Életmód

Kígyó-madár-nyuszi diéta

Naponta egyszer eszel, akár egy kígyó? Egész álló nap csipegetsz, nassolsz, mint egy kismadár, vagy a nagy rohanásban épp csak bekapsz itt-ott pár falatot, mint egy nyuszi? Próbáld optimalizálni az étkezésedet diétánk segítségével!

Kiknek ajánlható?

Azoknak, akik egészségtelen táplálkozási szokásaikon akarnak leginkább változtatni.
Azoknak, akik nem szigorú diétával, hanem életmód-változtatással szeretnének kilóiktól megszabadulni.

Mit érhetünk el vele?

Súlycsökkenést (kb. 2 kg hetente).
Kiegyensúlyozottságot, rendszerességet az étkezésünkben.

A módszer lényege

A diétás módszer három típust határoz meg, akiknek ez étkezési szokásai ugyan különbözőek, de a végeredmény mindegyiknél ugyanaz – a testsúlygyarapodás. Ezek:

A kígyó

képNaponta csak egyszer vagy kétszer eszik, de akkor pukkadásig. Nem nassol, csak egyszerűen nem tudja idejében abbahagyni az evést, ezért rendszeresen túleszi magát. Így ráadásul egy-egy étkezéssel túl sok energiát juttat a szervezetébe, amit az elraktároz. A nagy evések pedig megterhelik a gyomrát, amitől rendszeresen fáradtnak érzi magát. Ezért szokjon rá a rendszeres reggelizésre és vacsorázásra, de vigyázzon, hogy egész nap ne fogyasszon többet 1100 kalóriánál. Ne kapkodjon az evéssel, ne tömje tele magát! A teltség érzése az étkezés után 20 perccel jelentkezik.

A madár

Tulajdonképpen egész nap eszik. Egyszerre nem sokat, de szinte folyamatosan nassol. Próbáljon koncentráltan naponta ötször étkezni – azért az sem kevés! –, és az étkezések között ne nassoljon! Ne tartson otthon és a munkahelyén rágcsálnivalókat, és ne fogyasszon egy nap 1050 kalóriánál többet.

A nyuszi

Az egész napi rohanásban nincs ideje rendesen étkezni. Tulajdonképpen nem eszik sokat, de amit elfogyaszt – gyorsétteremben, látványpékségben, hidegbüfében –, annak a kalóriatartalma nagyon magas. Hogyha másképp nem megy, akkor csomagoljon magának ebédet, amelyet otthonról visz magával. De mindenképpen szokjon rá a napi háromszori étkezésre, amelynek az összes kalóriatartalma ugyanakkor nem több 1000-nél.

A diéta mindháromnak ugyanazt az étkezési rendet írja elő, aminek következményeként hetente két kilótól is megszabadulhatunk.

Feltételek, követelmények

A fent leírtak szerinti étkezési sűrűséget és előírt kalóriamennyiséget betartani.

A diéta leírása

Az alábbi receptajánlatokból állítsuk össze étrendünket, ügyelve a napi háromszori, maximum ötszöri étkezés betartására.

Rengeteg diéta, dietetikus szakértők:

WellnessCafe/diéták

Reggeli

Málnás joghurt zabpehellyel

Egy pohár natúr joghurtba keverjünk egy evőkanál citromlevet és 5 dkg felolvasztott mirelit málnát. Keverjünk hozzá egy kanál zabpelyhet.

Tojás metélőhagymával

Egy szelet Hamletet kenjünk meg vékonyan zsírszegény margarinnal, fél marék metélőhagymával szórjuk meg, és egy lágy vagy kemény tojással fogyasszuk.

Sonkás zsemle paradicsommal

Egy kis zsemlét vékonyan vajazzunk meg, tegyünk rá két vékony szelet csirkemellsonkát, s együnk hozzá egy paradicsomot.

 

Túrós-mandarinos pirítós

Pirítsunk meg egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, kenjük meg sovány túróval és egy evőkanál narancslekvárral. Tegyünk rá néhány gerezd mandarint.

Sajtos szendvics retekkel

Vajazzunk meg egy szelet napraforgómagos kenyeret, tegyünk rá egy szelet sovány sajtot és egy retket felkarikázva.

Uborkás-fokhagymás szendvics

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret kenjünk meg sovány fűszeres túróval, karikázzunk rá kígyóuborkát, és szórjuk meg fokhagymával.

