Ünnepi menü

Ünnepi menü halimádóknak

Bár tény, hogy mi magyarok – sajnos – ritkán eszünk halat, azért karácsonykor sok helyen kerül az ünnepi asztalra egy-két halas fogás is. Halimádóknak ajánlunk néhány receptet, hogy ezen a különleges estén igazán finom legyen az ünnepi menü.

Gondoltunk már a húsimádókra, ajánlottunk ünnepi menüt a vegáknak, így most eljött a halimádók ideje! A hagyományos halas fogások mellett érdemes egy kicsit újítani is, a halászlé és a rántott ponty mellé beiktatni egy finom pisztrángot, egy északi hallevest, vagy akár egy finom tőkehalas fogást. 

Norvég halleves

Ünnepi menü halimádóknak

Hozzávalók:

  • 60 dkg tőkehalfilé
  • 3 tk. barnacukor
  • 4 ek. fehér borecet
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 1 póréhagyma
  • 1 fehérrépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 6 dkg vaj
  • ízesítéshez petrezselyem
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 3 dl crème fraiche
  • ízesítéshez só

A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A crème fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

Sóban sült pisztráng

Ünnepi menü halimádóknak

Hozzávalók 4 személyre:

  • személyenként 1 zsigerelt pisztráng (kb. 15-20 dkg)
  • citromdarabka
  • 2 csokor friss kakukkfű
  • só, frissen őrölt tarka bors
  • durva tengeri só a sóágyhoz

A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. A citromot felkarikázzuk. A hal belsejét borsozzuk, majd megtömjük kakukkfűvel, és citromkarikákat fektetünk bele. Egy tepsibe 1 cm magasan sót szórunk, erre fektetjük a halakat úgy, hogy legyen köztük hely arra, hogy mindegyik külön burokban sülhessen. A halakat is beborítjuk sóval. (Picit be is spriccelhetjük vízzel, így keményebb burok jön létre, de el is hagyhatjuk ezt a lépést.) 180 °C-on 40 percig sütjük, majd kivéve óvatosan feltörjük a sóburkot (a sült sót kidobjuk, már nem használható). A pisztrángokat jó minőségű sóval sózzuk, sült zöldségekkel (például céklával és kukoricával) tálaljuk. A megsült halakat a gerincnél vízszintesen félbevágjuk, a gerincet egyben kiemeljük, és ezt követően daraboljuk a filét.

 

Tőkehal olívás paradicsommártásban

Ünnepi menü halimádóknak

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 400 g hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 citrom
  • csipet rozmaring
  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 170 g fekete olajbogyó

Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra!

Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet rozmaringot, forraljuk fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót!

A halakat a bőrös felükkel lefelé helyezzük egy hőálló edénybe, kanalazzuk rá a paradicsommártást, tegyük bele a citromszeleteket, majd süssük 15 percen át.

A tálból tálaljuk, rozmaringgal díszítsük!

Füstölt lazac spenótleveles tésztacsomagban

Ünnepi menü halimádóknak

Ünnepi menü halimádóknak

Hozzávalók:

  • 20 dkg leveles spenót (fagyasztott)
  • 1 ek. vaj
  • fokhagyma
  • szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 1 tojás
  • 1 rúd leveles tészta
  • 4 kerámiaforma
  • 1 ek. tejföl

 A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd a leveles spenótot közepes lángon felolvasztjuk rajta. Sózzuk,borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát kitekerjük, a lazacot apróra vágjuk. A tésztát négy részre vágjuk, majd kerámiaformákat kibélelünk vele. A lazacot a kinyomkodott spenóthoz keverjük. A tojást felverjük és a spenóthoz adjuk, majd a leveles tésztába töltjük, és a kerámiaformák tetején megcsomózzuk. Tejföllel megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top