nlc.hu
Mézeskalács
Éjjel-nappal falhatod: diétás karácsonyi sütemények

Éjjel-nappal falhatod: diétás karácsonyi sütemények

Itt vannak az ünnepek, te pedig éppen a fogyókúrád kellős közepén tartasz? Íme két diétás recept, hogy ne kelljen lemondanod a legfinomabb karácsonyi sütikről!

 Kímélő beigli

Diós:1433 kcal
Mákos:1609 kcal

Hozzávalók 2 rúdhoz:
• 25 dkg sütiliszt vagy keverék
• 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• fél cs. porélesztő
• 1 kis kanál sütőpor
• 1 ek folyékony édesítő
• csipet só
• 17,5 dkg (kb. 7 ek) zsírszegény tejföl
• 2 egész tojás (ebből 1 a kenéshez!)
• 7,5 dkg (kb. 3 csapott ek) light margarin

 A diós töltelékhez:
• 7 dkg zabkorpa
• 11 ek (kb. 10 dkg) darált dió
• 40 ml (8 ek) tej
• 1 ek folyékony édesítőszer
• citromlé
• fahéj
• negyed marék mazsola
A mákos töltelékhez:
• 10 ek (kb. 10 dkg) darált mák
7 dkg zabkorpa
1 ek folyékony édesítőszer
55 ml (11 ek) tej
fahéj
citromlé
negyed marék mazsola
Éjjel-nappal falhatod: diétás karácsonyi sütemények


Elkészítés:
A hozzávalókból gyors mozdulattal tésztát gyúrok, egy szalvétával letakarom a tálat, és langyos helyen fél-egy órát kelesztem. Addig elkészítem a tölteléket: Először az összes zabkorpát (14 dkg) egy olaj nélküli serpenyőben megpirítom, majd kettéosztom. Külön-külön elkészítem a kétféle tölteléket, összekeverem a tejjel, majd „megmikrózom”: 700 W-on fél-egy percre beteszem, megint jól elkeverem, kihűtöm.

Közben a tésztát átgyúrom, kettéosztom. Az egyiket lisztezett deszkán (süti lisztes!) kinyújtom, meghintem az egyik töltelékkel, szépen tiszta kézzel le is lapogatom. A tészta két szélét oldalt ráhajtom picit a töltelékre, így tekerem fel másik irányból szép egyenletesen, ügyelve, hogy formás kis hengert kapjak. Átemelem a tepsibe. Ugyanígy megtöltöm a másik tésztát is. Először megkenem mindkettőt tojássárgájával, és megvárom, míg teljesen beszívja. Utána átkenem tojásfehérjével, azt is megvárom, míg beszívja. Állítólag ettől lesz szép márványos felületű a beigli. Nekem ugyan nem lett az, de hátha te ügyesebb leszel! Ki is hagyhatod ezt a lépést, csak kend le simán egyszer tojássárgájával, szurkáld meg villával és mehet a sütőbe.
180 fokon, előmelegített sütőben középső rácson kezdtem sütni, aztán mert eléggé pirult, negyed óra után levettem 160 fokra, így sütöttem készre további 20-25 perc alatt.

Tipp: Bármilyen furcsa, egyszeri lefagyasztás után finomabbak voltak, mint frissen!

 Diétás zserbó

Éjjel-nappal falhatod: diétás karácsonyi süteményekCikkünk Szoó Judit: Kilófaló sütemények 0-24 óráig című könyve alapján készült.

A könyv 100 db sütemény receptjét tartalmazza, melyek nem hízlalnak, sőt cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Minden sütemény mellett szerepel a kalóriaérték és szénhidráttartalom, ezeket az értékeket dietetikus állapította meg.

Timp Kiadó », 2 980 Ft

1634 kcal

Hozzávalók a tésztához:
• 25 dkg lisztkeverék süteményekhez
• 5 dkg liszt
• 1 ek édesítőfolyadék
• 1 egész tojás
• 2,5 dkg light margarin
• fél cs. porélesztő
• 2,5 dkg (kb.1 ek) tejföl

A töltelékhez:
• 7 dkg olaj nélkül pirított zabkorpa
•4 ek darált dió (kb. 3 dkg)
• 1 ek xilites édesítőszer vagy amennyi ízlik

Gyors lekvár:
• 2 maréknyi fagyasztott meggy (nálam ez úgy 15 dkg)
• 3 dl víz
• fél cs. (2 ek) főzős vaníliás pudingpor
• fahéj
• édesítő

Éjjel-nappal falhatod: diétás karácsonyi sütemények

Elkészítés:
Összedolgozom a tésztát, 3 részre osztom. Az elsőt kisméretű (20×27 cm) kivajazott tepsibe fektetem. Vastagon megkenem a saját készítésű meggy-, eper- vagy baracklekvárral. (Kenhetsz rá bolti diabetikus lekvárt is, de akkor már csak 14 óráig és módjával lehet enni belőle, mert a lekvár fruktózos, a hamis lekvár viszont édesítőszeres!). A lekvárt megszórom a zabkorpás-diós keverék felével. Ráborítom a második lapot, újra töltelék, harmadik tészta, villával megszurkálom. 180 fokon kb. fél órát sütöm. Fontos, hogy bőven kenjük rá az ízből, mert a tészta sokat beszív, a száraz zserbó pedig nem finom. Csokimázzal vonom be.

Csokimáz:
156kcal

1 dkg zsírszegény, keserű kakaóport és 2 dkg fruktózt 2 evőkanál (10 ml) meleg vízzel, és 1,5 dkg light margarinnal kikeverek, majd mikróban 700 W-on fél perc vagy még kevesebb alatt összemelegítek. Akkor jó, ha a máz kicsit megemelkedik, besűrűsödik, de vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Inkább többször tegyük be néhány pillanatra és keverjük át! Langyosra hűtve vonjuk be vele a süteményeket. Ez egy pici alapadag, nagyobb süteménynél készítsük ennek a többszörösét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top