Család

Első napok otthon a babával

A gondolat, hogy végre hazamehetnek a kórházból, vegyes érzésekkel tölti el az anyákat. Még akkor is, ha a babánk egy percet sem tölt a csecsemőosztályon, nagy biztonságérzetet ad, hogy bárkinek szólhatunk, ha segítség kell a baba körüli teendőkben. De mi lesz majd otthon?

Kiolvashattuk kilenc hónap alatt a világ összes babakönyvét, mikor oda kerülünk, hogy fürdessünk, szoptassunk, pelenkázzunk, van bennünk némi félelem. Csecsemőnk olyan gyámoltalan, olyan esendő, hogy akaratlanul is az jár a fejünkben, csak nehogy leejtsük, a bőrét megsértsük, a fejét megnyomjuk, a nyakát hátraejtsük… Lehet, hogy eljutunk arra a pontra, amikor a lehangoló kórházi szobánk egyenesen mennyországnak tűnhet, függetlenül attól, hogy mennyire vágytunk már haza. Mert fáradtak vagyunk, a hormonok folyamatosan dolgoznak bennünk, hogy tejet állítsanak elő, a test még nem pihente ki a terhesség és a szülés fáradalmait. A testi és a hormonális zűrzavar mellett pedig még ott az érzelmi is: egy új emberkét kell bevezetnünk a családba.

Akármilyen furcsának tűnik is, próbáljuk elhinni: új életünk néhány hét leforgása alatt természetessé és könnyebbé válik.

 

Hogyan fogjuk?

 

Az újszülött, akár egy tessék-lássék átkötözött csomag. Ha középen fogjuk meg, mindkét vége lepottyan. Ha csak arra figyelünk, hogy a fejét megtámasszuk, a lába fog a levegőben kalimpálni. Egyszerre kell az egész testet megfogni, imbolygó kis nyakát tartani. Óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, és próbáljuk meg minél hamarabb magunkhoz szorítani. Ha például a földön lévő kosárból akarjuk kivenni a babát, térdeljünk le, és úgy vegyük a karunkba. Ameddig nem fészkelődött el biztonságosan, ne is álljunk fel.

Ha jobbkezesek vagyunk, tegyük a bal kezünket a baba nyaka, jobb kezünket pedig a popsija alá. Hajoljunk le úgy, hogy bal alkarunk kövesse a baba gerincét, széttárt ujjaink pedig a fejét tartsák. Utána lassan, határozottan emeljük fel.

 

 

Hogyan öltöztessük?

 

A babák általában nem szeretik se az öltöztetést, se a pelenkázást. Nem szeretik a meztelenséget, az átfordítást, az emelgetést, a lábak nyújtogatását. Az első időszakban inkább az szokott gondot okozni, hogy elég melegen tartsuk a babát. Az egészséges csecsemők ugyan hatékonyan termelnek hőt, de nehezen tudják azt megtartani. Hidegben az elfogyasztott kalóriamennyiséget részben hőtermelésre kell felhasználniuk, elvonva az életműködésekre és a fejlődésre fordítandó energiából. Azzal, hogy viszonylag melegen tartjuk az újszülöttet, megkíméljük attól, hogy arra használja energiáit, hogy felmelegítse magát. Érdemes a babára mindig egy réteggel több ruhát kell adni, mint amelyben mi, felnőttek jól érezzük magunkat.

Hogy a babának melege van-e, vagy fázik, úgy nézhetjük meg, hogy hátul, a póló nyakánál benyúlva kitapintjuk a hátát, tarkótájékát. Ha itt hideg, akkor fázik, ha nyirkos, izzadt, akkor melege van. Jó azonban tudni, hogy a kezek és lábak még jó pár hétig szinte mindig hidegek lesznek a kevésbé hatékony keringés miatt.

Mire a babák betöltik a négyhetes kort, addigra probléma lehet, hogy túlságosan melegük van, mert addigra már jobban tudják tárolni a hőt.

 

Ha kánikula tombol

Ne adjunk a kicsire szintetikus anyagból készült ruhát, mert akadályozza a párolgást, használjunk pamut- vagy vászonruhát. Ha a babának jólesik, lehet egy szál pelenkában, de az újszülöttek többnyire szeretik, ha valami védi a testüket. Óvjuk a kicsit a napsütéstől, az autóban a légkondicionálótól, és akkor is vigyázzunk, ha olyan helyre érünk, ahol hűvösebb van. Ha a baba nyűgös és a bőre nedves, legyezzük gyengéden. Ha száraz a bőre, először meleg vizes szivaccsal töröljük át, és utána legyezzük.

 

Hogyan fürdessük?

