Dekor

A legjobb adventi vásárok Európában – 6 szuper tipp

A meglehetősen hosszú múltra visszatekintő adventi vásárok az ünnepi készülődés időszakának méltán kedvelt színfoltjai. Karácsony közeledtével érdemes kiruccanni egy hosszú hétvégére, hogy magunkba szívhassunk egy kis ünnepi hangulatot.

 Karácsonyi varázslatok Prágában

Prága a viszonylag hamar elérhető úti célok közé tartozik: öt-hat óra alatt autóval is odaérhetünk a cseh főváros valamelyik karácsonyi piacára. A két legnépszerűbb vásárt az Óvárosi téren és a Vencel téren találjuk, e helyszíneken kívül azonban a város több kisebb, kevésbé nagyszabású (pl. a Havelska piacon vagy a Náměstí Republiky nevű téren megrendezett) vásárnak is helyet ad.

A legjobb adventi vásárok EurópábanA legnagyobb, legbájosabb és ezzel együtt a legzsúfoltabb az Óvárosi téren zajló rendezvény. Az aprócska fabódék – amelyekben több száz kézműves kínálja különféle, csábítóbbnál csábítóbb kézművesportékáját – a tér közepén álló Husz János-szobor körül csoportosulnak.
A gyermekeket pónilovaglással, állatsimogatóval igyekeznek levenni a lábukról, az idősebb korosztályt pedig karácsonyi koncertekkel kényeztetik. A tér leglátványosabb attrakciója minden bizonnyal az ünnepi fényárban pompázó óriási karácsonyfa, amelyet mindennap délután öt órakor világítanak ki.

S ha mindez kevés lenne, igyunk meg egy jó nagy bögre gőzölgő forralt bort (svařené víno or svařák), és falatozzunk egyet az ízletes sültekből, pecsenyékből, a helyi gasztronómia specialitásaiból.

Tipp: a négy helyszín sétatávolságra fekszik egymástól, így könnyedén körbejárhatjuk mindet akár egy este alatt is.

Az adventi vásárok időpontja: 2009. november 28. és 2010. január 1. között
Helyszínek:
Óvárosi tér, Vencel tér, Havelska piac, Náměstí Republiky
Az Óvárosi téren és a Vencel téren álló bódék nyitva tartása:

– hétköznap: 9-től 19 óráig
– hétvégén: 9-től 20 óráig
– élelmiszerstandok: 9-től éjfélig
Bővebben:
www.myczechrepublic.com/prague/christmas-markets.html »

Christkindlmarkt Bécsben – lampionok, sült gesztenye, forralt bor 

Bécs több pontja is ünnepi díszben pompázik az adventi időszakban, november közepétől sorra nyitják meg kapuikat a karácsonyi vásárok, ahol mindent megtalálunk, ami szem-szájnak ingere. A legismertebb és legimpozánsabb kétségtelenül a városháza épületében és a városháza előtti téren megrendezett adventi vásár, a Christkindlmarkt, amely évente mintegy hárommillió látogatót vonz az osztrák fővárosba. A több mint 700 esztendős múltra visszatekintő, fantasztikus élményvilágot kínáló karácsonyi forgatag egyedülálló a világon. A díszesen kivilágított városháza előtt több mint száz apró pavilon várja mindazokat, akik itt szeretnék beszerezni a karácsonyi ajándékokat, és persze azokat is, akik csupán magukba szívnának egy kis karácsonyváró hangulatot.

A legelső szembetűnő momentum a fényorgia – már messziről látszik a fényárban úszó Rathausplatz. A teret övező parkban nem mindennapi díszbe öltöztetik a fákat – színes lampionokat aggatnak rájuk, mindegyikre másfélét. Van itt szívecskés, hóemberkés, nyalókás vagy éppen mézeskalácsos fa is. Persze nem csak vizuális élményekkel kápráztatnak el minket – a rendezők nem hagyják cserben a kulináris élményekre vágyó látogatókat sem: az ínycsiklandó finomságok illata már messziről árulkodik a közelben kapható nyalánkságokról. Csak menjünk az orrunk után, s hamarosan rátalálunk a kandírozott gyümölcsöket, mézes diót, sült gesztenyét, égetett mandulát, kolbászt és sajtokat árusító bódékra. A hideg téli estéken természetesen kötelező egy jó adag punccsal vagy forralt borral életet csalni elgémberedett végtagjainkba.

A legjobb adventi vásárok Európában

Az evés-ivás mellett a kitartóan keresgélők a család minden tagja számára találhatnak ajándékot a mandula, a mézeskalács és a puncs illatába burkolózó vásárban. Az összes vásár közül talán itt a legnagyobb a választék – igaz, a kínálatban akad azért gagyiárus is. Találunk itt szebbnél szebb karácsonyfadíszeket, angyalkákat, gyertyákat, üvegtárgyakat, játékokat, mézet, illóolajokat, szappankölteményeket, teákat, sapkát, sálat, bőrárut és rengeteg harapnivalót.

