Öltözködjünk

Napszemüvegek divatja

Az ember lánya azt gondolná, hogy napszemüveget választani kevésbé macerás, mint megtalálni az ideális fazonú farmert, a tökéletesen álló kosztümöt vagy a kényelmes és egyben elegáns lábbelit. Sajnos, ki kell, hogy ábrándítsunk. Tanácsaink segítségével azonban garantáltan meglátod a fényt az alagút végén!

Ez a divat!

A napszemüveg elsődleges feladata a védelem, de mint a nyár legszembetűnőbb kiegészítője, szezonról szezonra változik. Bár évek óta két változat – a nagy és a még nagyobb – lepte el az állványokat, idén már kevésbé menő a hatalmas, színes és extravagáns forma. Az új meghatározás szerint 2008-ban napszemüvegeink „légiesek és könnyűek, a vonalvezetés friss és letisztult”. Hogy ez pontosan mit is jelent?

Humphrey's
Humphrey’s
Mango - 3 999 Ft
Mango – 3999 Ft

Azt biztosan nem, hogy eltűnik a palettáról az XXL-es retrokeret, de egyre inkább előtérbe kerülnek a korrekciós szemüvegekhez hasonló kisebb méretű és karcsúbb sziluettek.

A foci-Eb és az olimpia évében a sportosabb modellek is nagyobb helyet kapnak a trendpalettán. Ha csak utcán viseljük a napszemüveget, ne nyúljunk egyből az úszó- vagy biciklisszemüvegek után! A „sport deluxe” kategóriába tartozó „nemesebb” változatokra a kicsi, ovális forma jellemző, amely az oldalirányból beszűrődő napfénytől is óvja a szemet.

Nemcsak a formák egyre visszafogottabbak, hanem a színek is: a legújabb őrület a fehér, amely az egész szezont uralja (nem csak a napszemüvegek esetében). A népszerű árnyalatok közé tartozik még az acélszürke, a kávébabbarna és a földszínek. Egyes részletekben jelen van a harsányabb lila, a smaragd, a levélzöld és a türkiz is.

Jellemző a felületek keveredése is: az extravagánsabb szemüvegeknél egymásba fonódnak a fényes és a matt anyagok, vagy a lakk és a bőr.

A női napszemüvegeken belül is egyre nagyobb teret kap az uniszex pilótaforma és a csillogó luxusvonal, a maga strassz- vagy kristálydíszeivel.

Oakley
Oakley

A trenden túl

A napszemüvegek elsődlegesen az UV-sugárzás ellen védenek, speciális UV-szűrő réteggel vonják be a lencséket. Talán nem is gondolnánk, de ha nem viselünk rendszeresen napszemüveget, rövid távon hóvakságunk, kötő- és szaruhártya-gyulladásunk lehet. Később pedig észrevétlenül alakulhat ki a színlátás vagy éjszakai látás gyengülése, vagy olyan krónikus betegségek, mint a kúszóhomály (pterygium), szürkehályog, időskori sárgatestsorvadás, illetve a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásai.

A legjobb, ha optikában vásárolunk napszemüveget, mert itt garantáltan a legmagasabb fokú UV-védelemmel rendelkező darabok közül válogathatunk. Vigyázat, a lencse sötét színe nem garancia az UV-védelemre, sőt a sötét szín miatt kitáguló pupilla még inkább beengedi a káros sugarakat.

Ne vásároljuk meg azt a napszemüveget (bármennyire is jól áll), amelyen nincs konkrét számadat a védelmet illetően. Mire kell figyelnünk? Európában a napszemüvegek sötétségét négy kategóriába sorolják (0–4). Rajta van a CE jelzés, amely azt jelenti, hogy a szemüveg megfelel az Európai Unió szabványának. A legfontosabb viszont az UV-védelem számmal való kifejezése. Keressük az UV 400 felirattal ellátott szemüvegeket, amelyek 100%-os védelmet nyújtanak.

