Ünnepi menü

Szegfűszeges, mézes mázas sonka – ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

Nem múlhat el a karácsony Gordon Ramsay ünnepi receptjei nélkül, csalódni pedig idén sem fogunk. Három nagyon extra, de egyszerű receptet hoztunk el tőle.

Kapribogyós fésűkagyló

Kapribogyós kagyló és likőrboros krémdesszert - ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

Hozzávalók

  • 250 g újburgonya
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 12 nagyobb méretű fésűkagyló
  • 70 g madársaláta és/vagy bébispenót
  • citromlé

Hozzávalók a vinaigrette mártáshoz

  • 25 g kapribogyó
  • 25 g mazsola
  • 25 g magozott zöld olajbogyó
  • 100 ml víz
  • 1 ek. balzsamecet
  • 3 ek. olívaolaj
Kapribogyós kagyló, mázas sonka és likőrboros krémdesszert - ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

Elkészítés

1. Főzzük puhára a burgonyákat, hámozzuk meg, majd vágjuk 5 mm-es szeletekre! Tegyük félre!

2. A vinaigrette mártáshoz tegyük a kapribogyót, a mazsolát, az olajbogyót és a 100 ml vizet egy tálba, lassú tűzön forraljuk fel, majd tegyük az aprítóba, adjuk hozzá a balzsamecetet, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és dolgozzuk jól össze!

3. Egy kevéske olajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a krumplikarikákat 2-2- percig mindkét oldalán, sózzuk, borsozzuk. Ha ropogós és aranybarna lesz, tegyük félre, tartsuk melegen!

4. Újra forrósítsunk fel egy adag olívaolajat, óvatosan helyezzük bele a kagylókat, pirítsuk át mindkét oldalon úgy, hogy aranybarna legyen. Egy előmelegített tányérra szedjük ki!

5. A tányérra tegyünk egy-egy marék salátát, finoman locsoljuk meg olíva olajjal, facsarjunk rá citromot, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük rá a krumplit és a kagylókat, és locsoljuk meg a mártással!

Szegfűszeges, mézes mázas sonka

Kapribogyós kagyló és likőrboros krémdesszert - ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

Hozzávalók

  • 3 kg kicsontozott sertéslapocka
  • 4 közepes nagyságú sárgarépa durván aprítva
  • 1 póréhagyma durván aprítva
  • 1 fej vöröshagyma durván aprítva
  • 1 tk. bors, frissen őrölve
  • 1 tk. koriander mag frissen törve
  • 1 rúd fahéj
  • 3 babérlevél
  • 1 tasak szegfűszeg

Hozzávalók a mázhoz

  • 100 g barna cukor
  • 50 ml likőrbor
  • 25 ml balzsamecet
  • 125 g méz

Elkészítés

1. Tegyük a sonkát egy nagy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje! Tegyük mellé a répákat, a póréhagymát, a vöröshagymát, a borsot, a koriandert, a fahéjat és a babérleveleket! Forraljuk fel, majd lassú lángon főzzük 3 órán keresztül! A közben keletkező habot kanalazzuk le róla! Ha a sonka megfőtt, vegyük ki a főzővízből, és hagyjuk kicsit kihűlni! (Tipp: a levest szűrjük le és fagyasszuk le, alaplének kiváló).

2. A máz elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a cukrot, a likőrbort, a balzsamecetet és a mézet, és lassú tűzön melegítve dolgozzuk össze! Forraljuk fel, majd egyből tegyük takarékra a gázt és addig főzzük (kb. 3 perc), amíg egy sötét szirupot nem kapunk. A mázat ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert könnyen felforrhat.

3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáz: 5. fokozat). Egy éles kés segítségével húzzuk le a bőrét úgy, hogy kevéske zsírréteg megmaradjon. Ezt a zsírréteget vagdossuk be rácsos mintára úgy, hogy a húst ne vágjuk be. A rácspontoknál szúrjunk a húsba egy-egy szegfűszeget!

4. Helyezzük a sonkát egy jénaiba, a máz felét öntsük rá, kenjük be vele a húst, és tegyük be 15 percre a sütőbe! Vegyük ki, öntsük rá a maradék mázat, és süssük további 25 percen keresztül! A hús akkor van készen, ha a máz mindenütt ropogós aranybarna.

5. Vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk pihenni 15 percig!

Likőrboros pohárkrém

Kapribogyós kagyló és likőrboros krémdesszert - ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

Hozzávalók a likőrboros zseléhez

  • 200 ml likőrbor
  • 2 lapzselatin
  • 2 ek. porcukor

Hozzávalók a krémhez

  • 500 g mascarpone
  • 6 ek. porcukor
  • 2 narancs reszelt héja
  • 5 ek. likőrbor
  • 50 g kandírozott vegyes gyümölcs
  • 300 ml tejszín
  • 250 g kuglóf
  • étcsokoládé a díszítéshez

Elkészítés

1. A likőrboros zselatin elkészítéséhez a lapzselatint áztassuk be és tegyük félre! A likőrbort és a cukrot egy lábasban keverjük össze, majd lassú tűzön melegítsük fel, de forrás előtt vegyük le a tűzről! A lapzselatint vegyük ki a vízből, tegyük bele a likőrboros szirupba, és addig kevergessük, amíg fel nem oldódik. A zselatint öntsük egy lapos edénybe, hagyjuk kihűlni, fedjük le, és pár órára tegyük a hűtőbe!

2. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, a narancshéjjal! Kanalazzunk hozzá 5 evőkanál likőrbort, és keverjük hozzá a kandírozott gyümölcsöket!

3. Egy másik edényben verjük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a mascarponéhoz!

4. A kuglófot vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük egy tálba. Öntözzük meg likőrborral!

5. Vegyük elő a likőrboros zselatint, vágjuk kisebb kockára!

6. Vegyük elő a poharakat, amikben tálalni akarjuk a desszertet! Tegyünk egy sor kuglófot a pohár aljára, majd szórjuk meg egy marék zselatinkockával! Erre kanalazzunk rá egy réteget a mascarpone masszánkból, majd jöhet egy újabb réteg kuglóf és zselatin – végül egy utolsó réteg mascarpone.

7. Szórjuk meg csokireszelékkel, és tegyük hűtőbe!

Még több ünnepi menü az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top