 

Kísérletekből kiderült, hogy a meztelen újszülött szervezete addig termel folyamatosan hőt, amíg környezetének hőmérséklete el nem éri a 29 fokot. Természetesen nem kell, hogy a szobában ennyi legyen a hőmérséklet, de fürdetéskor próbáljunk erre ügyelni. Ugyanabban a helyiségben töröljük szárazra és öltöztessük fel a babát, ahol fürdetjük, mert ha hűvösebb szobába visszük át, könnyen megfázhat. A víz hőmérséklete kezdetben 37 fok legyen, majd a következő hónapokban ezt fokozatosan 34-35 fokosra csökkenthetjük.

Fürdetéshez a baba bőrének a legjobb a gyógyszertári fürdetőkrém. Benedvesített kezünkön dörzsöljük szét a krémet, mint a szappant, és így könnyen eloszlathatjuk a fürdővízben. Fürdetés után bugyoláljuk a babát fürdőlepedőbe, amely így felissza a vízcseppek nagy részét. Az egyes testrészeket célzottan bontsuk ki, és óvatosan törölgessük meg. Ne takarjuk ki teljesen a babát, különösen a hátát és a pocakját tartsuk a melegben. Adjuk fel rá a pelenkáját és egy kis pólót a törülköző védelmében – utána már levehetjük róla a fürdőlepedőt.

 

Ha üvölt a kicsi

Ebben a korban a babák általában nem élvezik a fürdőzést, ezért ne lepődjünk meg, ha a baba végigordítja az egész ceremóniát. Próbáljuk meg minél rövidebbre fogni a dolgot, és legyen segítőnk is. Sokszor elég, ha csak alul-felül tisztogatjuk meg a kicsi szemét, orrát, fülét, arcát, kezét, köldökét, fenekét. Nem szabad a baba orrába, fülébe nyúlkálni, elég, ha a gyerek kívülről látható részeit megtisztítjuk.

 

Hogyan ápoljuk a köldöksebet?

 

A köldökcsonk úgy a 10. napon válik le. Addig, hogy fertőződését elkerüljük és száradását gyorsítsuk, minden tisztába tételkor alkohollal és a gyermekorvos által felírt fertőtlenítő hintőporral kell kezelnünk. Az alkoholosüvegcsébe mártsunk bele egy fültisztító pálcikát, és alaposan, de óvatosan tisztítsuk meg a köldökcsonk környékét is. Figyeljünk oda, hogy a köldökcsonk alatti területet is tisztítsuk ki. Az alkoholos lemosás után szórjuk a hintőport a csonk köré. Ügyeljünk, hogy fürdetéskor ne érje víz.

A csonk leesése után pár napig még kezeljük a köldököt alkohollal és hintőporral továbbra is, amíg teljesen száraz, összehúzódott bőrgyűrűt nem látunk. Ekkortól merülhet fürdetéskor víz alá a köldök. Az alkoholos fültisztító pálcával töröljük át óvatosan a köldök belsejét is! Bár a gyerekorvos ellenőrzi a köldökseb gyógyulását, ha azt vesszük észre, hogy tartósan nedvedzik, vérzik a köldök, vagy genny ürül belőle, forduljunk haladéktalanul orvoshoz.

 

Kapcsolódó fórumok:

Újszülöttel otthon »

Újszülött fürdetése »

Kapcsolódó oldalak:

Baba.lap »
Légzésfigyelő.lap »
Szoptatás.lap »

Hogyan pelenkázzuk?

 

Mivel családunkban ez még sokáig egy igen fontos tevékenység lesz, érdemes berendezkedni rá. A pelenkázóasztal remek találmány, hogy ne szakadjon le a derekunk, és úgy van kialakítva, hogy a szükséges kellékeket odakészíthetjük. Fontos, hogy rendszeres időközönként cseréljük ki a pelenkát, akkor is, ha a baba nem sír a kaki, pisi miatt.

A negyedik naptól kezdve a hatékonyan szopó kisbaba legalább hatszor pisil számottevő mennyiséget. A sötétzöld, ragacsos magzatszurok legkésőbb a negyedik napig változik sárga színű, lágy, vizes anyatejes székletté. Ha még a negyedik napon is magzatszurkot ürít, feltétlenül segítséget kell kérni az esetleges szoptatási hibák kiküszöböléséhez. A negyedik naptól legalább napi három kakis pelenkát várhatunk a jól szopó újszülöttől.

Hogyan vágjuk a körmét?

 

Érdemes beszerezni egy babaollót, mert kisméretű és lekerekített a vége, és ezzel könnyebb a baba icipici körmét levágni. Megfelel erre a célra a bőrvágó olló is, de előtte fertőtlenítsük le alkohollal. Fogjuk a hüvelyk- és mutatóujjunk közé az ujjacskáját, a többit ujjacskát tartsuk a markunkban. Ha a baba nyugtalan, vagy mi vagyunk idegesek, inkább akkor vágjuk a körmét, amikor alszik.

Baba.lap.hu »
Család.lap.hu »
Kismama.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top