Tuti Tippek

Számmisztika-szakácskönyv, avagy mi a gasztronómiai stílusod?

Mindannyian mást és másképp szeretünk enni. Van, aki imádja a forró csokit, van, aki ki nem állhatja. Van, aki rajong a tengeri herkentyűkért, és van, aki undorodik tőlük. Ízlések és pofonok – szokták mondani – különböznek.

Ez az eltérés adódhat abból, hogy nem vagyunk egyformák, vagyis más-más típushoz tartozunk.

Az egyén személyiségétől erősen függ például, hogy milyen rendszeresen és mennyire szívesen főz. Milyen gyorsan eszik, mit szeret, és mit nem. Természetesen az egyéni szokások eltérhetnek a tipológiában meghatározottaktól, de általában jellemzőek.

A számmisztika egyfajta tipológia, amelynek segítségével megpróbálhatjuk megfejteni, hogy milyen étkezési stílus jellemez minket, és hogy mi az, ami leginkább a kedvünkre való. Ez egyrészt abban segíthet, hogy ne erőltessünk magunkra olyasmit, ami nem nekünk való. Másrészt pedig, hogy tudatosítsuk, mivel járhatunk a saját kedvünkben, vagy mások mivel tehetnek a kedvünkre.

Most a születési dátumunkból csak a születésnap számára lesz szükségünk.

Példa: 1962. 11. 12-én született személy: 12-én született, 1+2=3, vagyis ő 3-as típus, így a 3-as számot kell elolvasnia.

SZÜLETÉSNAPSZÁM-TÍPUSOK

 

1-es típus: a számmisztikában mindenki 1-es, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született.

Az 1-es típusú ember rendkívül kreatív, szeret újítani. Kifejezetten élvezi, ha eltérhet a megszokott, hagyományos főzési technikáktól, alapanyagoktól és tálalási módoktól.

Kreativitását szereti kiélni főzés közben, ezért rendszerint eltér az előírtaktól. A recept neki arra jó, hogy beindítsa a fantáziáját, ezért a hagyományos ételek is különlegesek az ő „értelmezésében”. Imád kísérletezni új fűszerekkel, újfajta ízpárosításokkal. Különleges képességei miatt „feltalálhat” új recepteket, új módszereket. Ezek ismertetésével népszerűséget és – amennyiben a gasztronómiát hivatásnak választja – szakmai sikereket is elérhet.

A gyorsaság fontos számára, akár főzésről, akár étkezésről van szó. Maga az étkezés számára többnyire időrabló tevékenység, tehát nincs türelme sokat pepecselni. Annyi más dolga van, hogy a főzést és az étkezést igyekszik gyorsan elintézni. Sajnos emiatt kapkodva eszik, ami rossz emésztéshez és súlyproblémákhoz vezethet.

Főleg késő este szeret enni, mert addigra fizikailag, szellemileg már elfárad, így az evés – mint kevésbé fárasztó tevékenység – még belefér az amúgy zsúfolt napi programjába.

Pedig egyfajta terápia lehet számára az ételkészítés, ilyenkor az összes ötletét megvalósíthatja, az összes feszültséget levezetheti. Ez különösen akkor lehet fontos, ha a magánéletében bizonytalanság vagy a munkájában sikertelenség éri.

Élete minden területén szeret egyedül dönteni és cselekedni. Így van ez a főzéssel és akár az étkezéssel is. Számára a társaság nem elengedhetetlen „kelléke” az étkezésnek sem. Persze ő is szereti, ha elé teszik az ételt. Szereti, ha ez különleges, színvonalas, esetleg luxuskörülmények között történik, mert szereti megadni a módját a dolgoknak, így az étkezésnek is. Amennyiben kreativitását kiélheti más területen – pl. szellemi tevékenységben –, akkor az étkezésre nem sokat ad.

Az 1-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: babérlevél, sáfrány, gyömbér, szegfűszeg, bazsalikom, rozmaring, kurkuma.

Zöldségei, gyümölcsei: articsóka, narancs, citrom, lencse, mazsola, olajbogyó, bab, tök, datolya, dió, kókuszdió, sárgabarack, földimogyoró.

Ételei: marhasült, pulykahús, csokoládé, zabkása, árpakenyér, méz.

