Mézeskalács

3 illatos szárnyas az ünnepi asztalra

Nemcsak különleges díszei az ünnepi asztalnak az egyben sült szárnyasok, de nagyon finomak is. Három új receptet kínálunk karácsonyra.
 Kacsa illatos narancsmártásban


3 izgalmas szárnyas az ünnepi asztalra Hozzávalók:
1,5 kg-os kacsa
5 cl brandy
1 dl Grand Marnier
3 narancs
3 dkg cukor
0,1 dl ecet
1 cm friss gyömbér
6 mentalevél
6 dkg vaj
őrölt bors, só

Elkészítés:

A megtisztított kacsát pirítsuk meg kevés vajban, és sózzuk, borsozzuk meg. Pároljuk 10 percig, majd vegyük ki, és alaposan csurgassuk le a zsírját. Tegyük egy lábasba 3 dkg vajjal együtt, süssük kis lángon 40 percig, majd locsoljuk meg a brandyvel.
A mártáshoz készítsünk karamellt a cukorból az ecettel, öntsük bele a kacsa főzőlevét, a Grand Marnier-t, 2 narancs levét és reszelt héját, a mentát meg a reszelt gyömbért. Sűrítsük be lassú tűz fölött, pirítsuk meg a maradék narancsot a maradék vajban, és sózzuk, borsozzuk.
Tálaljuk a kacsát a naranccsal és a mártással.

 Gesztenyés libasült


3 izgalmas szárnyas az ünnepi asztalra Hozzávalók:
3 kg-os liba
1 kg gesztenye
15 dkg szalonna
1 dl fehérbor
1 csokor kakukkfű
1 fej vöröshagyma
só, bors

Pirítsuk meg zsiradék nélkül a feldarabolt libát, majd tegyük tepsibe. Szórjuk meg a hagymával, sózzuk, borsozzuk, és süssük 160 fokon másfél óráig. Hámozzuk meg a gesztenyét, főzzük meg, és húzzuk le a vékony héját is.
Tegyük a liba mellé a csíkokra vágott szalonnával és a kakukkfűvel együtt. Süssük még egy óráig, a húsokat gyakran forgatva.

 Gyümölcsös pulyka

Hozzávalók:
3 kg-os pulyka
8 alma
20 dkg aszalt szilva
5 dl fehérbor
20 dkg szeletelt szalonna
1 fej vöröshagyma
4 szelet kenyér
6 dkg reszelt sajt
2 tojás
3 rozmaringág
1 szál zsálya
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
só, bors

3 izgalmas szárnyas az ünnepi asztalra

A szilvát és az alma felét meg a babérleveleket áztassuk borba egy órára. Csöpögtessük le, és keverjük össze a tojásokkal, a sajttal, a kenyérrel, a hagymával és a fűszerekkel. Tisztítsuk meg a pulykát, sózzuk, borsozzuk belülről, töltsük meg, és varrjuk össze. Sózzuk meg kívül is, tegyük tepsibe a maradék fűszernövényekkel, és 180 fokon süssük 2,5 óráig, a borral locsolgatva. Takarjuk be a szalonnával, és süssük tovább 190 fokon 30 percig. Pirítsuk meg a maradék almát a vajban a fokhagymával, és tálaljuk a pulyka mellé köretnek. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top