Ünnepi menü

Így lesz nyugis az idei karácsony: tippek az ünnepi menü megtervezéséhez

Hagyományos, vagy mindig valami új? Szűk családi kör, vagy sok-sok rokon és barát? Vega, paleo vagy mindenevő menü? Mindenkinél más az ünnepi ételsor és mások a szokások, de néhány tipp a tervezéshez mindenkinek jól jöhet.

Tervezgetünk, fejben főzünk, kicsit izgulunk, hogy minden rendben legyen, aztán eljön az ünnep napja, és kiderül, hogy jól sikerült-e az ütemezés. Segítünk néhány tippel, hogy idén minden zökkenőmentes legyen.

1. Már most megkezdhetjük a készülődést: érdemes ritkítani a tartalékokat, a kamra polcain sorakozó lekvárokat, tésztákat, szószokat és befőtteket (el)használni, kicsit könnyíteni a mélyhűtőn. Jól fog jönni a hely a karácsonyi nagybevásárlás idején, és az ünnepek alatt a sok finomság tárolására.

2. Terv a lelke mindennek! Akár hagyományosan mindig ugyanaz a menü, akár minden évben újdonságok kerülnek az asztalra, akkor is érdemes tervet készíteni. A terv összeállításához végig kell gondolni, hány emberre főzünk, és van-e valakinek ételallergiája, bármilyen speciális igénye. Jó, ha összeírjuk minden napra a tervezett ételek sorát, az ünnepi menütől a másnapi vendégváró falatokon keresztül a reggelikig minden. Ha ez a lista megvan, akkor már csak tételesen végig kell venni, hogy melyik ételt ki és mikor készíti el.

Így lesz nyugis az idei karácsony: tippek az ünnepi menü megtervezéséhez

3. Vannak olyan kekszek, aprósütemények, amelyeket napokkal, vagy akár egy héttel előre el lehet készíteni. Érdemes ezeket idejében megsütni, hogy tényleg legyen egy adag mézeskalács, cantuccini vagy csokis keksz a polcon. Ezek azért is jók, mert egy kis kreativitással akár elegáns desszertté is alakíthatók. Elég csak egy kicsit összetörni a mézeskalácsot, rumos-porcukros tejszínhabra szórni, egy kis meggybefőttet adni hozzá, és már kész is az isteni finom pohárdesszertünk. Így ha véletlenül kifutunk az időből, és már nincs idő az édességre, pillanatok alatt az asztalra varázsolhatunk egy ilyen gyors finomságot. 

Tovább a teljes cikkhez >>>

Így lesz nyugis az idei karácsony: tippek az ünnepi menü megtervezéséhez

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top