Kedvence étele: Chateaubriand, sült hús vörösboros mártásban, sült krumpli.

Kedvenc itala: elegáns száraz vörösbor: burgundi, bordói.

 

2-es típus: a számmisztikában mindenki 2-es, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született.

A 2-es típus életében az étkezés nem olyan fontos, mint az ételkészítés. Számára az okoz igazi örömet, ha másoknak örömet szerezhet. Gondosan, odafigyelve és szeretettel készíti az ételt, majd izgatottan lesi a hatást. Szüksége van az elismerésre, mivel az önbizalma nem túl nagy. Ha nem dicsérik meg a főztjét, képes komolyan megsértődni, majd elmegy a kedve az egésztől. Érzékeny lelke, labilis önbecsülése sérülhet vagy erősödhet az elismerés mértékétől függően.

Utolérhetetlen abban, hogy bármilyen mostoha körülmények között, bármilyen lehetetlen időpontban hajlandó főzni, ha erre szépen kérik meg.

Hullámzó hangulata miatt az étvágya is hullámzó. Lehetnek sovány és lehetnek duci időszakai. Előfordulhat, hogy bánatában vagy sikertelenebb napjain többet eszik a kelleténél, de az is lehet, hogy koplal, semmit nem eszik. Hajlamos sanyargatni a testét, ha borús a hangulata.

Feladata annak elérése, hogy az étkezései ne legyenek olyan hullámzóak, mint a hangulata. Sőt, a belső egyensúly megtalálásához és megteremtéséhez komoly segítő eszköz lehet a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Különleges érzéke van: a csecsemők és a kisgyermekek igényeit ösztönösen érzi. Akár férfi, akár nő a 2-es, az Anya archetípusa mindenképpen érvényesül. A gyereknevelés az ő igazi terepe az élet minden területén, így az étkeztetésben és a főzésben is.

A 2-es mindent kettesben szeret csinálni. Egyedül élni, egyedül enni nem tud. Szüksége van egy társra. Így együtt élvezik az előkészítést és a főzést egyaránt. Sőt, az élvezetek csúcsa, ha a közösen elkészített ételt közösen fogyasztják el.

Ha teheti, ne álljon neki főzni, amikor rosszkedve van, mert „belefőzi” az ételbe a szomorúságát. Keleten ezt nagyon komolyan veszik. Azok az éttermek, amelyek adnak a hagyományra, nem engedik a tűzhelyhez a szakácsot, ha az beteg, vagy ha magánéleti problémái vannak, ugyanis az étel átveszi készítője negatív rezgéseit.

A 2-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: majoránna, cikória, vanília, üröm.

Zöldségei, gyümölcsei: dinnye, saláta, uborka, cukkini, tök, káposztafélék, paradicsom, gomba, dió, körte, ringló, szilva, spenót.

Ételei: lazac, halhúsok, baromfi, tojás, bárányhús.

Kedvenc étele: ráksaláta, tejszínes, gombás tortellini.

Kedvenc itala: tejes turmix, gyümölcslé.

 

3-as szám: a számmisztikában mindenki 3-as, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született.

A 3-as igazi társasági ember: szeret társaságba menni, társalogni és társadalmi szerepet vállalni. Ezért az étkezést is akkor élvezi a legjobban, ha ez jó társaságban történik. Ebből következik, hogy nem szeret egyedül enni. A 3-as számára az az ideális, ha az étkezés is társasági esemény.

Fontosak számára a barátok, ezért értük hajlandó nagy felhajtást csinálni, és hajlandó nekiállni akár még főzni is. Imád bulikat szervezni, partikat adni, és erre pénzt és időt is áldozni.

Mivel utolérhetetlenül népszerű, mindenki szívesen elfogadja a meghívását. Az ötletek összegyűjtésében, az ételkészítésben, a tálalásban és a díszítésben jó, ha a segítségére vannak mások, mert az nem az ő terepe. A 3-as a szervezésben, a tárgyalásban, az eseményen való megjelenésben és a társaság szórakoztatásában tud „csillogni”. Természetesen, ha meghívják, ő is szívesen eleget tesz szinte bármilyen meghívásnak, mert számára a legfontosabb, hogy emberek között legyen.