Puma
Puma
Oakley
Oakley

Mindenképpen menjünk biztosra! 2008. május 14-ig lehetőségünk van arra, hogy napszemüvegünket ingyen megvizsgáltassuk. A Magyar Látszerész Szövetség akciójának keretén belül az ország majdnem 300 optikájában elvégzik a néhány másodperces műveletet, sőt szaktanácsadáson is részt vehetünk.

Szemüvegesként választhatjuk a dioptriás napszemüveget, a kontaklencse és a napszemüveg kombinációját, a korrekciós szemüveg elé csíptethető fényvédő lencsét vagy fényre sötétedő, úgynevezett fotokróm lencsével ellátott szemüveget. A legújabb technológiának köszönhetően már léteznek olyan lencsék is, amelyek már akár két perc alatt teljesen áttetszővé világosodnak, illetve újra besötétednek.

A napszemüvegek nemcsak a káros UV-sugárzás ellen védenek, hanem a nedves úttestről, üvegfelületekről, vízről visszatükröződő fénytől is. A folyamatos, bántó ingerek ugyanis nemcsak zavarják a látást, de a szemünk is hamar elfárad tőlük. Ezért érdemes drágább, polarizált lencséjű szemüveget választani, amelyet kifejezetten a tört fény szűrésére fejlesztettek ki.

Formabontás

Ha nem szeretnél egy pápaszemes kígyóra hasonlítani, akkor válassz az arcformádhoz illő keretet!

• Szögletes az arcod, ha Gwyneth Paltrow-hoz, Demi Moore-hoz vagy Angelina Jolie-hoz hasonlóan a te homlokod is széles, erős az állvonalad, az arcod oldalsó kontúrja pedig függőlegesen egyenes. Válassz olyan napszemüveget, amelynek nem hangsúlyos a kerete, vagy egyáltalán nincs neki. Az arcod így optikailag megnyúlik, kevésbé tűnik laposnak és szélesnek.

Mango
Mango

• Szív alakú az arcod, ha Katie Holmeshoz, Jennifer Lopezhez vagy Reese Witherspoonhoz hasonlóan a hajtőnél széles a fejed, a homlokodtól induló képzeletbeli vonal pedig szinte törés nélkül húzható a keskeny álladig. Válassz kerek, ovális vagy lekerekített formát, amelytől optikailag kerekebb lesz az orcád. Felejtsd el a rikító kereteket!

Oakley
Oakley

• Ovális az arcod, ha Kate Hudsonhoz vagy Jessica Albához hasonlóan hosszúkás, keskeny, arányos kontúrral rendelkezel. A te típusod a legszerencsésebb, tulajdonképpen bármilyen napszemüveget választhatsz.

Puma
Puma

• Kerek az arcod, ha Fergie-hez, Cameron Diazhoz vagy Kirsten Dunsthoz hasonlóan az arcod kontúrja tompa, a nyakad pedig rövid. Válassz szögletes formájú napszemüveget, amelynek a felső keretrésze hangsúlyosabb, így az arcod keskenyebbnek és határozottabb vonalúnak tűnik.

Humphrey's
Humphrey’s
Gyerkőcöknek is

A gyerekek számára készített napszemüveg nem egy újabb divathóbort. A kicsik szeme jobban átereszti a fényt – így a káros napsugarakat is –, mint a felnőtteké. Éppen ezért szükséges számukra a fokozott védelem. Legyünk viszont türelmesek, mert a gyerekeknek több idő kell, míg megszokják a szemüveget. A kicsik napszemüvege legyen robusztus, és pontosan illeszkedjen az orrnyergükre. Érdemes olyan keretet választani, amely valamilyen módon „rögzített” – például a fül mögé hajlik a szára, tarkóra illeszthető pántja vagy nyakbaakasztója van. Figyeljünk oda a részletekre: ha a szemüveg nyomja gyermekünk orrát, vagy lecsúszik róla, esetleg nem tetszik neki eléggé, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az első adandó alkalommal lekerül a fejéről, mi pedig elkönyvelhetjük a vásárlást pénzkidobásnak.

Napszemüveg.lap.hu
Szem.lap.hu
Szemüveg.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top