Család

Öregszik a méhlepény!

Az újszülöttek egy része jóval kisebb súllyal látja meg a napvilágot, mint amekkorát a terhesség alapján várnánk. A jelenség hátterében többnyire a méhlepény mûködési zavara, idõ elõtti öregedése, elmeszesedése áll.

Vajon milyen okokra vezethető vissza ez a veszélyes állapot? Az öregedés természetesen nem csupán szervezetünk egészét, hanem az egyes szerveket is érinti, ha nem is egyforma mértékben. Az elöregedés sorrendje sok tényezőtől függ, például örökletes tulajdonságoktól, az igénybevétel nagyságától, különféle betegségektől. A méhlepény az egyetlen olyan szerv, melynek átlagosan csupán negyven hét az élettartama.





A lepény elöregedése ugyanolyan folyamat, mint bármely más szervé, csak gyorsabban lejátszódik. Genetikai okra vezethető vissza elsősorban, hogy az egyik méhlepény kevésbé, a másik a szokásosnál korábban öregszik. A terhesség alatti magas vérnyomás például felgyorsítja ezt a folyamatot.

A dohányzás ugyancsak gyorsítja valamennyi öregedési folyamatot, ráadásul olyan betegségeket is viszonylag hamar előidéz, amelyek egyébként talán csak évek múlva jelentkeztek volna. A lepény meszesedése ennek az öregedési folyamatnak a jele.





A lepényi erek – ugyanúgy, mint az igen öreg emberek erei – meszesednek, majd el-elzáródnak. Ezzel a lepényi felszín, mely eredetileg körülbelül húsz négyzetméternyi, fokozatosan csökken. Ha a harmada még működőképes, életben tudja tartani a magzatot.

A meszesedési folyamatot és ennek mértékét még ultrahangvizsgálattal is nehéz felismerni, mert nem mindig sikerül kellő pontossággal nyomon követni. Így előfordulhat, hogy a lepény még a szülés megindulása előtt oly mértékben elöregszik, hogy már nem képes ellátni a magzatot.

Akinél genetikai hajlam miatt következik be ez az állapot, jobban ügyeljen az egészséges életmódra, s feltétlenül mellőzze a dohányzást, az alkoholfogyasztást és más, az öregedést gyorsító tényezőket. Minden kismamának ajánlható, hogy helyesen és mértéktartóan táplálkozzon, kerülje a cukros ételekből és italokat, folytasson stresszmentes életmódot, így mindenképpen meghosszabbodik a méhlepény élettartama, és állapota is jobb lesz.

Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós docens, szülész-nőgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top