Jó kedélye, rendíthetetlen optimizmusa jó hatással van az étvágyára is, ezért többnyire jó súlyban van. Sok esetben barátságos mentalitása mackós megjelenéssel jár. Mivel nem szorongós, depressziós típus, az étkezés számára nem stresszoldásra kell, inkább az élet és a társaság szeretetéhez tartozik a kiadós étkezés.

 

Nincs túl sok kitartása és türelme, hogy egy hosszadalmasabb, nehezebb ételsort elkészítsen. Ha már odaáll a tűzhely mellé, akkor szereti gyorsan, frappánsan elintézni a főzést. Kedveli az egytálételeket és a rakott zöldségeket, tésztákat, amelyekkel nem kell sokat szöszmötölni.

A személyisége általában jó hatással van másokra is. Ez az élet minden területén igaz, így az étkezésre is. Ha valaki a környezetében rosszkedvű vagy rossz étvágyú, az előbb-utóbb az ő társaságában jobban fog enni, és az életéről is derűsebben fog gondolkozni.

A 3-as vidámsága természetes, ezért nem kell ezen túl sokat agyalnia. Maradjon vidám és jó humorú! A legtöbbet ezzel teheti a többiekért.

A 3-as szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: kapor, petrezselyem, kömény, menta, citromfű.

Zöldségei, gyümölcsei: ribizli, szeder, borsó, spárga, cékla, paradicsom, egres, áfonya, cseresznye, földieper, alma, gránátalma, őszibarack, szilva, burgonya, sárgarépa, olajbogyó.

Ételei: liba-, kacsa-, tyúkhús, savanyúságok, korpás búzalisztből készült kenyér és tészta.

Kedvenc étele: bolognai spagetti, szendvicsek.

Kedvenc itala: könnyű, száraz fehérbor, szénsavas üdítők.


4-es szám: a számmisztikában mindenki 4-es, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született.

A tipikus 4-es két lábbal áll a földön, tehát józan, reális és gyakorlatias gondolkodású. Mentes a szélsőségektől (kivéve, ha 22-én született), vagyis nem megy bele divatos fogyókúrákba, nem sanyargatja a testét semmilyen diétával. Hajlamosabb lassan, kitartóan és céltudatosan tenni az ideális testsúly eléréséért.

Kifejezetten kedveli a kiadós reggelit, amelyet csendben és az aznapi feladatainak átgondolásával szeret tölteni. A nap többi étkezésére is ez a legjellemzőbb. Számára mindennél fontosabb a nyugalom, a csend és a kiszámíthatóság, vagyis nagyon utálja, ha sürgetik vagy ha kérdésekkel bombázzák evés közben.

Nem tartja fontosnak a társasági összejöveteleket, nem szereti a felhajtást, sem a hangos, zajos bulikat. Jobban kedveli például a munkavacsorákat, ahol étkezés közben érdemi kérdésekkel lehet foglalkozni, vagy családi körben a teendők megvitatását lehet elintézni.

A 4-es számára fontosak a tradíciók. Nagyon odafigyel a családi vagy nemzeti hagyományok ápolására. Ez az étkezésben, illetve az ételkészítésben is megnyilvánul. Hajlandó akár kutatásokat is végezni a régi szokásokkal kapcsolatban, hogy felelevenítse azokat. Előnyben részesíti a nagymamájától vagy dédanyjától átörökített recepteket. Természetesen a tárgyakkal is így van. Ha netán ez egy réges-régi szakácskönyv, akkor különösen becsben tartja.

A 4-es szívesen és alázattal szolgál. Ha szükséges, bármilyen lehetetlen időpontban hajlandó odaállni főzni. Hűen ragaszkodik a jól bevált receptekhez. Nem érzi szükségesnek, hogy kísérletezzen, újítson.

A vendéglátásban utolérhetetlen a precizitása. Nem biztos, hogy lelkesen fogad vendégeket, mert az nagy felfordulással jár, de ha rászánja magát, akkor előre, aprólékosan megtervez minden részletet.

Szereti a rendet és a tisztaságot, ezért a vendégek távozása után, bármilyen késő is legyen, fáradságot nem ismerve odaáll mosogatni, és elpakolni mindent. Az igazság az, hogy ő a mosogatás utáni rendtől érzi jól magát.

