Család

Gyermekálmok

Táncoló szörnyek és repülõ paloták – a gyermekálmok birodalmában minden lehetséges. De sajnos nem minden éjjeli kirándulás kellemes, a rémálmok komoly problémát okozhatnak. Lássuk, mit árulnak el az álmok a csöppségek félelmeirõl, kívánságairól.



Gyermekkorban álmodunk a legintenzívebben, ami az élénk fantáziának köszönhető. Az emberpalánták mindennap valami újat, izgalmasat fedeznek fel. A napközben átélteket pedig éjszaka dolgozzák fel.
Az álmok általában az éjszaka második felében, a REM-fázisban (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) találnak az alvó gyerekekre. Különösen a kora reggeli órákban figyelhetjük meg a szemhéjak mocorgását. Sokszor ébredés után a legapróbb részletekre is emlékeznek, ilyenkor mindent pontosan el tudnak mesélni.

Álomfajták


1. A valós tartalmú vagy a kellemes álmok általában az előző napi történéseket adják vissza. Másnap jókedvűen, elégedetten ébrednek a gyerekek. Ez az álomfajta sokat elárul utódunk felfogóképességéről, érdeklődési köréről, és fontos a poronty személyiségfejlődésében.


2. A fantasztikus álmok a legszokatlanabb tájakra csábítják a piciket. A furcsa történetekből és a még furcsább szereplőkből a gyerekek fantáziájának fejlettségére következtethetünk. Olyan dolgok válnak valóra, amik a mindennapokban lehetetlenek. A csodálatos, színes képek végigkísérik a napot, egész nap foglalkoztatják a gyermeket.


3. A rémálmok megijesztik, megfélemlítik a kicsiket. Gyakori az éjszakai felsírás, anyu vagy apu után kiabálás, sokszor úgy ébrednek fel, hogy azt sem tudják, hol vannak éppen. Percekig is eltarthat, mire újra magukhoz térnek. A rémálmokban mindig szerepelnek valós helyek, személyek, ezért egész nap tartó kellemetlen érzést, szorongást okozhatnak. A rémálmoknak azonban nemcsak rossz hatásuk van, segítenek a változások feldolgozásában is.






Segítség rémálmok esetén


Sok esetben a rémálmok annyira intenzívek és ijesztőek, hogy a gyerekek félnek még az elalvástól is. Rettegnek attól, hogy az előző éjszaka rémalakjai újra meglátogatják őket.


• Segíthet, ha a gyerekszobában égve hagyjuk a kislámpát.


• Egy plüssmackó vagy párna, amihez gyermekünk ragaszkodik, nagy segítség lehet. Biztosítsuk afelől, hogy őrzi az álmát, egész éjszaka mellette lesz.


• Ne felejtsük az esti rituálékat, például az esti mesét. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy a napot levezessék.






• Beszélgessünk elalvás előtt, meséltessük el, mi történt aznap. Így néhány dolog még elalvás előtt megoldódhat, és nem kell, hogy álmukban dolgozzák fel a történteket.

• Ha a gyerkőc egy rossz álom miatt a szülői ágyban kötne ki, miről álmodott. Enélkül ne küldjük vissza a szobájába, az ilyen eseteket komolyan kell venni!


• Győződjünk meg róla együtt, hogy a szobában semmi olyan nem bújt el, ami megijeszthetné. Segítsünk különbséget tenni a valóság és az álomvilág között.


• Jót tesz, ha reggelente megkérdezzük a gyerekeket, hogy aludtak, mit álmodtak. Mutassunk érdeklődést az álmai iránt, ne intézzük el egy „ugyan, szörnyek nincsenek”-kel. Ha a gyerekek magukra maradnak egy nyomasztó álommal, könnyen bezárkóznak.


Ha a rémálom egy trauma eredménye


Már említettük, hogy a rémálmok bizonyos részei emlékeztethetnek a valóságra. Ezek olyan mozzanatok, amiket a gyermek valószínűleg nem tud feldolgozni. Érdemes átgondolni, honnan erednek az éjszakai félelmek. Nehéz lehet megemészteni a kistestvér születését vagy az óvodakezdést. Az álmok utalhatnak sokkal komolyabb dolgokra is: válás, költözés, bántalmazás vagy szexuális zaklatás. A konfliktusok bizony megterhelik az érzékeny gyermeklelket. Ha megsokszorozódik a rémálmok száma, érdemes felkeresni egy gyermekorvost, vagy az óvónőt kifaggatni, nem keveredik-e sokszor konfliktusba gyermekünk. Amikor a nyugtalan éjszakák már a gyermek napközbeni viselkedésére is kihatnak, mindenképpen keressünk fel egy pszichológust.






Rémálmok esetén lógassunk a gyermek szobájába egy álomfogót. Meséljük el, hogy ezt használták az indiánok is, azért, hogy elűzzék a rossz álmokat, a jókat pedig megtartsák. A gyerekek hisznek a mágikus hatású tárgyakban, így biztosak lehetünk benne, hogy pár héten belül hatásos lesz. 
Álomszimbolika


Az ötlet, hogy az álmok jelentéssel bírnak, Sigmund Freudtól származik. A lelki betegségek okát a gyermekkori álmokban kereste. A mai felfogás szerint a kiskori álmok inkább a fejlődés fokozatait mutatják. Az egészen pici gyerekek álmai rövidek és egyszerűek, a nagyobbaké már komplex történetté állnak össze.


Az álmok fejtegetése lehet játék vagy tudomány. Íme az öt leggyakoribb szimbólum:






Repülés:
A legszebb és legizgalmasabb álmok közé azok tartoznak, amikben repülünk. A repülés örömet, erőt és határtalan szabadságot jelent. A gyerekek pedig szeretnek megszabadulni a szabályoktól.


Zuhanás:
Ha zuhanásról álmodik a poronty, akkor sebezhetőnek érzi magát, több támogatást igényel. Lehet, hogy éppen olyan fejlődési szakaszba érkezett, amikor több biztatásra, önbizalomra lenne szüksége.


Mozgásképtelenség:
A bénaság, a mozdulni nem tudás a tehetetlenséget vagy a túlterheltséget szimbolizálja. A gyermek valószínűleg egy rajta kívül álló eseményen nem tudja túltenni magát.


Az egyik szülő elvesztése:
Az ilyen álmok mögött az ősfélelem lakozik, ami minden gyermeket nyomaszt. Hirtelen anyu vagy apu nélkül lenni számukra a legszörnyűbb dolog a világon.


Állatok:
Sokszor előfordul, hogy a gyerek a család kedvencével vagy kedvenc plüssállatával álmodik. Egy pók, egy légy vagy egy durvább mese is könnyen válthat ki vad álmokat. Az állatok bármely formában megmutatkozhatnak, hűséges kísérőként éppúgy, mint vérengző fenevadként. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top