Mézeskalács

3 tuti háziszaloncukor-recept

Sehol sincs kőbe vésve, hogy a szaloncukornak, nevéhez híven, muszáj némi aromával ízesített tömény cukorból állnia. Miért ne akaszthatnánk a karácsonyfára igazi kézművesterméket, amely amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is, ráadásul mi magunk készítettük. A szaloncukor formázáshoz nem kell speciális eszköz, csupán minimális kézügyességre lesz szükség ahhoz, hogy elkészítsük a fánk legszebb díszét. Tegyünk be a CD-lejátszóba egy karácsonyi válogatásalbumot, ezt hallgatva könnyebben megy majd a formázás!


 Narancsos-marcipános szaloncukor

3 tuti házi szaloncukor receptEz a kedvenc marcipános szaloncukrom. Ha van narancslikőrünk, használhatjuk a lekvár helyett.

Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
• 40 dkg hámozott, őrölt mandula
• 30 dkg porcukor
• narancslekvár
• 10 dkg kandírozott narancshéj
• őrölt fahéj
• 30 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
• pár szem keserű mandula őrölve, ha nincs, akkor keserűmandula-aroma

Keverjük össze a mandulát a porcukorral, adjunk hozzá kevés narancslekvárt, hogy gyúrható masszát kapjunk. A lekvárt kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk a masszát. Ízesítsük apróra vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal és pár csepp mandulaaromával. Csomagoljuk fóliába az így elkészült marcipánmasszát, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára, majd formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, villa segítségével egyenként vonjuk be csokival a szaloncukrokat. Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé visszaszilárduljon, majd csomagoljuk.

Elkészítés: 90 perc.
Hűtés: 60 perc.

 Diós-rumos-mazsolás szaloncukor


3 tuti házi szaloncukor receptEzt a diós szaloncukrot azért szeretem, mert egészen kevés cukor van benne, így a dió és az étcsokoládé íze dominál benne.

Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
• 40 dkg darált dió
• 20 dkg porcukor
• 15 dkg mazsola
• 1 narancs lereszelt héja
• fél dl rum (helyettesíthetjük rumaromával)
• 30 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)

Keverjük össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát kapjunk. (Egészen kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk a masszát.) Reszeljük le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, gyúrjuk össze a diómasszával. Csomagoljuk fóliába a diómasszát, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára, majd formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, villa segítségével egyenként vonjuk be csokival a szaloncukrokat. Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé visszaszilárduljon, majd csomagoljuk.

Elkészítés: 90 perc.
Hűtés: 60 perc.

 Aszalt gyümölcsös, fehér csokoládés szaloncukor

3 tuti házi szaloncukor receptIgazi különlegesség: a külső rész íze a népszerű kókuszgolyóét idézi, ezt pedig nagyon jól kiegészíti a különböző aszalványok gyümölcsös íze. Kicsit borzas külsejével nem biztos, hogy ez lesz a legszebb a házi szaloncukrok versenyében, de ez ne tántorítson el minket attól, hogy kipróbáljuk!

Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
20 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg aszalt meggy
30 dkg fehér csokoládé
10 dkg őrölt mandula

Nagy vágódeszkán aprítsuk egészen apróra az aszalványokat. Keverjük jól össze a különböző gyümölcsöket, majd készítsünk kisméretű szaloncukorformákat. (Enyhén bevizezett kézzel könnyen megy.) Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, forgassuk meg benne egyenként az aszalt gyümölcsös szaloncukrokat, majd hempergessük meg őket a mandulában. Rácsra téve hagyjuk megszilárdulni a csokoládét.

Elkészítés: 90 perc.

Jó tudni!

• A csokoládét vízfürdő felett olvasszuk fel, ha nem így járunk el, akkor könnyen túlmelegíthetjük, és akkor leég, csomós lesz, úgy pedig nem tudjuk megforgatni benne a szaloncukrokat.

• 20 dekás kiszerelésben lehet kapni hámozott, őrölt mandulát.

• Mikor a kész szaloncukrokat karácsonyi díszpapírba csomagoljuk, vékony fajtát válasszunk, a vastag, jó minőségű papír ugyanis törni fog, ahogy összecsavarjuk a végeinél.

Még több szaloncukorreceptet találsz a Nők Lapja Konyha decemberi számában! Az előfizetésért katt ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top