A 4-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: kömény, édeskömény, szegfűszeg.

Zöldségei, gyümölcsei: bab, borsó, fokhagyma, paraj, spárga, sárgarépa, szeder, naspolya, málna, datolya, földieper.

Ételei: sonka, borjúhús, angolna.

Kedvenc étele: hidegtál sok zöldséggel és sajttal.

Kedvenc itala: gyógyteák, erős kávé.

 

5-ös szám: a számmisztikában mindenki 5-ös, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született.

Az igazi 5-ös életelve: a változatosság gyönyörködtet – ezért imád mindennap más és más helyszínen, más és más emberekkel étkezni. Élvezi, ha egy fura társasággal szokatlan időpontban bizarr ételt fogyaszthat el. Nincsenek fenntartásai semmilyen különc dologgal kapcsolatosan.

Az utazás rendkívül fontos számára. Vonzzák az egzotikus tájak és emberek. Utazásai során szívesen kóstol meg különböző helyi specialitásokat, ezeket akár meg is tanulja ott helyben, majd otthon a barátai, kollégái, vendégei kedvéért elkészíti.

Szívesen hív vendégeket. Ezt általában spontán, váratlanul, de nem túl gyakran teszi. Többnyire jó kedélyű, joviális és optimista, ettől igazán közkedvelt, sőt ellenállhatatlan, akár férfi, akár nő, így a meghívását nem szokták visszautasítani. A vendégei kedvéért nagyon kitesz magáért. Különleges ételeket különc módon, különféle érdekességekkel megspékelve tálal fel. Időt és pénzt nem sajnálva képes utána járni, hogy minél extrémebb legyen az általa szervezett parti, majd ő is ugyanúgy élvezi, mint a vendégei. Nem tetszeleg a formális vendéglátó szerepében.

Kifejezetten élvezi a váratlan, szokatlan eseményeket, így ő is szívesen eleget tesz meghívásoknak, főleg, ha az valami különleges alkalomra szól. A meglepő dolgok dobják fel őt, sőt azok éltetik igazán. A hétköznapok rutinja megöli lelkesedését, lendületét és életkedvét, ezért számára létszükséglet, hogy állandóan történjen valami vele vagy körülötte. Ebből fakad, hogy étkezései is éppoly rapszodikusak, változatosak, mint élete minden területe, ez viszont nem igazán egészséges dolog. Jó lenne, ha nem az ételek mennyisége és az étkezések időpontja lenne változatos, hanem inkább az alapanyagok és a tálalás módja. Az egészséges táplálkozás és emésztés alapfeltétele, hogy a szervezet rendszeresen, elegendő mennyiségben kapjon jó minőségű táplálékot. Kifejezetten káros kiéheztetni a szervezetet, és a nagy lakomák is pont ilyen károsak.

Az 5-ös szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: bazsalikom, majoránna, szerecsendió.

Zöldségei, gyümölcsei: padlizsán, uborka, hagyma, kukorica, zeller, gomba, kivi, őszibarack, mogyoró, dió és minden csonthéjas gyümölcs, szőlő, körte, rebarbara.

Ételei: marhahús, pacal, madártej, zabkenyér.

Kedvenc étele: máj berlini módra, majonézes saláták.

Kedvenc itala: mézsör, gyümölcslikőr, bólé.

 

 

6-os szám: a számmisztikában mindenki 6-os, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született.

A 6-os típus tudja a legjobban, legintenzívebben élvezni az életet és a fizikai test nyújtotta élvezeteket, így az ízeket és az étkezést is. Minden érzékszerve érzékenyen, kifinomultan működik. Az illatokkal, a színekkel, a fényekkel képes igazi jó hangulatot teremteni.

Ha egy 6-os főz, akkor nemcsak az ízek harmóniájára ügyel, hanem a tálalás, terítés minden részletére is. Például ha egy piros színű, mondjuk, paradicsomos ételt tesz az asztalra, akkor biztos, hogy a tányér, a szalvéta és a gyertya színe is harmonizál az étellel. Természetesen mindennek a kivitelezéséhez, megvásárlásához pénz szükséges, ezért fontos egy igazi 6-os számára a jólét és egy biztonságos, kellően magas életszínvonal. Ráadásul szeret vásárolni, élvezi, ha összeválogathatja az egymáshoz illő dolgokat, bármiről is legyen szó. Egyesek csodálják, mások pedig irigylik ezért, de nem ez számít, hanem az, hogy ő megtehesse ezt, kiélhesse ezt a mélyen belülről fakadó igényét.