A gyerekek sem fognak unatkozni – a városháza épületében több tucat kézművesműhelyt rendeznek be nekik, ahol önfeledten barkácsolhatnak, mézeskalácsot süthetnek, díszeket festhetnek, vagy elkészíthetik a maguk karácsonyi ajándékait is. Persze akad egyéb érdekesség is a parkban: van itt mennyei postahivatal, ringlispíl, bábszínház, Jézuska-műhely, és egy igazi Jézuskával is lehet találkozni, akit minden évben a bécsi lányok közül választanak ki közönségszavazással.

A Christkindlmarkt hagyományos elemeihez tartozik a hétvégeken az adventi éneklés, a betlehemkiállítás, a toronyzene, illetve a városháza melletti park meseszerűen feldíszített fái, amelyek alatt andalogva nem nehéz egy időre megfeledkezni a mindennapok rohanásáról.

Tippünk: Mindenképpen sötétedés után látogassunk el ide, hiszen ekkor a legpazarabb a látvány. A díszkivilágításban úszó városháza, a park fáira felaggatott sok száz lampion mind-mind mesebeli hangulatot áraszt. A zárást viszont komolyan veszik, este fél tízkor pontban lekapcsolják a fényeket, így még jóval ezelőtt érkezzünk oda!

Helyszín: 1., Rathausplatz
Időpont:
2009. november 14. – 2009. december 23.
Nyitva:
naponta 10.00–21.30, pénteken és szombaton 10.00–22.00, december 24-én 18.00-ig
Bővebb információ: www.christkindlmarkt.at »

 Brüsszel – óriáskerék, körhinta, jégpálya

Brüsszel remek választás egy ünnep előtti hosszú hétvégéhez, hiszen Európa fővárosában megtalálhatunk mindent, ami a karácsonyi ráhangolódáshoz nélkülözhetetlen. A belga főváros nem csupán karácsony napján csodálatos, hisz már november végétől ünnepi légkört áraszt a vidám fényfüzérekkel feldíszített belváros.

Brüsszel „Téli örömök” elnevezésű hagyományos karácsonyi vására az óváros furcsa, bohém csücskében, a Szent Katalin téren (Place Sainte-Catherine) található, melynek hangulatát a folyamatos előadások és a szórakoztató programok is emelik. Természetesen a vásárlást nem érdemes kihagyni, hisz több mint kétszáz standot állítanak fel ilyenkor a téren, így bőven van hol vásárfia után kutatni. Ha netán beleunnánk a standokon kínált áruk dömpingjébe, jöhet egy kis testmozgás. A vásár közelében kialakított korcsolyapálya mindenki számára vonzó esti elfoglaltságot ígér, az ünnepi koncertek, az óriáskerék és a ringlispíl pedig már csak hab a tortán.

A legjobb adventi vásárok Európában

Tipp: az apróságoknak sem kell kimaradniuk a csúszkálás örömeiből, hiszen idén először nekik is lesz külön kialakított jégpálya, ahol kedvükre ismerkedhetnek a nagyszerű téli sporttal.

Az adventi vásár időpontja: 2009. november 27. – 2010. január 3.
Nyitva tartás:

hétfő–csütörtök: 12-től 21 óráig
péntek–vasárnap: 11-től 22 óráig
Helyszínek: Place Sainte-Catherine
Bővebben:

www.christmasmarkets.com/Belgium/brussels-christmas-market.html »
www.plaisirsdhiver.be »

 Advent a fények városában, Párizsban

Párizs, a fények városa mindig festői szépségű, advent idején pedig különösen pompás ruhába öltözik. November végétől egészen karácsonyig elképesztő fényorgia jellemzi a francia fővárost. Szinte minden negyed megrendezi a saját adventi forgatagát, amelyek közül nehéz lenne egyet kiragadni, hiszen mindegyik egyedi a maga nemében. A színes, tarkabarka árusítóbódék, melyek elevenné és nyüzsgővé varázsolják a várost, szinte mindegyik vásár központi elemei. A Place de la Concorde-tól a Rond Point-ig terjedő szakaszon, azaz a híres Champs-Élysées-n megrendezett vásár az egyik legismertebb, díszítése minden évben más-más téma köré szerveződik. A gázlámpákkal, szökőkutakkal és fákkal szegélyezett hosszú sugárutat a karácsonyi vásári időszakban ajándéktárgyakat, különféle portékákat, illatos forró csokit és mesésen ínycsiklandó forralt bort kínáló fabódék gazdagítják. A La Defense negyedben és a Les Halles-ban rendezett vásárok is nagyon hangulatosak, de látványos rendezvényekre bukkanunk a Montparnasse-on, a Place Saint-Sulpice-on vagy éppen a Noisy le Grand-on is.