Ebéd

Brokkolis-szezámmagos hús

8 dkg sertéskarajt vágjunk kis kockákra, és 25 dkg brokkolit szedjünk rózsáira. A húst egy evőkanál olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a brokkolit, egy teáskanál szójaszószt és két evőkanál zöldséglevest. Az egészet néhány percig pároljuk, sóval, borssal, kínai fűszerkeverékkel ízesítjük, majd egy evőkanál szezámmaggal megszórjuk.

Halas nyárs paradicsomszósszal

10 dkg tengerihal-filét citromlével, borssal, sóval fűszerezzünk be, és vágjuk kis darabokra. Egy közepes póréhagymát karikázzunk föl, egy piros kaliforniai paprikát vágjunk kockákra, majd felváltva a hallal együtt nyársra húzzuk. Roston megsütjük. Egy kis doboz paradicsompürét fokhagymával, sóval, borssal és néhány levélke apróra vágott bazsalikommal rotyogtassunk össze, és adjuk a hal mellé.

Főtt burgonya cukkinivel

10 dkg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk és felszeleteljük. Egy nyers tojást két kanál vízzel, áttört fokhagymával, kakukkfűvel, sóval, borssal keverjünk ki. A burgonyát és a szeletekre vágott cukkinit egy evőkanál olívaolajon megfuttatjuk, a tojásos keverékkel leöntjük, és készre főzzük.

Paradicsomos spagetti

5 dkg spagettit főzzünk ki sós vízben. A mártáshoz egy közepes fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát apróra vágunk, és egy kis doboz sűrített paradicsommal elkeverjük. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük. Öntsük a tésztára, és szórjuk meg 2 dkg juhsajttal.

Gombás pulykaszelet

10 dkg gombát, egy sárgarépát és egy petrezselyemgyökeret megtisztítunk, felaprítunk és megpárolunk. A húst egy kanál olívaolajon megpirítjuk, és a zöldségekkel együtt fogyasztjuk.

• Vacsora

Mozzarellás szendvics

Két szelet teljes kiőrlésű kenyérre tegyünk egy-egy szép nagy salátalevelet, egy paradicsomot felkarikázva. 3 dkg mozzarellát kis kockákra vágunk, a szendvicsre szórjuk, és bazsalikommal ízesítjük.

Almás-uborkás szendvics

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret megvajazunk, uborka- és almaszeletekkel beborítjuk, kaporral megszórjuk, citromlével ízesítjük.

Sonkás-kivis szendvics

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret megvajazunk, egy nagy szelet füstölt pulykamellsonkát teszünk rá, és felkarikázott kivivel borítjuk be.

Vegyes saláta

10 dkg paradicsomot, 10 deka uborkát, 10 dkg zöldpaprikát, három-négy levél fejes salátát és 10 dkg sárgarépát megtisztítunk, és apróra vágunk. Hozzákeverünk 5 dkg konzervkukoricát, egy-két kávéskanál ecetet, egy kávéskanál napraforgóolajat, petrezselymet, póréhagymát. Egy teáskanál napraforgómaggal megszórjuk.

Cukkinis gombasaláta

10 dkg gombát, 10 dkg cukkinit apróra vágunk, megszórjuk egy csomó összevágott zöldpetrezselyemmel. Citromlével, olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük, parmezánnal megszórjuk. Két szelet Abonettet vagy Hamletet együnk hozzá.

Uzsonna, tízórai

Két szelet Hamlet túróval és paradicsommal
Egy szelet Cerbona és egy csésze kávé édesítőszerrel
Egy pohár natúr joghurt mandarinnal
Egy csészényi gyümölcssaláta
Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér lekvárral
Két paradicsom
Egy banán
15 dkg nyers répa, alma

Fogyókúra.lap.hu »
Alakformálás.lap.hu »
Böjt.lap.hu »

Eljött a NAGY fogyás ideje, a Nagy fogyikönyvvel!

Most először A-tól Z-ig
Az almától – a zöldségig
Amerikaitól – a zónáig
0,5 kg-tól – 24 kg-ig
1 naptól – 90 napig
Eddig soha nem látott mennyiségben összegyűjtve, egy helyen, egy kötetben megtalálhatsz rengeteg fogyókúrás és diétás módszert, amelyet a világ sok táján kipróbáltak már.

Megtudhatod:

• Hogy melyik kúrát kinek érdemes megpróbálnia.
• Mit érhet el vele – akár a súlycsökkenésen túl is.
• Mi az adott módszer lényege.
• Milyen feltételek mellett lehet a próbálkozása eredményes.
• A diéták részletes leírását a fogyasztandó ételfélékkel, étrenddel.

Bővebben a könyvről »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top