Tehát a 6-osnál a főzés nem ér véget az étel elkészítésével, hanem a tálalás is éppoly szerves része a „ceremóniának”. Megadja a módját mindennek, amit csinál.

Szeretettel és nagy gonddal készül, ha vendégek jönnek. Ők igazi szíveslátásban részesülnek, és biztos, hogy minden érzékszervük ki lesz elégítve.

Természetesen a 6-os is örül, ha meghívják. Biztos szépen kiöltözik, és visz ajándékot a házigazdának, ugyanis imád apró tárgyakkal kedveskedni környezetének. A 6-os másik témája a gondoskodás. Életében fontos szerepet játszik, hogy gyerekekről, betegekről, elesettekről gondoskodhasson. Biztos, hogy élete során huzamosabb ideig vagy többször visszatérően kell segítenie, pátyolgatnia rászorultakat.

Lehetnek súlyproblémái. Azért hajlamos a hízásra, mert imád enni. Igazi gourmand, akinek fontosak az ízek, az ízletes ételek, amelyeket igazi élvezettel fogyaszt el. Ha valakinek rossz étvágya van, annak elegendő, ha csak nézi, ahogy egy 6-os ember eszik, és biztosan meg fog jönni az étvágya!

A 6-os szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: mustár, petrezselyem, zsálya, fahéj, levendula.

Zöldségei, gyümölcsei: burgonya, cékla, bab, tök, paraj, gomba, brokkoli, karfiol, dinnye, füge, sárga- és őszibarack, alma, körte, szilva, ringló, narancs, banán, dió, mandula.

Ételei: hal, rák, disznóhús, rozskenyér, tésztafélék.

Kedvenc étele: disznótoros, Esterházy-torta.

Kedvenc itala: sör, forralt bor.

 

7-es szám: a számmisztikában mindenki 7-es, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született.

A tipikus 7-es igazi aszkéta. Ez két dolgot jelent: 1. nem fontos az életében az étkezés; 2. képes napokig nem enni, böjtölni. Az ő értékrendjében a fizikai test nyújtotta élvezetek a sokadik helyen szerepelnek. Fontosabb számára a szellemi tevékenység. Azt élvezi, ha kutató-, gyógyító- vagy tanítómunkát végezhet. Ez teljesen leköti és kielégíti. Ezért, ha ő nő, és háztartást kell vezetnie, akkor azt valószínűleg szívesen, de nem a legnagyobb lelkesedéssel teszi.

A 7-es puritán, csendes ember. Általában nem sokat ad a külsőségekre, inkább a belső tartalomra figyel. Azt vallja, hogy a szépség és fiatalság mulandó, nem érdem, hanem csak állapot. Ebből adódik, hogy az ételeknek is inkább a belső tartalmára ügyel. Fontosnak tartja az egészséges táplálkozást: vegetáriánus, makrobiotikus, testkontrollos vagy biogazdálkodásból származó, vegyszermentes élelmiszerekből készülő ételek híve.

A rendszeres böjtöt nélkülözhetetlennek tartja, nemcsak a tisztító-regeneráló hatása miatt, hanem az önmegtartóztatás gyakorlása miatt is. Hite szerint, ha képes az ember bármiről lemondani, az a belső értékét növeli, és edzi az ember jellemét.

Meglehetősen távolságtartó, nem szeret beszélgetni, csak ha annak célja, tartalma van. Ebből adódik, hogy vendégségbe, társaságba sem megy szívesen, kivéve, ha hasonló gondolkodású, beállítottságú emberekről van szó.

Arra is ügyelnie kell, hogy bár fölöslegesnek tartja a külsőségeket, a díszes tálalást, a nagy felhajtást, de ne nézze le mások ilyen irányú igyekezetét!

