Aktuális

Jó ízek böjtben is

Az olvasó nem panaszkodhat, hiszen az elmúlt hetekben kínáltunk sertéshúst bőséggel, volt rakott krumpli és bableves sok kolbásszal, itt az ideje hát, hogy meghalljuk az idők szavát, és alkalmazkodjunk hozzá. Böjt van, ezért séfünk, Tamás ezúttal a zöldségek között válogatott.

Ne higgye senki, hogy a böjt egyenlő a sóban-vízben krumplival (ja, az a diéta!) vagy a híg köménylevessel, szó sincs róla! Arról nem is beszélve, hogy Tamás szerint az általa elkészített ételek ehetők főételként, de a megveszekedett húsevők köretként is értelmezhetik ajánlatait.

Mondjuk, a rántott kelkáposztát inkább önmagában ajánlatos fogyasztani. Aki szereti a rántott karfiolt vagy a tököt, az nem fog idegenkedni tőle. A kelkáposzta leveleit nem is főzni, szinte csak leforrázni kell, a főző (értsd: leforrázó) vízhez pedig adjunk egy kis tejet. Ez semlegesíti kissé a kelkáposzta karakteres ízét. A kisütött zöldséget pedig – egy csöpp vajat és tejfölt csepegtetve rá – még betolhatjuk a sütőbe, hogy puhábbra párolódjon.

A tésztában sült zöldségtorta tökéletes családi vacsora, vegetáriánus vendégnek is örömet szerezhetünk vele. A brokkolit forrázva, a póréhagymát és a répát nyersen tegyük bele! Mivel mindezeket kész leveles tésztában kell megsütni, belátható, hogy nem csupán egészséges, de gyors ételről van szó.

A tejfölös répa az a bizonyos emlegetett menekülő út a húsevők számára, ugyanis remekül illik köretként szárnyas ételekhez is. Persze megtartható főételnek is, illetve, meg ne tartsátok!

Jó étvágyat!

Zöldséges torta

Hozzávalók: 20 cm-es póréhagyma, 40 dkg sárgarépa, 40 dkg brokkoli, 1 tojás, 25 dkg krémsajt, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 25 dkg leveles tészta, szerecsendió.

 

A pórét karikákra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, a brokkolit leforrázzuk. A tejet a vajjal, a sajttal, a tojással összekeverjük, és ízesítjük frissen őrölt szerecsendióval. Egy alacsony peremű tepsit kibélelünk a vékonyra nyújtott tésztával. Beletesszük a zöldségeket és a sajtos keveréket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Negyedóra pihentetés után felszeletelve kínáljuk.

További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Tejszínes sárgarépa, Rántott kelkáposzta) találhattok a Nők Lapja március 12-én megjelenő, 11-es számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Ki a jó tanár? Hol a jó iskola? Van-e jó gyerek? »
Csézy: A nagymamámnak szüksége van rám »
Gyönyörű nők, érdekes ruhákban »
Hosszú pulcsi, rövid ruha = tunika »
Ásványok a szépségünkért »
Agresszív apróságok, bizonytalan szülők… »
D. Tóth Kriszta: Nyakig a miért-korszakban »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top