklyékből sugárzó szeretetteljes energiákkal. Buddhisták és nem buddhisták egyaránt beszámolnak róla, mennyi inspirációt, gyógyító erőt és békét éreznek az ereklyék közelében. Az ereklyék minden látogatóban megérintik az isteni természetet.

Kiknek az ereklyéi szerepelnek a gyűjteményben?

A legtöbb ereklye a történelmi Szkíta Bölcs (Sákjamuni) Buddhától származik, aki i. e. 563-ban született. Továbbá Kásjapa Buddha ereklyéi is megtalálhatók, aki Szkíta Bölcs Buddha elődje volt. Az egész gyűjtemény listája megtalálható a Relic Tour kiadványunkban, amely a kiállításon felajánlás ellenében kapható.

Hogyan tehetem tiszteletemet az ereklyék előtt?

A tiszteletadás hagyományos módja a körüljárás, leborulás és felajánlások tétele, bár ez nem eleve elrendelt dolog. Az ereklyék vallástól és szellemi háttértől függetlenül mindenki számára elérhetők, tehát nincsenek szigorú előírások. Csak arra kérjük a látogatókat, legyenek tisztelettudóak és figyelmesek.

Buddhizmus.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top