Annak ellenére, hogy archetípusa a Remete, neki is családban kell élnie, munkahelyen kell dolgoznia, emberek között mozognia, vagyis alkalmazkodnia kell a többiek igényeihez. Ahhoz, hogy elfogadják és befogadják őt, neki is tennie kell. Kicsit barátságosabbnak, vidámabbnak és közlékenyebbnek kellene lennie.

A 7-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: só, kömény, szegfűszeg.

Zöldségei, gyümölcsei: saláta, káposzta, zeller, burgonya, dió, torma, gomba, paraj, uborka, alma, szőlő, rebarbara, banán, aszalt gyümölcsök.

Ételei: sertéssült, libahús, hering, tojásrántotta, búza-, zab- és köleskása.

Kedvenc étele: marhahúsleves, pármai sonka fekete kenyérrel.

Kedvenc itala: ásványvíz, fekete tea.

 

8-as szám: a számmisztikában mindenki 8-as, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született.

Az igazi 8-as mindent gyorsan, nagy energiabefektetéssel csinál, így az étkezést és az ételkészítést is. Nincs türelme se „főzőcskézni”, se lassan – jól megrágva az ételt – enni. A tűz olyan intenzíven lobog benne, hogy az anyagcseréje is gyors. Mindent, amit megeszik, gyorsan elégeti a szervezete, így általában nem jellemző rá a súlyfelesleg. Ebben nemcsak a gyors anyagcsere, hanem a mozgékony életstílus is közrejátszik, hiszen a tipikus 8-as általában fizikailag is aktív életet él. Sportol, jógázik, vagy csak sokat futkos a munkájából adódóan.

Általában kedveli a csípős, fűszeres ételeket, mert abban van élet, van „spiritusz”. Ahogy őbenne is! Vigyáznia kell arra, hogy ne vigye túlzásba, mert többek között magas vérnyomást, gyomorfal-irritációt okozhat a túl csípős, ill. fűszeres étel.

Élete fontos része a célkitűzés és a cél felé törekvés. Ha a főzésnek van konkrét célja, akkor szívesen és lendületesen elkészíti. Például ha szerelmes, a hódítás vagy a csábítás eszközeként használhatja az ételkészítést. Egy jól eltalált étel szabályos afrodiziákum, vágyserkentő. Pl. csilis penne, csokifondü stb.

Csak úgy rutinból, megszokásból nem hajlandó főzni. A család, az érzelmi kötődések és kötelességek nem olyan jelentősek számára. Fontosabb a karrier, a pozíció vagy a pénz, mert számára ezek „mérőeszközei” a sikernek. Ezért ő a főzést vagy az étkezést többnyire időrabló tevékenységnek tartja, kivéve, ha azok a céljának elérésében szerepet játszhatnak. Például munkavacsora vagy fogadás, ahol befolyásos emberekkel találkozhat.

Tanulnivalója lenne, hogy kicsit lassítson, figyeljen oda a környezete igényeire, hallgasson meg másokat, esetleg a szerettei kedvében járjon például azzal, hogy szakít rájuk időt. Ugyanis egy vacsorameghívásnak nemcsak akkor kell eleget tenni, ha az a munkáról, pénzkeresetről szól. Meg kellene tennie néhány dolgot azért, hogy a „csak úgy” életelv érvényesüljön! Meghívhat barátokat, kedveskedhet nekik egy ebéddel vagy grillpartival úgy, hogy annak nincsen éppen semmilyen konkrét oka vagy célja.

A 8-as szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: fokhagyma, bors, csili, gyömbér, Cayenne-bors, torma, paprika.

Zöldségei, gyümölcsei: hagyma, fokhagyma, retek, zeller, paraj, karfiol, póréhagyma, torma, pepperoni paprika, egres, alma, kaktuszgyümölcs, áfonya, füge.

Ételei: marhafelsál, szalonna, angolna, tintahal, polip, békacomb, csuka, sügér, kukoricakenyér, szardínia, rizs, madártej.

Kedvenc étele: tatár bifsztek, fasírt, grillezett húsok, zöldségek.

Kedvenc itala: röviditalok (erős, ütős), whisky.

9-es szám: a számmisztikában mindenki 9-es, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született.