A legjobb adventi vásárok Európában

Az adventi vásár időpontja: 2009. november 19. – 2010. január 3.
Helyszín:
Avenue des Champs-Élysées
Nyitva tartás:
10-től 19 óráig
Párizs legjobb vásárai »

 Advent, ahogy a bajorok szeretik – München

München varázslatos kis mesevilággá változik télen – porcukorként szitál a finom hó az Angolkert fáiról, és még a városháza előtt álló arany Mária-oszlopot is fehér sapka fedi. Téli romantika egy mozgalmas, milliós nagyvárosban – ez Münchenben egyáltalán nem jelent ellentmondást. Advent idején sokan sétálgatnak a karácsonyi vásárokon, élvezik a forralt bor és a sült alma ízét.

A karácsony előtti hangulatos időszak egyik legkiemelkedőbb eseménye a hagyományos karácsonyi vásár (Christkindlmarkt), amelyet a Marienplatzon rendeznek. A városháza előtti varázslatos környezetben a különféle forralt borokat iszogatva tökéletesen átadhatjuk magunkat a karácsonyi hangulatnak. Szót érdemelnek még a finomabbnál finomabb bajor kolbászok és virslik – vétek lenne kihagyni őket, ha már Bajorország fővárosában járunk, ráadásul igencsak jól tudnak esni a nagy hidegben. Kereken 140 vásári standon válogathatunk a szalmából készült csillagok, gyertyák, kerámiák és karácsonyfadíszek között. A városháza erkélyén naponta 17.30-kor karácsonyi muzsika hangjai csendülnek fel. A fantasztikus díszletet a fényárban úszó hatalmas karácsonyfa teszi teljessé.

Fotó: DZT
Fotó: DZT

Persze nem ez az egyetlen karácsonyi vásár a városban – bármerre is sétáljunk, lépten-nyomon beleütközünk egy-egy hangulatos adventi forgatagba: több mint 20 különféle adventi vásár csalogatja a látogatókat.

Helyszín: Marienplatz, München
Időpont:
2009. november 27. – december 24.
Nyitva tartás:
hétfőtől péntekig 10.00–20.30, szombaton 9.00–20.30., vasárnap 10.00–19.30, december 24-én 9.00–14.00
Megközelítés: metróval a Marienplatz megállóig, vagy 52-es és 131-es busszal, vagy 19-es villamossal
Bővebb információ: www.muenchen.de »

 Adventi forgatag Kölnben

November végén hét karácsonyi vásár nyitja meg kapuit Köln városában. A kölni dómnál található nemcsak a város, de Európa egyik leglátványosabb karácsonyi vására, amelyre idén is több mint egymillió látogatót várnak. A rendkívül nagyszabású rendezvény különleges hangulata felejthetetlen élmény minden látogató számára. Az ünnepi öltözetbe bújt standokon több mint 160 árus kínál tradicionális és kézzel készített ajándékokat. A város legmagasabb karácsonyfája is itt magasodik.
Időpont: 2009. november 23. – december 23.
Nyitva tartás: naponta 11 órától 21 óráig
Bővebb információ:
www.koelnerweihnachtsmarkt.de »

A legjobb adventi vásárok Európában

Feltétlenül ejtsük útba a Csokoládémúzeum szomszédságában található középkori karácsonyi vásárt, amely igazán eredeti ötlettel rukkolt elő – a középkor izgalmas világába kalauzolja az idelátogatókat. Zenészek és bohócok a régmúlt idők látványosságát idézik, a mesteremberek pedig festői környezetben kínálják portékáikat.
Időpont:
2009. november 27-től december 23-ig
Nyitva tartás:
naponta 11 órától 21 óráig
Bővebb információ:
www.mittelalter-weihnachtsmarkt.de »

A Rudolfplatzon megrendezett vásár a tündérmesék világába repít. Az ünnepi kivilágítás és a hatalmas mesefigurák szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A történelmi légkörű középkori Hahnentorburgnál a forralt bor, a puncs, a selyemcukorka és a szépen dekorált bódék is gondoskodnak a kellemes karácsonyi hangulatról.
Időpont:
2009. november 23. – december 23.
Nyitva tartás: naponta 11.00–21.00 (pénteken és szombaton 22.00-ig)
Bővebb információ: www.weihnachtsmarkt-rudolfplatz.com »

Európa legnagyobb „úszó” karácsonyi vásárának színtere az MS Wappen von Mainz nevű hajó, amelynek fedélzetén több mint 40 árusítóstand kínálatából lehet válogatni. Egy pohár forralt bor mellett élvezhetjük a kölni óváros és a dóm nyújtotta csodálatos kilátást.
Időpont:
2009. november 26. – december 22.
Nyitva tartás: naponta 11.00–21.00 (pénteken és szombaton 22.00-ig)
Bővebb információ: www.koelntourismus.de »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top