Dekor

Törhetetlen gömbök saját kezűleg

Tépni, ragasztani, lakkozni. Ennyi. Ilyen egyszerű. Kipróbáltunk egy újfajta dekupázstechnikát. Törhetetlen karácsonyi díszek készültek.

Alapanyagok

A sztiroporgömbök hálás alapanyagok. Mindenféle alapozás nélkül azonnal dekupázsolhatók, és a plextol (a plextol az én univerzális dekupázsragasztóm) éppen annyira kedveli, mint a fát. A sztiroporgömböket 6 méretben lehet megvásárolni, de nekem nincs türelmem a nagyon picikkel pepecselni, így csak a 8, 10 és 12 cm-eseket használom.

 

Logikusan a dekupázsolás másik igen fontos alapanyaga a dekupázspapír. A szalvéta és a felhasználás előtt „beáztatást” igénylő klasszikus dekupázspapír hátránya, hogy kisollóval türelmesen és aprólékosan ki kell vágni a mintákat, egy nagyobb gömbhöz legalább egy tucatot, amelyek a felragasztás során akár el is szakadhatnak, nyúlhatnak. Azonkívül dekupázsolás után a gömb üres részeit illik befesteni, és újabb száradás után jöhet a lakkréteg. Látványos, de pepecselős. Ezzel szemben a harmadik típusú dekupázspapír – egy ív ára valamivel 300 Ft alatt van – egészen vékony, csupán selyempapír vastagságú, színes, és décopachra invitál.

A karácsonyfadísz-készítéshez a sztiroporgömbökön és a decopachpapírokon kívül szükség van még ragasztóra (plextol), zsákvarró tűre (megtartani a gömböt ragasztás közben, majd a felzsinórozás is macerás nélküle), üres vécépapír-gurigára (ezen a legkényelmesebb szárítani a gömböket), ecsetre, csillámporra, valamint vékony szalagra vagy zsinórra. Extra és egyáltalán nem nélkülözhetetlen a fémpöcök, amelyet a sztiroporgömbbe lehet szúrni, ott megfeszül, és közben kis akasztója lesz a gömbnek.

A technika

Bármilyen hihetetlen, a décopach, azaz a foltdekupázs valóban három lépésből áll. Ki kell választani a papírt, a papírt össze kell tépkedni – igen vandál művelet, de elengedhetetlen –, ezután a gömbre kell ragasztani. A papírfecniket lehet teljesen összevissza ragasztani, de akár a papír mintáját követve is. Fantáziától és a véletlentől függ.

Az apróbb darabokat könnyű egymáshoz igazítani, és nem is gyűrődnek ragasztás közben. A papírok, bár vékonynak tűnnek, erősek, nem szakadnak, nem nyúlnak, és jól tartják a színüket. Könnyen és gyorsan lehet dolgozni a décopachpapírokkal, és ha száradás előtt beszórjuk a kész művet csillámporral, akkor egy éjszakával később nincs más feladat, mint felzsinórozni és a karácsonyfára akasztani őket. A décopachpapírokkal díszített gömb, miután megszárad a plextol, igen fényesen csillog, még csillámpor nélkül is. Szóval nem kell megijedni, hogy dekupázsolás közben mattnak és „ragasztósnak” tűnik.

Karácsony.lap.hu »
Dekoráció.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top