A 9-es univerzális szám. Az ilyen típus érdeklődése, képességei és lehetőségei határtalanok. Minden emberrel, nemzettel képes azonosulni, mert számára a világ nem az országhatároknál ér véget, hanem ott kezdődik. Jellemző rá a nemzetközi, sőt globális gondolkodás. Manapság ezt a legszemléletesebben talán a zöldek testesítik meg. Ők az emberiségért, a bolygónkért és egy egészségesebb életért harcolnak.

A 9-es igazi idealista, és nemes lelkű, emberbarát. Sokan kedvelik, de kevesen értik meg. Kicsit hóbortosnak, különcnek tartják. Ő jó ember, minden igaz rá, ami úgy kezdődik, hogy jó: jólelkű, jó szándékú, jószívű, jóindulatú, jóérzésű, jó eszű, jóhiszemű – jól át lehet vágni. Ezért meg kell tanulnia egy kicsit óvatosabbnak, gyanakvóbbnak lennie, de csak annyira, hogy meg tudja védeni magát.

A 9-es az ideák embere, ezért fontos számára, hogy bármit csinál, az valamilyen elvnek a mentén haladjon. Lehet ez az egészséges táplálkozás bármelyik irányzata: vegetáriánus, makrobiotikus, jódban gazdag vagy biotermesztésű alapanyagokból. Szinte mindegy, a lényeg, hogy legyen idea!

Mivel elméleti ember, nem nagyon fontos számára a kivitelezés – vagy a test és annak igényei. Annyira nincs „itt” az anyagban, hogy gyakran elfelejtkezik az étkezésekről. Bár érez éhséget, könnyen figyelmen kívül hagyja.

Számára a kulináris élvezetek érdektelenek. A 9-es nem szándékosan éhezteti magát, hanem egyszerűen nem jut eszébe enni. Ráadásul elég válogatós – itt is érvényesül a tökéletességre való törekvés. Maximalista, magasra teszi a lécet, bármiről legyen is szó. Ha már egyszer leül enni, minden legyen az elképzelései szerint a legjobb.

Ha hivatásszerűen készít ételt, akkor a gasztronómiát csakis mint művészetet képes művelni. Mesterszakácsként nemzetközi versenyeket nyerhet. Őt nem az élvezetek teszik gourmand-ná, hanem az igényessége.

A 9-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: üröm, torma, fokhagyma, mustár, gyömbér.

Zöldségei, gyümölcsei: vöröshagyma, fokhagyma, torma, zöldpaprika, spárga, alga, szójabab, tök, paradicsom, répafélék, reberbara, szilva, görögdinnye, papaja.

Ételei: rizs, sajtfélék, tej, marhahús, savanyú káposzta.

Kedvenc étele: gerslileves, csalánleves, kínai és indonéz rizsételek.

Kedvenc itala: vermut.

 

11-es szám: a számmisztikában mindenki 11-es, aki 11-én vagy 29-én született.

A 11-es mesterszám. Ez azt jelenti, hogy több tehetséget, több feladatot és nagyobb felelősséget kapott. Mivel élete, érdeklődése, vitalitása nem mérhető átlagos mértékkel, nehéz lépést tartani vele. Más témák lelkesítik, más ismeretek vonzzák, mint az emberek többségét. Ez a másság olykor áldás, olykor átok.

Hajlamos többet idegeskedni, és nagyobb belső feszültség jellemzi, mint a többieket. Mindez erősen igénybe veszi az idegeit. Ennek ellensúlyozása érdekében fontos, hogy mindig kialudja magát! A másik, hogy nem szabad ennie, ha ideges, mert az étellel az idegességet is lenyeli, ettől a gyomra és a belei is kikészülhetnek. A legjobb, ha megiszik 2-3 pohár vizet, ezzel szabályosan kimossa magából a feszültséget, és pár perc múlva ehet.

Hajlamos a kapkodásra. Rosszul viseli a sürgetést, ezért úgy kell alakítania például a konyhai teendőit, hogy szánjon bőven időt a főzésre. Senkinek sem jó, ha a saját stresszét belefőzi az ételbe. Ha nincs ideje, vagy ha nagyon hajszoltnak érzi magát, akkor inkább ne főzzön. Ugyanígy van a vendégekkel is: ha fáradt és ingerült, akkor inkább mondja le a vendégeket, mint hogy valakit megbántson. Természetesen nem teheti az ember mindig azt, amihez kedve lenne, de a 11-esnek nagyon oda kell figyelnie, hogy bizonyos dolgokat lehetőleg akkor csináljon, ha a hangulata kedvező. Ilyenkor briliáns ételeket készít, csodálatosan tálal, és lenyűgöző társaság a személye.

Lelkes, nyitott, vállalkozó szellemű. Izgatja minden szokatlan, felfedezendő téma, ezért a konyhában is bátran kísérletezhet. Szokatlan, újszerű ízkombinációkat próbálhat ki. Nyugodtan eltérhet a megszokott ízektől és technikáktól. Nem baj, ha fura lesz a végeredmény. Tudnia kell, hogy a reformdolgok fogadtatása kezdetben nem mindig kedvező! Egy kis kudarc nem szabad, hogy kedvét szegje. Csiszolgassa, fejlessze az eredeti ötletet, és a vége biztosan siker lesz!

A 11-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: borsfű, kapri, mandula.

Zöldségei, gyümölcsei: zeller, fekete retek, dió, kivi, nektarin, kenyérgyümölcs.

Ételei: pulykahús, fácánhús, pekingi kacsa, angolna.

Kedvenc étele: franciapalacsinta, salátamix.

Kedvenc itala: pezsgő.

 

 

22-es szám: a számmisztikában mindenki 22-es, aki 22-én született.

A 22-es mesterszám, és mint ilyen, különlegesebb a 9 alapszámhoz képest. Több tehetséget, több feladatot és nagyobb lehetőségeket kapott. A 22-es hajlamos kíméletlenül hajszolni magát. Intenzíven csinál mindent. Ennek törvényszerű következménye, hogy időnkénti kifullad, leáll. Ilyenkor „légüres térbe” kerülhet, amit nem könnyű elviselnie. Ugyanakkor mérhetetlen energiát nyer a „mindent bele” életvitellel: amilyen odaadással, lendülettel és elszántan csinál valamit, olyan nagy erőt, sőt hitet fog kapni cserébe. Ha például vendégeket hív, akkor hatalmas lakoma lesz. De mivel a szélsőségek is jellemzik, előfordulhat a másik véglet is, vagyis chips és nápolyi kerül az asztalra. Jobb lenne, ha megkímélné a vendégeit ezektől a kellemetlen meglepetésektől. Ugyanakkor ő maga nem bánja, ha meghívást kap olyan helyre, amely valamilyen szempontból szokatlan, bizarr: vagy a helyszín, vagy az ételek, vagy a vendégek ruházata.

Szereti a kockázatot és a kísérletezést. Életfilozófiája: „Ami nem öl meg, az megerősít.” Ezért hajlandó olyan ételt is megkóstolni, amely veszélyes, mérgező stb. Jobb lenne, ha az ésszerűség keretein belül maradna. Az életét nem kellene kockáztatnia! Bár az is igaz, hogy ő tipikus túlélő: minden bajt, katasztrófát túlél. Feladata, hogy saját életével példát mutasson másoknak, hogyan kell talpra állni újra és újra. Személye hasonlatos egy generátorhoz, amely saját és mások működéséhez szükséges áramot is megtermeli. A 22-es ember képes a környezete számára erőt és hitet adni különösen nehéz időkben. Van egy mondás, mely szerint bajban ismerszik meg a barát. Ő tipikusan az az ember, akire bajban lehet a legjobban számítani. Ha azt látja, hogy valaki éhezik vagy nélkülöz, akkor beindul a megmentő késztetése, és mindent elkövet, hogy kisegítse a bajbajutottat. Ez az ember lehet vadidegen is. Szívesen főz vagy vásárol neki. Hálát nem is vár el.

A 22-es szám rezgésének megfelelő alapanyagok és ételek:

Fűszerei: torma, hagyma.

Zöldségei, gyümölcsei: fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma, gomba, retek, áfonya, füge.

Ételei: gombás, rizses ételek, nyers hal, nyers kígyó, füstölt angolna, tormás majonéz, makrobiotikus ételek.

Kedvenc étele: tintahalkarikák fokhagymaszószban, csípős sült kolbász.

Kedvenc itala: gyógyvíz, keserűvíz vagy pálinka.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top